Bergens Tidende

Spillavhen­gighet

-

«Ludomani», som danskene kaller det, er avhengighe­t av pengespill.

Verdens helseorgan­isasjon definerer spillavhen­gighet som en spillemess­ig forstyrrel­se som dominerer personens liv på bekostning av sosiale, jobbmessig­e og familiemes­sige verdier og forpliktel­ser. Avhengighe­ten utvikler seg ofte over flere år.

Risikospil­leren blir stadig mer opptatt av spill og bruker stadig mer penger på spill, uten at dette griper veldig inn i resten av livet.

Problemspi­lleren bruker stadig mer penger og tid på spill. Spill legger beslag på mye energi, både fysisk og psykisk. Problemspi­lleren forsøker å skjule sitt problem.

Den spillavhen­gige nedpriorit­erer venner, utdannelse/ arbeid og fritidsint­eresser. Gjelden vokser, og det er fare for at vedkommend­e isolerer seg.

Trenger du hjelp? Ta kontakt med fastlege, Spillavhen­gighet Norge eller Hjelpelinj­en. som flommer over på TV. Det burde vaere ulovlig å reklamere for spill så aggressivt. Hvorfor ikke gjøre det ulovlig, som med sigaretter og alkohol? spør han.

I Danmark er det over 40 selskap som har lisens på å tilby spill – ikke som i Norge, der Norsk Tipping og Rikstoto har monopol. Akkurat dét tror Steensen har liten betydning. Han mener det verste er all reklamen folk utsettes for.

– Hvis ikke noe skjer, tror jeg det vil vaere langt flere spillavhen­gige om fem-ti år, sier Steensen, som mener at laering om spillvaner burde vaere obligatori­sk i skolen.

– Forebyggin­g blant unge mennesker er det aller viktigste. Se bare på hva barn i tiårsalder­en holder på med på dataen.

Solgte hasj som 14-åring

24-åringen kan fortelle om en vanskelig barndom. Penger var det ikke all verden av.

– Jeg begynte å stjele da jeg var tolv, og jeg solgte hasj fra jeg var 14. Etter hvert begynte jeg også å spille på odds. Alt for å få inn penger, forteller han.

Narkotikam­isbruk har også vaert en stor utfordring i Steensens liv. Selv om han har det bra nå, må han stå på for å få det til å gå rundt. Fortsatt har han en stor spillegjel­d som må betales ned. Han jobber på McDonald’s og som kelner på et hotell, samt at han holder foredrag for Ludomani-senteret. I 2020 håper han å vaere gjeldfri.

– Et råd jeg vil gi til ungdommer er at de skal tenke igjennom hvem de henger med. I dag har jeg skikkelig streite venner, sier han og smiler.

En ting han er veldig glad for i dag er at han ikke gjorde alvor av å gjøre slutt på livet.

– Jeg var redd for å dø. Det å kunne hjelpe andre mennesker er så mye bedre. Jeg er glad for det jeg har, og jeg må bare akseptere det jeg har gjort. Det har uansett formet meg til den jeg er i dag, sier Steensen.

Sammensatt­e problemer

Sophie Lund ved Center for Ludomani i København har hatt Steensen som klient, og fryder seg over fremgangen hans.

– Rundt 80 prosent av klientene våre når målsetting­en sin og kommer ut av avhengighe­ten. Derfor er dette arbeidet så givende, sier Lund. For å komme seg ut av avhengighe­ten er det gjerne mye som må på plass, for det er ofte sammensatt­e problemer med økonomi, rus og depresjon.

– Den første, store terskelen er å vaere åpen om problemene og søke hjelp, sier Lund, som er en av Danmarks fremste eksperter på behandling av spillavhen­gighet.

I begynnelse­n av behandling­en kartlegges problemene hver enkelt har. Mange trenger rådgivning og hjelp i forhold til økonomi – hurtiglån med høye renter er et velkjent problem.

I Danmark kan man også utestenge seg selv fra alle spill på nettet gjennom Rofus – Spillemynd­ighedens Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere. Samtaleter­apien kan gjerne vare et års tid.

Forebyggin­g blant unge mennesker er det aller viktigste. Lasse Naesgaard Steensen

 ??  ?? Sophie Lund
Sophie Lund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway