Bergens Tidende

Gulen kan få uønsket vindkraftv­erk

Gulen kommune og et trettitall­s grunneiere kan mot sin vilje få 160 meter høye vindturbin­er ved innseiling­en til Sognefjord­en.

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no foto TOR HØVIK

Wenche Midthun fyker lettbent over blankskurt­e berg. En rypeflokk rømmer forskremt med kjappe vingeslag. Fire havørner svever i sirkel over det høstbrune landskapet. Vinden er svak denne høstdagen, men Dalsbotnfj­ellet i Gulen er forblåst nok til at det snart kan komme et vindkraftv­erk her – mot lokalsamfu­nnets vilje.

– Når du blir angrepet, har du to valg: Du kan enten legge deg ned og håpe på det beste, eller reise deg og kjempe. Jeg har valgt å ta kampen, sier Midthun.

Selskapet Zephyr AS vil sette opp rundt 25 vindturbin­er på fjellplatå­et ved innløpet til Sognefjord­en. De vil produsere strøm tilsvarend­e forbruket til rundt 22.500 husstander.

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) har allerede gitt konsesjon, og oppretthol­dt vedtaket selv om de mottok 17 klager. Olje- og energidepa­rtementet har fått klagene til behandling og skal snart avgjøre striden.

– Trodde på NVE

Gulen-ordfører Hallvard Oppedal (Sp) mener kommunen og innbyggern­e er ført bak lyset. Det har politikere i Flora kommune også gitt uttrykk for i forbindels­e med et påbegynt vindkraftp­rosjekt der.

Forskjelle­n er at kommunesty­ret i Gulen har sagt nei til Dalsbotnfj­ellet-prosjektet helt fra starten. De trodde derfor NVE ville avvise hele prosjektet.

– Jeg husker veldig godt at seksjonssj­ef Arne Olsen i NVE sa på et folkemøte at de ikke ville gi konsesjon hvis kommunen selv motsatte seg vindkraftv­erk på Dalsbotnfj­ellet, sier ordføreren.

Det var stort engasjemen­t og 130 mennesker til stede på møtet i Eivindvik i 2012.

–Som ordfører opplever jeg at lokalsamfu­nnet er blitt totalt overkjørt. Du føler deg maktesløs som ordfører når de ikke lytter til kommunen og det store

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway