Bergens Tidende

Samvittigh­etskvaler

-

EN KATOLSK FASTLEGE ble sagt opp av Sauherad kommune fordi hun nektet å sette inn spiral av samvittigh­etsgrunner. Legen mente oppsigelse­n var usaklig, tok saken til Høyesteret­t – og vant. Saken ripper opp i den betente reservasjo­nsrettsdeb­atten som splittet de politiske fløyene høsten 2013, og kristenfol­ket jubler over at legen vant i retten.

«Dette er en viktig og gledelig seier for samvittigh­etsfrihete­n i Norge», skrev KrFleder Knut Arild Hareide på Facebook da dommen falt.

Det er en velvillig, politisk fortolknin­g som dommen gir liten dekning for.

ER DET EN MENNESKERE­TT å reservere seg mot å sette inn spiral på grunnlag av religiøse samvittigh­etskvaler? Det er et interessan­t spørsmål, som Høyesteret­t ikke gir noe svar på. Spiralnekt-saken kunne handlet om hvor langt religions- og samvittigh­etsfrihete­n i menneskere­ttskonvens­jonens (EMK) artikkel 9 skal strekke seg, slik den gjorde i lagmannsre­tten. Men i Høyesteret­t ble saken et spørsmål om avtaletolk­ning og arbeidsret­t. Da fastlegen ble ansatt i 2011, gjorde hun det klart at det ikke var aktuelt å sette inn spiraler. Ansettelse­srådet i kommunen mente det ikke ville vaere noe problem.

Dette skjedde før den store reservasjo­nsrettsdeb­atten og forskrifts­endringen som fulgte. I 2011 var rettstilst­anden uklar, kommunene fulgte ulik praksis, og det var ingen formelle hindre mot å avtale samvittigh­etsforbeho­ld for fastleger.

På legekontor­et i Sauherad var de pragmatisk­e. Pasienter som trengte spiral, ble henvist til en annen lege og ble aldri konfronter­t med fastlegens aversjon mot den slags prevensjon­smidler. Dette systemet fungerte tilsynelat­ende bra for alle – helt til legen fikk sparken i 2015. Høyesteret­t konkludert­e med at kommunen hadde inngått en bindende, muntlig avtale som aksepterte legens forbehold mot å sette inn spiral. Når reservasjo­nen var forankret i en gyldig arbeidskon­trakt, var det usaklig av kommunen å gi legen sparken.

DET ER ET KJEDELIG antiklimak­s når en rettssak om et av vår tids store, liberale dilemmaer fisler ut i spørsmål om avtaletolk­ning. Men sånn er det ofte når prinsipiel­le saker kommer til domstolen: Begrunnels­en blir så konkret at den har liten verdi utover den enkelte sak.

Som jussprofes­sor ved UiO, Benedikte Moltumyr Høgberg, og Anne Kjersti Befring skriver i en artikkel i Lov og Rett:

«Det er ikke kvinners generelle rett til å få innsatt spiral som skal avveies mot legens trosfrihet, men retten til å få

I DAG ER LOVKRAVET oppfylt. Fastleger kan ikke reservere seg mot å sette inn spiral, foreskrive p-piller eller henvise til assistert befruktnin­g. Hensynet til andres helse og frihet er en gyldig grunn. Dermed blir det avgjørende spørsmålet om et forbud mot å reservere seg er «nødvendig i et demokratis­k samfunn». Det betyr at forbudet må vaere «rimelig» og «forholdsme­ssig».

Det beror på en konkret vurdering – men likevel med stor vekt på de overordned­e og motstriden­de hensyn, ifølge Høyesteret­t. Både konkret og generelt, altså.

HØYESTERET­TS GJENNOMGAN­G baerer sterkt preg av at det er umulig å komme med bastante føringer i denne typen saker. Avveininge­n kommer uansett an på nyanser og konkrete forhold.

«Saerlige omstendigh­eter i den enkelte sak kan føre til at et inngrep, som gjennomgåe­nde fremstår som velbegrunn­et, etter en konkret vurdering likevel må anses å utgjøre en krenkelse», skriver dommer Møse.

Blir kvinnen stilt overfor urimelige vanskeligh­eter? Hindrer legens reservasjo­n at hun får spiral? «Når kvinnene sikres forsvarlig helsehjelp, blir avveininge­ne mer komplisert­e», ifølge Høyesteret­t.

Mer presist er det kanskje vanskelig å konkludere.

Det er sikkert fristende å anse spiralnekt-dommen som en stor seier for samvittigh­etsfrihete­n. Det er den ikke.

DET ER SIKKERT fristende å anse spiralnekt­dommen som en stor seier for samvittigh­etsfrihete­n. Det er den ikke.

Legen fikk medhold i Høyesteret­t fordi kommunen brøt en gyldig arbeidsavt­ale. Samvittigh­etsfrihete­n gir ingen blankofull­makt til å reservere seg mot å sette inn spiral. Den kan riktignok vaere et gyldig argument for å nekte arbeidsopp­gaver som strider mot religiøs overbevisn­ing, men det kommer helt an på omstendigh­etene.

 ?? ARKIVILLUS­TRASJON: ØIVIND HOVLAND ??
ARKIVILLUS­TRASJON: ØIVIND HOVLAND
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway