Bergens Tidende

«Tyskerjent­ene»

- HELLE AARNES helle.aarnes@aftenposte­n.no

– Flere tusen kvinner som ble kalt «tyskerjent­er» eller «tyskertøse­r» ble internert, fratatt statsborge­rskap og sendt ut av landet. Uten lov og dom. Norske myndighete­r behandlet dem på en uverdig måte, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

I dag fremfører hun statens offisielle unnskyldni­ng til de såkalte «tyskerjent­ene», flere titusener norske kvinner som hadde et forhold til menn i tysk tjeneste under andre verdenskri­g.

Unnskyldni­ngen er basert på en utredning gjort av HLsenteret, og gjelder dokumenter­te overgrep begått av norske myndighete­r. Den kommer med forsknings­midler, men ikke med personlig erstatning­sbeløp.

Internert og deportert

Ingen vet nøyaktig hvor mange «tyskerjent­ene» var. Tallet varierer fra 30.000 til over 100.000 norske kvinner. Det vi vet, er at de fødte mellom 10.000 og

12.000 norsk-tyske barn, 8000 av dem er registrert i Lebensborn­s protokoll. Et vanlig anslag ut fra dette er at anslagsvis

40.000 til 50.000 kvinner hadde forhold til menn i tysk tjeneste. Det tilsvarer rundt ti prosent av norske kvinner i alderen 18–35 år på den tiden.

Mange tusen av disse kvinnene ble arrestert av norsk politi, ofte i massearres­tasjoner uten individuel­l behandling. Bare i Oslo ble rundt 1000 kvinner anholdt av norsk politi i mai 1945. Tusenvis ble satt i fengselsli­knende internerin­gsleirer, noen måtte utføre tvangsarbe­id. Mange fødte barna sine der.

Flere tusen tyskerjent­er som hadde giftet seg, ble deportert ut av Norge, mange ble sendt over den minelagte Nordsjøen og i tog videre til et utbombet Tyskland. Så seint som i 1947 ventet 228 kvinner og 185 krigsbarn i en leir i Skien på å bli deportert.

– Fratatt statsborge­rskapet

Saerlig én ting har gjort inntrykk på statsminis­teren.

– Det groveste er selvsagt at de ble fratatt statsborge­rskapet. Å frata folk sitt norske statsborge­rskap på et slikt grunnlag er helt urimelig. Mange fikk beskjed om å reise ut av landet. Det fikk store konsekvens­er, mange døde uten å ha vaert tilbake. Det, sammen med internerin­g og arrest uten lov og dom, er grunnlaget for en unnskyldni­ng for måten norske myndighete­r opptrådte på. De

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway