Bergens Tidende

Fløen-beboere mener bystyret ble ført bak lyset

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no foto RUNE SAEVIG

For to år siden sendte beboerne varsel om skråningen som kunne rase. Likevel foretok ikke kommunen grundig undersøkel­se før etter at bystyret hadde valgt nettopp den traseen for Bybanen.

– Bystyret valgte alternativ­et som skaper mest trøbbel for oss, og gir størst ødeleggels­er. Dersom de hadde visst at det var rasfare i tillegg, ville de sikkert valgt et annet, sier Jorunn Egge, beboer i Fløen.

Sammen med rundt 50 naboer deltok hun på informasjo­nsmøtet om rassikring­en som nå skal foretas i Fløen, etter at en rapport nylig konkludert­e med at en skråning i området er rasfarlig.

800 lastebiler med stein

Skråningen ble undersøkt i forbindels­e med utbygginge­n av Bybanen til Fyllingsda­len.

Banen skal gå inn i fjellet ved parsellhag­en i Fløen, like ved den rasfarlige skråningen.

For beboerne betyr sikringsar­beidet at det skal kjøres 700–800 lastebilla­ss med stein inn i området, som skal fylles i skråningen for å redusere vinkelen.

Da må skogholtet i skråningen først hogges ned. Etterpå vil Bybanen Utbygging legge jord på toppen av fyllingen og beplante den på nytt.

– Men det vil selvsagt ta mange år før området er tilbake til slik det er i dag, medgir Bergen kommunes plansjef, Mette Svanes.

Mindre grøntområd­e

Johannes Magnus, styreleder i Fløenbakke­n 50–52, er bekymret både for anleggsarb­eidet, og på lang sikt for at blokkene skal miste deler av grøntareal­et sitt.

– Dette er et unikt boområde, med mange barnefamil­ier. En av grunnene er dette grøntareal­et. Nå vil en del av det dekkes av stein, sier han.

– Fare uavhengig av Bybanen

Svanes sier hun har forståelse for at dette er et inngrep som berører mange. Samtidig mener hun at det på lang sikt kan vaere positivt for beboerne.

– Rasfaren har vaert der uavhengig av bybanebygg­ingen. Nå får man sikret skråningen permanent, og Bybanen Utbygging tar kostnaden. Dessuten kan beboerne vaere med å påvirke utforminge­n og beplantnin­gen i fremtiden, sier hun.

Juni 2017: «Ikke rasfare»

Flere av beboerne var opptatt av når kommunen fikk vite om rasfaren i skråningen.

For to år siden sendte nemlig velforenin­gen en bekymrings­melding om faren.

Svanes svarte at de hadde fått innspill underveis, men at det først var nå i oktober informasjo­nen om at det burde gjøres sikringsti­ltak kom.

Konsulents­elskapet Sweco laget en rapport i forkant av bystyrebeh­andlingen der de konkludert­e med at det ikke var rasfare, men at det måtte gjøres flere undersøkel­ser. Flere feil ble påpekt i rapporten, men det fikk ikke byrådet til å endre sin innstillin­g.

Da bystyret vedtok traseen, ble det også vedtatt en merknad der det het at «bystyret forutsette­r at rapport om skredfare/ sikring i anleggsper­ioden har vaert gjenstand for nødvendig kvalitetss­ikring og at anbefalte tiltak følges nøye».

– Men en slik kvalitetss­ikring forelå altså ikke. Dermed ble bystyret ført bak lyset, sier Hans Ebbing, som også bor i nabolaget.

– Bordet fanger

– Bordet fanger. Dersom denne rasfaren hadde vaert tydelig for bystyret, kunne de valgt annerledes. Nå er det for sent, sier nabo Astrid Sirnes.

Verken Svanes eller utbyggings­sjef Terje Simmenes i Bybanen Utbygging er enig i at bystyret var for dårlig informert, og at rasfaren kunne endret trasévalge­t.

– Også det andre aktuelle alternativ­et ville vaert problemati­sk i forhold til denne skråningen, mener Simmenes.

Svanes beklaget

Svanes understrek­et at Swecos første rapport ikke skulle vaere så grundig som en senere undersøkel­se måtte vaere, og at dette var påpekt for politikern­e da de tok sin avgjørelse.

Én ting tok likevel plansjefen selvkritik­k for:

– Vi inkluderte ikke denne skråningen i regulering­splanen for Bybanen. Det burde vi ha gjort, og det vil jeg si beklager for. Jeg vet ikke om det hadde endret noe, men da ville i hvert fall beboerne visst at dette var et område som kunne bli berørt.

 ??  ??
 ??  ?? BLE INFORMERT: Rundt 50 beboere i Fløen møtte opp da Bergen kommune og Bybanen Utbygging arrangerte informasjo­nsmøte om rassikring­en som skal utføres neste år. Utbyggings­leder Terje Simmenes viser her kartet over området som blir berørt.
BLE INFORMERT: Rundt 50 beboere i Fløen møtte opp da Bergen kommune og Bybanen Utbygging arrangerte informasjo­nsmøte om rassikring­en som skal utføres neste år. Utbyggings­leder Terje Simmenes viser her kartet over området som blir berørt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway