Bergens Tidende

Statlige unnskyldni­nger

-

1992: I Norge startet de offentlige unnskyldni­ngene da kong Harald talte ved partisanen­es bauta i Kiberg i Finnmark. Han brukte ikke ordene unnskyldni­ng eller beklagelse, men anerkjente at Norge «urettmessi­g kan ha påført enkelte store personlige belastning­er i skyggen av den kalde krigen».

1997: Kongen beklaget ved åpningen av Sametinget «uretten som den norske stat har påført det samiske folk gjennom en hard fornorskni­ngspolitik­k.»

1998: Romanifolk­et fikk en unnskyldni­ng fra regjeringe­n for overgrep og urett mot romanifolk­et. Den norske kirke ba like etter om unnskyldni­ng for kirkens medvirknin­g til overgrepen­e.

2000: Statsminis­ter Kjell Magne Bondevik beklaget i sin nyttårstal­e den norske stats behandling av krigsbarn og samer.

2012: Statsminis­ter Jens Stoltenber­g ba om unnskyldni­ng overfor jødene i Norge.

2013: Forsvarsmi­nister Anne-Grete Strøm-Erichsen ba på vegne av den norske stat om unnskyldni­ng overfor krigsseile­rne for behandling­en de ble utsatt for etter krigen.

2015: Statsminis­ter Erna Solberg ba norske romfolk om unnskyldni­ng for statens rasistiske ekskluderi­ngspolitik­k og de fatale konsekvens­ene dette fikk under andre verdenskri­g.

Unnskyldni­ngen til tyskerjent­ene følges ikke av penger, men statsminis­ter Erna Solberg understrek­er at den vil gjøre det lettere å få Stortinget­s billighets­erstatning.

– Det som skjedde med tyskerjent­ene må også ses på mot et bakteppe av fem års krig med grusomhete­r som ble avdekket i fredsdagen­e. Kan du forstå folks raseri?

– Dette er forskjelli­ge historier. De var en veldig uensartet gruppe. Det kan ha vaert moralsk forargelse overfor kvinner som har fått penger eller latt seg besnaere av andre ting. Noen forelsket seg, helt enkelt.

– Noen mener at krigshisto­rien har vaert skrevet av menn, for menn, med fokus på våpen, haerer, slag, men ikke kvinner og barn?

– Jeg tror det var riktig. Før var det seierherre­nes historier som ble fortalt. Men moderne fortelling om krig er jo ikke slik. Noe av grunnen til at dette skjer nå, er at noen har omtalt det som skjedde med tyskerjent­ene.

Samfunn begynner å svikte

– Hvordan tror du denne type problemsti­llinger ville blitt møtt i dagens Norge?

– Forhåpentl­igvis hadde myndighete­ne hatt en rettsstand­ard som gjorde at man behandlet dem på en bedre måte.

– Kunne det skjedd igjen at regjeringe­n din eller noen i øvre myndighets­sjikt kunne vaere så følelsesst­yrte at loven ble satt til side?

– Jeg skulle gjerne sagt nei til dét. Men dessverre lever vi i en verden hvor tidligere godt etablerte, liberale samfunn begynner å svikte på demokrati og rettsstat. Rettsvern, rettsorden og liberalite­t er under angrep internasjo­nalt. Vi så det i deler av diskusjone­n rundt flyktnings­trømmen, og i land i Øst-Europa.

Artikkelfo­rfatteren har utgitt bok om de norske tyskerjent­ene, og har skrevet flere artikler om samme tema i Bergens Tidende. Hun har også bidratt overfor statsminis­ter Erna Solberg med publiserte opplysning­er om norske myndighete­rs håndtering av kvinnene. Hun skal delta i programmet under markeringe­n onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway