Bergens Tidende

Northug er klar med bok

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Petter Northug (32) skjulte for omgivelsen­e hvor mye en seier betydde for ham. Men egentlig tenkte han ikke på annet enn å bli verdensmes­ter.

Norges store langrennsp­rofil i så mange år røper noen av sine hemmelighe­ter i boks form. I boken «Min historie» av forfatter Jonas Forsang, forteller trønderen om instinktet han alltid har hatt: Vinne uansett hva det ville koste.

Han var villig til å «ofre» familien, i den forstand at han ikke deltok på bursdager og slike sammenkoms­ter. Alt som sto i hodet på ham var å unngå å bli syk og bruke tid på trening. Han måtte prestere.

Ble ikke lurt

Langrennsl­øperen fra Mosvik forteller om tiden før VM i Sapporo i 2007, der han lot som om han ikke brydde seg. Selv på landslagss­amlingene gjorde han ting som fikk de andre til å tro at han ikke tok ting på alvor, at de trodde han var sløv og ufokusert.

– Jeg kunne ikke leve med at de visste hvor mye det betydde for meg, dersom jeg mislyktes, sier han i et av kapitlene.

Og føyer til at han måte holde alle følelser inne i seg:

– På den måten kunne jeg i det minste ta sannheten med meg i graven om jeg ikke vant.

– Han klarte ikke å lure meg. Det var lett å se at han var en vinnerskal­le, sier Frode Estil.

Han var på samme lag som Northug i én sesong, men også sparringpa­rtner i Meråker, der junioren bodde og gikk på skole.

Selv julaften ble droppet

Åge Skinstad ble landslagss­jef etter OL i Torino i 2006, et mesterskap en forbannet Northug ikke ble tatt ut til.

– Det var enkelt å skjønne at Petter var en helt spesiell fyr. Det at han kunne virke uinteresse­rt, tolket jeg bare som at han var så veldig fokusert når han var det. Derfor måtte han porsjonere ut krefter og fokus på den måten. Det var enkelt å se at han var et unikum, sier han.

«Sånn har jeg hatt det i flere år. Jeg har ikke sett dem, jeg har ikke stilt opp i bursdager. Søskenbarn, mormor, tanter, onkler, brødre – jeg har droppet alt. Jeg har droppet julaftener. Jeg har ikke turt, i tilfelle noen der var syke og kunne smitte meg. Jeg brydde meg ikke om fortiden, jeg brydde meg ikke om hva som skjedde etterpå, alt handlet om VM. Alt handlet om å få jobben gjort», sier han i boken.

 ??  ?? Petter Northug
Petter Northug

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway