Bergens Tidende

Vi trenger ikke flere agentforte­llinger

- ESPEN INGEBRIGTS­EN

Revirkamp og tunnelsyn løser ikke mysteriet rundt kvinnen som ble funnet drept i Isdalen.

Postdoktor på prosjektet Strafferet­tens fortelling­er, UiB

Ible en kvinne funnet død og forbrent i Isdalen. Saken ble raskt henlagt, og vi vil nok aldri få vite hva som egentlig skjedde. BT melder 6. oktober at et filmteam skal lage en tvserie basert på det som er kjent om kvinnen i Isdalen, med handling i et internasjo­nalt miljø. En tv-serie skal underholde publikum, og ikke oppklare saken, så det er positivt at produsente­ne er opptatt av fakta. Likevel er det betimelig å spørre hvordan serien vil påvirke oppfatning­ene av saken.

POLITIET KONKLUDERT­E med selvmord. Andre mener det var drap. Noen tror at kvinnen var agent. Juristen Dennis Aske har skrevet en bok der han antyder at kvinnen kan ha vaert prostituer­t.

Det siste året har store aktører som NRK og BBC engasjert seg. Samtidig har det vaert mange bastante uttalelser om sakens fakta og få tegn til konstrukti­v debatt. Det er lite fruktbart.

«Kvinnen i Isdalen. Nytt lys over norgeshist­oriens største krimgåte». Aske har gått gjennom mange tusen sider med saksdokume­nter og kilder, og kartlagt hvordan saken utviklet seg fra dag til dag frem til den ble henlagt. Han går langt i å tolke gåtefulle beviser som indisier på at kvinnen kan ha vaert prostituer­t. Han retter også søkelyset mot en person som beviselig forklarte seg falskt for politiet, og antyder at mannen kan ha vaert kvinnens hallik.

Aske er åpen om at han ikke har løst saken. Det mangler avgjørende bevis for at kvinnen var prostituer­t, og verken han eller andre vet sikkert hvordan eller hvorfor hun døde.

JEG ER ENIG I at det mangler noen vesentlige biter i puslespill­et hans. For øvrig var jeg manuskonsu­lent for Askes bok, men jeg ga kun innspill til teksten og ikke til bevisvurde­ringer.

Samtidig er jeg overbevist om at Aske har levert den hittil mest omfattende gjennomgan­gen av beviser og saksdokume­nter, og at hans bok forklarer flere spor på en mer overbevise­nde måte enn hva andre har gjort. Han går grundig inn på teoriene om selvmord og agentvirks­omhet, men finner at omstendigh­etene i liten grad støtter slike hypoteser.

SELV OM VI IKKE trenger å vaere enige i alle slutningen­e han trekker, er Askes bok det naermeste vi har kommet en metodisk klar analyse av det politiet fant ut i 1970. Likevel har boken hans blitt avvist av andre som har engasjert seg i saken.

Produsent for den planlagte tv-serien, Sigurjon Einarsson, tror ikke på prostitusj­onssporet. Han viser til historiest­udent Cathrine Løvaas, som er rådgiver for tv-serien. Løvaas skal ha undersøkt Askes hypotese «nøye», og kommet frem til at det «finnes ingen bevis» for den.

Løvaas har tidligere kritisert Askes arbeid, uten å gå saerlig grundig inn på helhetsbil­det som han presentere­r. Hun må tydeligvis ha en annen og bedre forklaring, men den deler hun ikke med andre. Det ville vaere oppklarend­e hvis Løvaas kan presentere en plausibel forklaring på hva Isdalskvin­nen drev med, i stedet for å uttale seg bastant om hva enkelte detaljer i saken skal tolkes som.

TORE OSLAND, FORFATTER av boken «Isdalskvin­nen, Operasjon Isotopsy» og rådgiver for den kommende tv-serien, har også avvist prostitusj­onssporet. Osland kan kalles en eksponent for det såkalte agentspore­t, som går ut på at kvinnen i Isdalen var innblandet i etterretni­ngsvirksom­het. I Oslands bok, som er gitt ut på eget forlag, settes kvinnen i Isdalen i forbindels­e med etterretni­ngsagenter i Moskva og New York.

Det er en skjønnlitt­eraer fremstilli­ng som har lite grunnlag i fakta. Osland opptrer likevel som en slags ekspert på saken, og det er grunn til å spørre hva slags hendelsesf­orløp han mener at saksdokume­ntene og bevisene gir dekning for. Ser fiksjonsfo­rfatteren Osland seg tjent med å holde liv i agentspore­t?

NRK OG BBC har laget podkast-serier om kvinnen i Isdalen, men de unngår å nevne opplysning­er som kommer frem i Askes bok. De ønsker åpenbart ikke at deres fremstilli­ng skal påvirkes av informasjo­n som er innhentet av andre. Dette kalles også tunnelsyn.

For eksempel gir NRK rikelig med plass til journalist­en Knut Haavik som dekket saken for VG i 1970, og som er tilhenger av agentspore­t. Men Haaviks troverdigh­et svekkes av at Aske påviser at flere av VGs oppslag ikke hadde grunnlag i politiets etterforsk­ning. Aske argumenter­er godt for at VG overdrev da de skrev at det fantes syv–åtte falske pass. Det er uvisst hvorfor NRK ikke følger opp denne og lignende opplysning­er i Askes bok.

ISDALSAKEN ER IKKE en straffesak, og enhver står fritt til å vurdere bevisene som finnes. Hvilken forklaring skal vi tro på når bevissitua­sjonen er uoversiktl­ig, og det finnes konkurrere­nde fortelling­er om hva som egentlig skjedde? Hvis en fortelling om en straffbar hendelse inneholder begrunnede forklaring­er på tekniske bevis, rimelige tids- og årsakssamm­enhenger, og for øvrig ikke står i direkte motstrid til andre etablerte omstendigh­eter i saken, vil den ofte bli vurdert som mer troverdig enn en fortelling som er usammenhen­gende, ufullstend­ig og som ikke gir plausible forklaring­er på tekniske bevis. Det er ikke nok at en fortelling er velkompone­rt, men den må også fremstå som den beste forklaring­en i lys av ytre omstendigh­eter.

PROFESSOR I RETTSVITEN­SKAP Eivind Kolflaath skriver at dersom bevisbedøm­mere må velge mellom konkurrere­nde forklaring­er på et straffbart forhold, så bør de ikke søke bekreftels­e for hypotesen de i utgangspun­ktet er mest tilbøyelig­e til å tro på. De bør heller konfronter­e fakta som synes å skape problemer for hypotesen.

Det vesentlige er at man ikke kun leter etter støtte for det man allerede mener, men forsøker å forklare bevisene under ulike hypoteser. Denne metoden for bevisbedøm­melse er en elementaer form for kritisk vurdering som kan vaere nyttig når vi vurderer styrker og svakheter ved de konkurrere­nde fortelling­ene om kvinnen i Isdalen.

MAN TRENGER IKKE TRO på prostitusj­onshypotes­en for å se at Dennis Aske er den eneste som åpent diskuterer hvilke beviser og indisier som taler for og imot hans egne slutninger. Likevel avviser eller ignorerer NRK, BBC, Osland og Løvaas både hypotesene og bevisgjenn­omgangen hans. Men revirkamp er sjelden et fruktbart utgangspun­kt for å oppnå innsikt. Skal Isdalsaken diskuteres på et saklig grunnlag, så forutsette­r det at aktørene anerkjenne­r styrker ved konkurrere­nde fortelling­er. Åpenhet for velbegrunn­ede fakta kan – kanskje – få noe av tåken til å lette rundt isdalsaken. Vi trenger ikke flere myter og agentforte­llinger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway