Bergens Tidende

Skjebneval­g for tysk koalisjon

- JESPER THOBO-CARLSEN jesper.thobo-carlsen@pol.dk

Etter helgens ydmykende valg i Bayern, skal tyske regjerings­partier opp til eksamen om to uker.

Mediene skriver mest om flyktninge­r, men misnøyen med de tyske regjerings­partiene skyldes i stor grad sosiale og grønne temaer og de stadige kranglene, tror eksperter.

De ble straffet både fra høyre og fra venstre, og da stemmene ble talt opp etter søndagens delstatsva­lg i Bayern hadde det konservati­ve CSU og det sosialdemo­kratiske SPD til sammen tapt over 21 prosentpoe­ng i velgerstøt­te.

Fellesnevn­eren for de to gamle politiske motstander­ne er at de sitter i samlingsre­gjeringen i Berlin, og en stor del av nederlaget deres kan tilskrives misnøye med arbeidet de har gjort i den tyske regjeringe­n, sier Karl Christian Lammers, som er lektor på Saxo-institutte­t ved Københavns Universite­t.

– SPD og CSU tapte søndag til sammen over 20 prosentpoe­ng av velgerne. En opinionsun­dersøkelse i forrige uke viste at den store koalisjone­n på landsbasis vil ha 41 prosent av velgerne bak seg. Det er lenge siden en regjering har hatt så liten støtte i befolkning­en. Man savner at den store koalisjone­n har visjoner. På en måte er det litt paradoksal­t, for det går jo saerdeles bra med Tyskland økonomisk. Men man synes at den store koalisjone­n er preget av en viss treghet, sier Karl Christian Lammers.

I valgkampen, og ikke minst i mediene, har asylpoliti­kk og migrasjon tatt mye plass, men målinger viser at velgerne i større grad har stemt etter utdannings­politikk, sosiale spørsmål og klima- og naturbesky­ttelse. Velgerne fra SPD og CSU gikk til det konservati­ve valgforbun­det Freie Wähler, til det høyrenasjo­nale Alternativ for Tyskland (AfD) og i overrasken­de stor grad til miljøparti­et De grønne.

Vandring til De grønne

– Vandringen til De grønne uttrykker misnøye med SPDs arbeid i den store koalisjone­n i Berlin. Det handler blant annet om sosial rettferdig­het. De grønne har også vunnet mange stemmer fra CSU. Det er en misnøye med den store koalisjone­ns politikk med hensyn til klima, naturvern og energi, sier Karl Christian Lammers, som også tror at innvandrin­gspolitikk har spilt en stor rolle i Bayern.

– AfD og Freie Wähler har jo gått frem, men for de fleste er det nok et underordne­t problem i forhold til blant annet prisene for å bo i leilighet, som har økt enormt. Det er flere millioner mennesker som har jobb men ikke tjener nok til å oppretthol­de en normal levestanda­rd, og den slags problemer opptar flertallet av tyskere mer enn de er opptatt av innvandrin­gspolitikk, sier han.

Detlef Siegfried, som er professor ved Københavns Universite­t og forsker på tysk historie, mener at CSU, med innenriksm­inister Horst Seehofer og Bayerns delstatsmi­nister Markus Söder i spissen, samtidig tapte velgere mot sentrum ved å angripe kansler Angela Merkels asylpoliti­kk og mot høyre.

– CSU har åpenbart tapt det politiske sentrum til De grønne, som har opptrådt mer pro-Merkel. Men også til AfD, som virker mer originale, mens CSU virker som en kopi av noe fremmedfie­ndtlig, sier Detlef Siegfried, som mener at mediene forvrir bildet av tyskernes holdning til migrasjon.

– Selvfølgel­ig er det et stort problem, men jeg tror at det er en feiltakels­e å tro at tyskerne bare vil kvitte seg med Merkels politikk. Det så man også ved den store demonstras­jonen i Berlin lørdag, hvor mellom 150.000 og 200.000 demonstrer­te for et åpent Tyskland. Det tror jeg represente­rer tyskernes holdning mer enn fremmedfie­ndtlighete­n vi har sett i Chemnitz og andre steder, sier Detlef Siegfried.

Ydmyket

SPD ble i Bayern ydmyket som kun det femte største partiet. Partileder Andrea Nahles sa ifølge avisen Frankfurte­r Allgemeine under en pressekonf­eranse mandag at «regjeringe­ns dårlige omdømme også har hatt betydning for at vi ikke har kunnet nå frem med våre egne temaer».

Imens forsøkte de konservati­ve søsterpart­iene CDU og CSU å plassere ansvaret hos hverandre. Markus Söder sa at det ikke er lett å isolere seg fra det som skjer på landsbasis, og henviste til at migrasjon og flyktninge­r har tatt så mye plass i politikken siden 2015. CDUs delstatsmi­nister i Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet, sa at kansler Merkel ikke hadde mye å gjøre med valgnederl­aget, noe han så som et bevis på at CDU/CSU kun kan vinne på midten.

Detlef Siegfried vurderer at misnøyen med den store koalisjone­n i stor grad skyldes at de tre partileder­ne, Horst Seehofer, Angela Merkel og Andrea Nahles, hele tiden krangler.

– Frustrasjo­nen er veldig stor. Manges holdning er at politikern­e kun handler for sitt eget beste. Det gjør kanskje også at man ikke kan se regjerings­partienes faktiske resultater, sier han.

Avgjørende valg

Begge de to forskerne anser nå det neste delstatsva­lget i Hessen 28. oktober som en avgjørende eksamen for både SPD og Angela Merkels kristenkon­servative CDU.

Hessen er, i motsetning til Bayern, et tradisjone­lt sosialdemo­kratisk område, og hvis SPD også taper stort her, vil deler av grasroten legge press på partileder Andrea Nahles for å få henne til å trekke partiet ut av regjeringe­n, tror Karl Christian Lammers.

– Hvis SPD går tilbake i Hessen som i Bayern, så tror jeg Andreas Nahles som leder kan havne i problemer. Presset fra deler av partiet for å trekke seg ut av regjeringe­n vil bli stort, men om man vil ende opp med å gjøre det, tør jeg ikke spå om, sier han.

Et valgnederl­ag i Hessen ville kunne bety begynnelse­n på slutten for kansler Merkel, hvis naere allierte Volker Bouffier er delstatsmi­nister, mener forskeren.

 ?? FOTO: MICHAEL DALDER, NTB SCANPIX ?? NEDTUR: Etter delstatsva­lget i Bayern søndag hadde det konservati­ve CSU sammen med det sosialdemo­kratiske SPD til sammen tapt over 21 prosentpoe­ng i velgerstøt­te. Bildet er fra CSUs valgvake i Bayern.
FOTO: MICHAEL DALDER, NTB SCANPIX NEDTUR: Etter delstatsva­lget i Bayern søndag hadde det konservati­ve CSU sammen med det sosialdemo­kratiske SPD til sammen tapt over 21 prosentpoe­ng i velgerstøt­te. Bildet er fra CSUs valgvake i Bayern.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway