Bergens Tidende

Bøkene som kan påvirke KrFs skjebne

Bare dager før KrF velger side, gir Per Sandberg og Sylvi Listhaug ut bok. Flere på borgerlig side frykter konsekvens­ene.

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no PÅL ANDREAS MAELAND

eDet politiske dramaet i høst startet med en bokutgivel­se fra KrFleder Knut Arild Hareide. Og mer kan vaere på vei. 31. oktober – to dager før KrF holder sitt ekstraordi­naere landsmøte for å velge mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg som statsminis­ter – kommer eksstatsrå­d Sylvi Listhaug ut med boken «Der andre tier».

På borgerlig side har en fryktet at Listhaugs bok vil skyve KrF naermere Ap. En sentral kilde i Frp opplyste til BT for en uke siden at de hadde forsøkt å få Listhaug til å flytte boklanseri­ngen til etter KrFs ekstraordi­naere landsmøte, men at hun ikke lot seg rikke. I dag er samme person roligere. – Det har vaert foretatt en sondering, og den demper frykten for det som kommer. En har lavere skuldre nå enn tidligere, sies det.

Bedt om å utsette

Sylvi Listhaug har med sin bakgrunn fra den sunnmørske bedehustra­disjonen en viss klangbunn i enkelte kristne miljøer. Korset hun baerer rundt halsen får anerkjenne­nde nikk. Retorikken hennes har imidlertid vaert vanskelig å svelge for mange.

Bunnpunkte­t for KrF kom kanskje da hun beskyldte Knut Arild Hareide for å «sleike imamer opp etter ryggen». Blant mange KrF-ere brukes dette som sentralt argument for hvorfor partiet ikke kan sitte i regjering med Fremskritt­spartiet.

Klassekamp­en har tidligere skrevet at boken inneholder materiale som er godt egnet til å provosere KrF. I Kagge Forlags omtale opplyses det at boken vil handle om verdiene Listhaug fikk med seg fra oppveksten i Ørskog, innerst i fjorden i Sunnmøre.

«Men ikke minst er denne boken et skarpt oppgjør med eliten i det norske samfunnet, som forsøker å stemple henne og hennes tilhengere som mindreverd­ige mennesker,» står det i omtalen.

Listhaugs rådgiver, Espen Teigen, opplyser at boken ble fullført før Hareide holdt talen da han anbefalte partiet om å søke mot Ap.

– Vil bli lagt merke til

Den andre røde kluten blant mange KrF-ere er Per Sandberg. Han kom i februar 2015 med følgene kraftsalve i en debatt med davaerende KrF-nestleder Dagrunn Eriksen:

«Kristelig Folkeparti har et enormt ansvar for at flere titalls mennesker, unge mennesker, født og oppvokst i Norge, som reiser ut og slutter seg til terrororga­nisasjoner, driver med krigshandl­inger og massakrere­r barn og kvinner der ute. Dette er det Kristelig Folkeparti som har ønsket, og resultatet ser vi i dag», sa Sandberg.

Samme dag som Listhaug kommer også Per Sandberg ut med bok. «Fremmede makter har flyttet inn», heter den, og omhandler situasjone­n rundt hans avgang. Ifølge VG skal boken inneholde opplysning­er om hvordan navngitte toppolitik­ere har brukt hans kjaereste Bahareh Letnes «for å angripe Erna Solberg i et forsøk på å velte regjeringe­n».

Forlegger Arve Juritzen sier til BT at selv om dette ikke er hovedtema, så vil det stå ting om KrF i boken.

– Jeg er litt vag når jeg snakker om dette, men boken vil bli lagt merke til i politiske kretser. – Hvorfor vil den det?

– Det er fordi det er Per Sandberg som forteller.

Alle skal ned

Stor spenning er det også knyttet til Ap-boken «Alle skal ned», skrevet av de to VG-journalist­ene Lars Joakim Skarvøy og Maria Melgaard. Boken som utgis torsdag denne uken, handler om tiden etter valgnederl­aget i 2017 og vil synliggjør­e hvor dårlig det står til med Arbeiderpa­rtiet.

– Jeg tror de som ønsker Støre som statsminis­ter vil ha stor interesse av å lese denne boken. Både i Arbeiderpa­rtiet og utenfor, sier Lars Joakim Skarvøy.

Han er svaert ordknapp før torsdagens lansering og ønsker ikke å utdype utsagnet.

– Det må du lese boken for å forstå.

Det er imidlertid grunn til å tro at Støres egenskaper som leder vil stå sentralt, noe som kan få betydning for de mange KrF-medlemmene som nå skal velge side.

I omtalen av boken står følgende: «Hva skjedde da Norges største parti tapte valget mot Norges blåeste regjering noensinne? Hvorfor klarte ikke partiledel­sen å samarbeide frem mot valget, og hvorfor klarer de fortsatt ikke å gjøre det?»

Skarvøy forteller også at KrF var et helt sentralt tema i Arbeiderpa­rtiets valgkamp, og at de vil komme inn på dette i boken. Mye har imidlertid lekket ut allerede. Evaluering­srapporten etter fjorårets katastrofe­valg viste at mange Apvelgere ikke likte Støres KrF-flørt.

– Venstre og KrF står for langt fra Ap til å inngå i et forplikten­de samarbeid, uttalte blant andre partisekre­taer Kjersti Stenseng til VG for ett år siden. Mens LO-leder Hans Christian Gabrielsen i fjor høst gledet seg over at KrF-flørten var over.

Støre.

Sylvi Listhaug.

Per Sandberg.

Jeg er litt vag når jeg snakker om dette, men boken vil bli lagt merke til i politiske kretser. Arve Juritzen om Per Sandbergs bok

Jonas Gahr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway