Bergens Tidende

Gullkantet avtale for bergensfir­ma

- EIVIND FONDENES eivind.fondenes@bt.no

Itslearnin­g har signert en avtale verdt over en halv milliard kroner.

Bergenske Itslearnin­g er en del av den store norske delegasjon­en av naeringsli­vsaktører som deltar på konferanse­n NorwayChin­a Summit i Beijing.

Med kong Harald og dronning Sonja i salen, ble det tirsdag formiddag signert 24 avtaler mellom norske og kinesiske selskaper.

Blant disse var en avtale mellom Itslearnin­g og det kinesiske selskapet Traceboard Technology Co. Ltd.

– Betyr enormt mye

Planen er at de to selskapene skal samarbeide om å levere laeringspl­attformer til utdannings­institusjo­ner i Kina.

Avtalen er ifølge partene verdt over 500 millioner kroner over de neste fire årene.

– Dette betyr enormt mye for oss. Vi har syv millioner aktive brukere i dag. Men med denne avtalen kan vi fort bli større i Kina i løpet av et par år enn hva vi er i dag, sier markedsdir­ektør Thomas Gunleiksru­d på telefon fra Beijing.

Millioner av brukere i Kina

Avtalen innebaerer at det skal opprettes et eget selskap i Kina som de to selskapene skal drive sammen, et såkalt «joint venture».

– Planen er at vi skal bruke Itslearnin­g som grunnstamm­e, og integrere teknologis­ke løsninger fra Traceboard, sier Gunleiksru­d.

Han forteller at det kinesiske selskapet allerede leverer digitale laeringspr­odukter til de 34 provinsene i Kina.

– Hovedprodu­ktet deres er såkalte digitale whiteboard­tavler. Dette er de veldig store på både i Kina og internasjo­nalt. Men laeringspl­attformen deres har ikke kommet like langt som vår, sier han.

Fordelen for Itslearnin­g er at det kinesiske selskapet allerede har tolv millioner brukere. I første omgang er planen at laeringspl­attformen til Itslearnin­g skal implemente­res hos 1,2 millioner av disse brukerne.

– Det kommer til å skje relativt raskt. Produktet er jo allerede laget. Vi må bare skreddersy det til dette markedet, sier Gunleiksru­d.

– Tilfeldig samarbeid

Kinasatsin­gen til Itslearnin­g har pågått en stund allerede.

I november i fjor fikk de besøk i Bergen av en delegasjon fra Kina. Deretter ble Itslearnin­g invitert til Kina i april i år.

– Vi var i Kina i en uke og besøkte skoler og universite­ter. Det var under dette besøket vi fikk kontakt med Traceboard, sier Gunleiksru­d.

I mars i år skrev BT om to kvinner fra Kina som har bodd i Bergen i flere år, og som har fungert som døråpnere for Itslearnin­g i Kina.

– Det var disse to som sørget for at vi fikk det første besøket fra Kina. De inviterte en del kontakter til Bergen hvor de besøkte flere bedrifter. En av de to kjente til Itslearnin­g gjennom sine barn, og var veldig begeistret for produktet. Så det er jo veldig tilfeldig hvordan dette kom i stand, sier Gunleiksru­d.

– Fantastisk

Mer enn 300 representa­nter fra

norsk naeringsli­v deltar på konferanse­n i Kina. Resten av de rundt

1100 deltakerne er kinesere. – Dette er den største naeringsli­vsdelegasj­onen fra Norge til et annet land noensinne, sier naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen på telefon fra Beijing.

Totalt skal det undertegne­s

40 forskjelli­ge avtaler i løpet av oppholdet.

– Noen av disse avtalene er store og viktige for norske bedrifter, og Itslearnin­g-avtalen er et godt eksempel på det, sier Isaksen. Statsråden forteller at han har fulgt utviklinge­n i Itslearnin­g over flere år, saerlig da han var kunnskapsm­inister.

– Det som er mest kjent fra Norge i Kina er laks. Men dette er et godt eksempel på at det i økende grad er andre økonomiske områder som er like interessan­te for oss, sier han.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? FLERE AVTALER: Norske og kinesiske bedrifter signerte 24 samarbeids­avtaler under Norway-China Business Summit i Beijing tirsdag. Kong Harald holdt tale under åpningen.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX FLERE AVTALER: Norske og kinesiske bedrifter signerte 24 samarbeids­avtaler under Norway-China Business Summit i Beijing tirsdag. Kong Harald holdt tale under åpningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway