Bergens Tidende

Australia snuser på Jerusalem

- KIM FABER kim.faber@politiken.dk

Australias nye statsminis­ter vurderer å følge Trump og flytte Australias ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.

Den britiske avisen The Guardian melder at Australias nyutnevnte statsminis­ter Scott Morrison stiller seg åpen for å følge USA, som i mai åpnet sin nye ambassade i Jerusalem.

Omstridt

Åpningen av den nye ambassaden førte til voldsomme protester fra palestiner­ne, og urolighete­ne førte til at 58 mistet livet og omtrent 1200 mennesker ble skadet.

Jerusalems status som Israels hovedstad er en internasjo­nalt omstridt affaere.

Under den såkalte Seksdagers­krigen i 1967 erobret og annekterte nemlig Israel den østlige delen av byen, som også palestiner­ne anser for å vaere deres hovedstad.

Frem til president Donald Trumps beslutning om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, hadde det vaert bred internasjo­nal enighet om at Jerusalems status kun kan avklares gjennom en fredsprose­ss mellom Israel og Palestina.

Australias statsminis­ter erkjenner også at forslaget om å flytte Australias ambassade er et «følsomt» tema.

Vil utfordre

Ifølge The Guardian sier imidlertid Scott Morrisson at forholdet mellom israelerne og palestiner­ne er fastlåst, og at det ikke skjer noen fremskritt i fredsforha­ndlingene.

– Jeg mener at vi blir nødt til å utfordre ortodoksie­n som har preget denne debatten, som hevder at utspill – som å overveie spørsmålet om hovedstad – er et tabu, sier han.

Pr. dags dato er det kun Guatemala og Paraguay som har fulgt USA og flyttet sine ambassader fra Tel Aviv til Jerusalem.

Paraguay angret imidlertid etter tre måneder, og flyttet sin ambassade tilbake til Tel Aviv – til Israels store misnøye.

Glede og misnøye

Israels statsminis­ter, Benjamin Netanyahu, har på Twitter gitt uttrykk for sin store takknemlig­het over den australske statsminis­terens utspill. Til gjengjeld er palestiner­ne svaert misfornøyd­e med den australske meldingen.

– Den kortsiktig­e politiske gevinsten som kan bli sikret ved å flytte den australske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem vil med sikkerhet bli oppveid av skadene både på Australias internasjo­nale rykte og på dets forbindels­er til arabiske land, land med muslimsk flertall og det internasjo­nale samfunnet, sier Izzat Salah Abudulhadi, Palestinas representa­nt i Australia, til The Guardian.

Jeg mener at vi blir nødt til å utfordre ortodoksie­n som har preget denne debatten. Scott Morrison, statsminis­ter i Australia

 ?? FOTO: MICK TSIKAS, REUTERS ?? I HAELENE PÅ TRUMP: Australias nyutnevnte statsminis­ter Scott Morrison stiller seg åpen for å følge USA, som i mai åpnet sin nye ambassade i Jerusalem.
FOTO: MICK TSIKAS, REUTERS I HAELENE PÅ TRUMP: Australias nyutnevnte statsminis­ter Scott Morrison stiller seg åpen for å følge USA, som i mai åpnet sin nye ambassade i Jerusalem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway