Bergens Tidende

Utsetter gransking av barneverne­t

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Bergenspol­itikerne skulle få en ekstern gransking av ti barneverns­saker før utgangen av året var omme. Det rekker ikke byrådet.

I fjor sommer bestemte et flertall av bystyrepol­itikerne, ved hjelp av utbrytere fra byrådspart­iene KrF og Ap, at eksterne krefter skulle gjennomgå enkeltsake­r i barneverne­t for å ettergå om tjenesten fungerer godt nok.

Granskinge­n ble først utsatt fordi Venstre mente hele vedtaket var ulovlig. De klaget det inn til Fylkesmann­en, som i desember slo fast at politikern­e hadde full rett til å kreve denne gjennomgan­gen.

Halvannet år etter at det første vedtaket ble fattet, har fremdeles ikke byrådet levert noen sak til bystyret. Nå blir saken ytterliger­e utsatt. Det kommer frem i et brev byrådslede­r Harald Schjelderu­p sendte bystyret i forrige uke.

Flere grunner

Det er nemlig han som er ansvarlig for å sette i gang den eksterne granskinge­n. Schjelderu­p har flere forklaring­er på hvorfor ting drøyer:

Det har tatt tid å utforme mandatet som skal ligge til grunn for granskinge­n.

Det har vaert vanskelig å finne en som ønsker å lede utvalget for granskinge­n. Byrådslede­ren skriver at de har snakket med flere som har takket nei. Arbeidet med å få på plass en leder fortsetter. På grunn av dette vil det ikke vaere mulig å avgi rapport fra gjennomgan­gen av enkeltsake­ne innen utgangen av 2018 slik de lovet.

Arbeidet med å komme frem til enkeltsake­r som kan granskes er allerede påbegynt. Når utvalget som skal lede arbeidet er satt ned, kan de starte med å innhente samtykke og eventuelle fullmakter fra de involverte.

Må behandles bra

SVs gruppelede­r, Oddny Miljeteig, sier at tiden er i ferd med å renne ut for byrådet.

– Jeg kjenner på at utålmodigh­eten vokser, sier SVpolitike­ren som også leder helsekomit­een i bystyret.

Hun understrek­er samtidig at hun ikke oppfatter det som noe forsøk på uthaling eller at byrådet har andre motiver i denne saken.

– Jeg vet at de har jobbet kontinuerl­ig med dette, og jeg skjønner utsettelse­n på en måte, sier Miljeteig.

Må komme nå

SV-politikere­n mener saken må behandles i denne bystyreper­ioden.

– Det er dette bystyret som har eierskapet til denne saken og denne granskinge­n, og som må fullføre denne saken.

Det samme sier Marita Moltu (PDK), varaordfør­eren i Bergen som var blant dem som i fjor brøt ut av rekkene til KrF og stemte for en gransking.

– Jeg forventer at den leveres denne bystyreper­ioden, og jeg stoler på at byrådet gjør så godt de kan for å klare det.

Moltu sier hun har forståelse for at byrådet ikke nådde 2018-fristen.

– Men jeg ser de har gjort et grundig forarbeid, og de vet at dette er en viktig sak som må behandles på riktig måte.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? VENTER: Marita Moltu (PDK) og resten av bystyret må fremdeles vente på den eksterne granskinge­n av barneverne­t som byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) skal levere.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK VENTER: Marita Moltu (PDK) og resten av bystyret må fremdeles vente på den eksterne granskinge­n av barneverne­t som byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) skal levere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway