Bergens Tidende

Re i 100 år

-

– Har det aldri vaert aktuelt å selge firmaet?

– Det har vaert forespørsl­er, men det har aldri vaert aktuelt å selge. Det er en livsstil der hele familien er med og bidrar for å få det til å gå rundt. Ikke minst min kone Tone-Elin, har vaert avgjørende for å få dette til. Slik er det med familiedre­vne firmaer, det kreves både innsats og forståelse fra alle. Du må ville det, ikke bare litt, men veldig mye, sier Bjørn Mørner

– Det har med stolthet å gjøre, skyter Casper Mørner inn.

– Ikke løp etter polakken

Vi møter dem sammen på jobb i en kjeller i en lavblokk på Årstad. Gamle støpejerns­rør skal skiftes ut. Dette er en typisk jobb for firmaet. De har mange faste kunder og rehabilite­ring av eldre borettslag er en viktig jobb.

– Er konkurrans­en hard? –Ja, er du ikke god, får du ikke levere. Heldigvis har vi hatt mange faste kunder, som har vaert fornøyd. Det er blitt mer ordnede forhold i bygningsbr­ansjen. Før var det mye mer cowboy, selv om det henger litt igjen enda, sier Bjørn Mørner. – Er det mye svart arbeid? –Ja, det er veldig mye. Jeg tror aldri det har vaert så mye svart arbeid i bransjen, spesielt på Østlandet. Svart arbeid undergrave­r hele bransjen, men politikern­e har sovet i timen. I stedet for å løpe etter en stakkars polakk, må de ta huseierne, sier han.

Boligmappe

Uropatrulj­en til Arbeidstil­synet mener han er et godt tiltak. Når vi konkurrere­r må det vaere like forhold, og alle må forholde seg til lover og regler. Mørner mener det å innføre Boligmappe­r i hver bolig, der all service er dokumenter­t, vil hjelpe på problemet. Da er huseier ansvarlig for at det er brukt fagfolk til å gjøre jobben.

Gode resultater

De forteller om en rivende utviklinge­n innen bransjen. Plastprodu­kter og mye bedre verktøy har gjort yrket fysisk lettere. Fortsatt kan det vaere både stress, og mye bøy og tøy. Det er derfor viktig å holde seg i form

– Å vaere rørlegger er et kjekt yrke. Vi jobber sammen med andre yrkesgrupp­er og skaper resultater. Resultater vi kan se etter oss, ikke bare en masse papirer, sier Casper Mørner.

– Hvilke egenskaper må en ha for å bli en god rørlegger?

– Du må vaere interesser­t og engasjert, så kommer det andre etter hvert. Teknisk innsikt hjelper også. Vi jobber sammen med andre yrkesgrupp­er hele tiden, så er du flink til kommuniser­e hjelper det på samarbeide­t og resultatet, sier fjerde generasjon rørlegger Mørner.

 ??  ?? rbeid. I denne familien kan de rør.
rbeid. I denne familien kan de rør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway