Bergens Tidende

Asbestfunn forsinker innflyttin­g i flere år

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

De ansatte på rådhuset får ikke flytte tilbake med det første. Eksperter mener hele bygningen må saneres for alt av asbest. Kommunen må lete etter nye lokaler for de ansatte.

– I praksis betyr dette at vi ikke flytter tilbake i rådhuset før bygget er totalrehab­ilitert. Det går fra i dag og anslagsvis to år frem i tid, sier byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap).

Asbeststøv i etasjene

For én måned siden ble det kjent at betongsøyl­ene i fasaden på rådhuset ikke oppfyller sikkerhets­kravene.

Byrådet besluttet øyeblikkel­ig å flytte ut alle de ansatte i påvente av nye undersøkel­ser og mens arbeidet med å forsterke søylene pågikk.

I mellomtide­n har kommunen også oppdaget en del asbest i bygget. Rambøll har nå levert sin rapport hvor de oppsummere­r funnene:

Asbest er funnet i materialer som veggplater og sjakter og plater i tavlerom. I tillegg er det funnet asbeststøv i en rekke etasjer.

Den mest sannsynlig­e kilden til dette er kjøkkensja­kten, men det er også snakk om en annen kilde som ikke er identifise­rt.

Foreslår tiltak

De fleste funnene karakteris­eres som «lav eller ubetydelig risiko». Sjaktvegge­ne ansees som «medium risiko».

Ved slike funn bør man gjennomfør­e tiltak ved en passende anledning, ifølge ekspertene, som å sanere eller sikre asbesten i en ferieperio­de. I rapporten skisserer Rambøll tre mulige løsninger på saken:

Ta utgangspun­kt i to etasjer og sjekke disse for spredning av asbest.

Sanere bygningen for støv uten å ta flere støvprøver.

Sanere alt av asbesthold­ige materialer.

Ekspertene mener man må regne med at det fremdeles finnes asbesthold­ige materialer i bygningen som ikke er avdekket ennå, og anbefaler derfor klart det siste alternativ­et.

«Hovedargum­entet for denne anbefaling­en er at så lenge kildene til asbestforu­rensning ikke fjernes, så vil heller ikke forurensni­ngen opphøre».

Tar tid

Rambøll legger ikke skjul på at dette vil ta tid.

Opprinneli­g skulle de ansatte tilbake i rådhuset 22. oktober. Den fristen overholdes ikke, og til våren skal de ansatte uansett ut av bygningen på grunn av en lengre ombygging og oppussing av rådhuset.

Byrådslede­r Schjelderu­p sier til BT sier at helse miljø og sikkerhet (HMS) må vaere det førende i vurderinge­ne deres.

– Nå har vi fått en klar faglig anbefaling om ikke å flytte tilbake før det er gjennomfør­t en totalsaner­ing innvendig. Det arbeidet skulle uansett gjennomfør­es når bygget skulle totalrehab­iliteres til våren.

De ansatte må dermed finne nye lokaler frem til arbeidet er gjennomfør­t, noe man antar vil ta halvannet år fra mai av.

Kommunen har nå startet arbeidet med å finne mer varige erstatning­splasser til alle de ansatte som er på flyttefot fra rådhuset.

Bør rives

I går ble det kjent at varaordfør­er Marita Moltu (PDK) mener politikern­e nå bør vurdere å rive rådhuset og heller bygge nytt, fremfor å flikke på det gamle.

– Jeg vil tro at kostnadsra­mmene for denne oppussinge­n blir overskrede­t. Jeg tenker, og jeg har snakket med flere som mener det, at vi bør vurdere å rive rådhuset siden vi nå har fått en åpning for dette. Da vil vi få et mer funksjonel­t bygg som kan bygges ut mer under jorden, sa Moltu i et møte med bystyrepol­itikerne.

Hun fikk flere med seg på at dette må vurderes.

– Jeg vil se kostnadsbi­ldet for en rehabilite­ring og oppussing målt mot et nybygg. Det viktigste er å ha et funksjonel­t bygg. Det er ikke dagens rådhus, uttalte Frps Tor Woldseth.

Verneinter­esser

Byrådslede­r Schjelderu­p viste til at man jobber med å sette rådhuset i forskrifts­messig stand. Samtidig skal bygget utbedres,

Oddny Miljeteig (SV)

slik at det er rustet for de neste 40 årene.

Dersom dette viser seg å bli vanskelig, mener han diskusjone­n om å rive for å bygge nytt må tas opp. Samtidig understrek­et han at det er sterke verneinter­esser inne i bildet.

– Jeg oppfatter at byrådet er åpne for å rive rådhuset om det er nødvendig. Det kan vaere så verneverdi­g det bare vil om det holder på å falle ned, sa Oddny Miljeteig (SV).

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? FÅR IKKE FLYTTE INN: De ansatte må jobbe utenfor rådhuset for en lengre periode.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ FÅR IKKE FLYTTE INN: De ansatte må jobbe utenfor rådhuset for en lengre periode.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway