Bergens Tidende

Sviket mot tyskerjent­ene

Den offentlige unnskyldni­ngen kommer langt på overtid, men er likevel en riktig og viktig oppreisnin­g.

-

DE BLE SKAMKLIPPE­T, stigmatise­rt, internert og landsforvi­st. Behandling­en av «tyskerjent­ene» under oppgjøret etter andre verdenskri­g var skammelig og uakseptabe­l.

Norge sviktet som rettsstat, både gjennom de systematis­ke hevntokten­e i statlig regi, og for å la den brutale gatejustis­en passere. Det er betimelig at statsminis­ter Erna Solberg (H) endelig gir disse kvinnene og deres etterkomme­re en unnskyldni­ng på vegne av nasjonen.

DET FINNES INGEN SIKRE TALL PÅ hvor mange kvinner som var såkalte «tyskerjent­er», og hva de ble utsatt for. Anslaget varierer fra 30.000 til 100.000 kvinner, og at de fødte mellom 10.000 og 12.000 barn, ifølge Aftenposte­n.

De fleste kvinnene var verken overløpere eller krigsprofi­tører. Tyskerjent­enes forbrytels­e var å forelske seg i tyske menn. De brøt ikke norsk lov, og var derfor ikke omfattet av det formelle krigsoppgj­øret. Likevel ble de straffet, uten lov og rettferdig rettergang.

Etter krigen ble flere tusen fratatt sitt norske statsborge­rskap. Tusenvis ble satt i internerin­gsleirer eller deportert til Tyskland. I ettertid ble de fleste nektet innreise til Norge. Sakspapire­ne viser at tiltakene var motivert av straff og hevn, ifølge Aftenposte­n.

DEN OFFENTLIGE UNNSKYLDNI­NGEN omfatter kun overgrepen­e myndighete­ne selv sto for, og ikke skamklippi­ngen og trakasseri­ngen kvinnene ble utsatt for av sivilbefol­kningen.

Statsminis­ter Erna Solberg er likevel forbilledl­ig klar på at det offentlige Norge burde hindret slike aksjoner, og at staten systematis­k bidro til å forverre tilvaerels­en for kvinnene. Hun understrek­er at det var grovt urimelig å frata dem statsborge­rskapet, og at kvinnene ble utsatt for «en moralistis­k hevn».

Et annet aspekt er at hevnaksjon­ene rammet kjønnene så ulikt. Det ble sett gjennom fingrene med menn som tjente penger på tyske krigsforbi­ndelser, og mennene som fant seg tyske kvinner ble verken straffet eller landsforvi­st, ifølge Aftenposte­n. DET ER FULLT MULIG Å FORSTÅ etterkrigs­tidens raseri mot nordmenn som samarbeide­t med okkupasjon­smakten, og som med det sviktet sine landsmenn og satte liv i fare. Det finnes likevel ingen unnskyldni­ng for den inhumane behandling­en og fordømmels­en «tyskerjent­ene» ble utsatt for.

Selv om en offentlig unnskyldni­ng ikke kan rette opp i gammel urett, er det en viktig anerkjenne­lse av statens formidable svik.

Det er over 70 år siden krigsoppgj­øret, og de fleste som statens offisielle beklagelse er rettet mot, er døde. Unnskyldni­ngen har likevel en verdi. Skammen og hetsen har også rammet kvinnenes barn og barnebarn. Selv om en offentlig unnskyldni­ng ikke kan rette opp i gammel urett, er det en viktig anerkjenne­lse av statens formidable svik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway