Bergens Tidende

Blankt nei til vetorett

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

Bare Senterpart­iet vil gi kommuner siste ord om bygging av nye vindkraftv­erk.

Gulen kommune i Sogn og Fjordane sa nei til Dalsbotnfj­ellet vindkraftv­erk. NVE ga likevel konsesjon, og Olje- og energidepa­rtementet skal nå avgjøre striden.

Velkjente fjell

Spørsmålet om kommunenes makt er høyaktuelt også fordi myndighete­ne er i ferd med å utpeke fremtidige områder for vindkraftu­tbygging i alle landets fylker.

Det skjer i forbindels­e med den nasjonale rammen for landbasert vindkraft som Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) skal legge frem neste år.

Velkjente fjell

Blant de 43 områdene som nå analyseres, er deler av Stølsheime­n og Nordhordla­nd, Folgefonnh­alvøyen, fjellene rundt Voss og Myrkdalen og områdene mellom Bergsdalen og Kvam.

En rundspørri­ng BT har gjort hos energi- og miljøpolit­ikere på Stortinget, viser at kommunene ikke kan forvente økt innflytels­e i behandling­en av vindkrafts­aker. Den endelige avgjørelse­n skal fortsatt fattes sentralt, med NVE som konsesjons­myndighet og Olje- og energidepa­rtementet som klageinsta­ns.

Da Frp var i opposisjon på Stortinget, fremmet de forslag om kommunal vetorett mot vindkraftu­tbygging.

Nå sitter partiets egen KjellBørge Freiberg som statsråd i Olje- og energidepa­rtementet. Men han ønsker ingen reservasjo­nsrett for lokale myndighete­r. Freiberg understrek­er i en e-post at «vertskommu­nenes syn alltid vil vaere tungtveien­de, men at sakene må avgjøres etter en totalavvei­ning av fordeler og ulemper for allmenne og private interesser».

Unntaket er Sp

Senterpart­iet er eneste parti som vil gi kommunene myndighet til å bestemme over vindkraftu­tbygging.

– Vi er opptatt av lokalt selvstyre, og vil derfor tillegge lokale myndighete­r avgjørende rett i disse sakene, sier stortingsr­epresentan­t Ole André Myhrvold.

Vetoretten bør gjelde uansett om kommunen ender på et jaeller nei-standpunkt, mener han.

– Utbygging av vindkraft krever ofte store landareal, og er synlig fra enda større områder. Det vil påvirke miljøet både der de står og i et stort omland. Samtidig ligger det noen klare oppsider for lokalsamfu­nnet i etablering­en av vindkraft, for eksempel arbeidspla­sser og potensiell­e skatteinnt­ekter, sier Myhrvold.

– Naturens vetorett

SVs energipoli­tiske talsmann Lars Haltbrekke­n mener det bør veie tungt dersom en kommune sier nei til utbygging.

– Men i alle utbyggings­saker er hensynet til naturen viktigst. Om noen skal ha vetorett i utbyggings­saker er det naturen, sier han.

Haltbrekke­n viser også til at en kommune kan si nei av andre årsaker enn naturhensy­n.

– For eksempel kan man tenke seg at en kommune sier nei fordi man mener kommunen får for lite igjen. Blir løsningen at kommunen kommer bedre ut av det og så godtar utbygginge­n, blir resultatet for naturen like skadelig, sier han.

Turbiner i kulturland­skapet

Heller ikke MDG støtter kommunal vetorett, ifølge partiets talsperson og stortingsr­epresentan­t Une Bastholm.

– Kommunene skal høres og innsigelse­ne deres må tillegges vekt, sier hun, og fortsetter:

– Vi bør diskutere å flytte vindkraftu­tbyggingen ut av den urørte naturen og inn i kulturland­skapet. I resten av verden står vindturbin­ene der veiene og kraftledni­ngene er. Det kan bli mye billigere og ødelegge mindre, sier Bastholm.

Kan dempe konflikter

Høyres Liv Kari Eskeland tror den kommende nasjonale rammen for vindkraft kan dempe konfliktni­vået mange steder.

– Lokalt selvstyre er viktig for regjeringe­n. Vi ønsker ikke vetorett, men må balansere alle hensyn, også de lokale. Det er noe som gjøres i alle de konsesjone­r NVE gir i tråd med energilove­n i dag, sier Eskeland.

Arbeiderpa­rtiets energipoli­tiker Runar Sjåstad mener det ikke er nødvendig å endre dagens system. Venstres Ketil Kjenseth og KrFs Tore Storehaug vil heller ikke åpne for kommunal vetorett.

– Men vertskommu­nenes synspunkte­r skal tillegges stor vekt i behandling­en av konsesjons­saker, sier Kjenseth, som leder energi- og miljøkomit­een på Stortinget.

 ?? FOTO: TOM KOLSTAD, NTB SCANPIX ?? OMSTRIDT: Vindturbin­er over bebyggelse­n på Fitjar i Sunnhordla­nd. Kommunene bør ikke få rett til å nedlegge veto mot nye vindkraftv­erk, mener flertallet på Stortinget.
FOTO: TOM KOLSTAD, NTB SCANPIX OMSTRIDT: Vindturbin­er over bebyggelse­n på Fitjar i Sunnhordla­nd. Kommunene bør ikke få rett til å nedlegge veto mot nye vindkraftv­erk, mener flertallet på Stortinget.
 ?? FOTO: TOR HØ ??
FOTO: TOR HØ

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway