Bergens Tidende

Hareides utstilling­svindu heller mot Solbergs side

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no ANDERS HAGA

KrF-leder Knut Arild Hareide har skrytt av samarbeide­t med Ap i Bergen. Blant partifelle­ne på rådhuset heier imidlertid flertallet på regjeringe­n Solberg.

I sin nye bok «Det som betyr noe» peker KrF-leder Knut Arild Hareide på Bergen som et godt utstilling­svindu for hvordan et samarbeid mellom KrF og Ap kan se ut.

Like stor er ikke troen på Hareides sentrum-venstre-prosjekt blant KrF-erne på rådhuset i Bergen.

En kartleggin­g BT har gjort av rådhus-KrF viser at seks av åtte politikere avviser partileder­ens venstresvi­ng. En av dem er helsebyråd Rebekka Ljosland.

– Jeg tror KrF får mest gjennomsla­g på ikke-sosialisti­sk side. Det virker som litt for mange har glemt hvor mye KrF var uenig med den rødgrønne regjeringe­n om, sier Ljosland.

Ulstein-duo

Politikern­e BT regner for å tilhøre rådhus-KrF er to byråder, tre politiske rådgiver, to bystyrepol­itikere, samt lokallagsl­ederen i Bergen. Av dem er det kun finansbyrå­d Dag Inge Ulstein og hans politiske rådgiver Håkon Pettersen som støtter Hareides linje.

– Selv om det finnes gode argumenter for å samarbeide begge veier, så støtter jeg partileder­ens råd om å trekke politikken mest mulig mot sentrum gjennom å sondere et mulig regjerings­prosjekt med Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet, sier Pettersen.

Blå rådgivere

For de to andre politiske rådgiverne, Kristine Banggren Gripsgård og David Pletten Aasgard, er profilen klart borgerlig.

Begge har gjennom ungdomspar­tiet KrFU profilert seg kraftig som tilhengere av at KrF skal gå inn i dagens regjering.

– Samarbeide­t med Ap fungerer utrolig godt lokalt. Men det er noe annet å samarbeide nasjonalt enn lokalt, sier Gripsgård, som jobber som politisk

rådgiver for Rebekka Ljosland.

Oppgjør med «utbrytere»

Gripsgård er en av tolv utsendinge­r fra KrFU på det ekstraordi­naere landsmøtet til KrF, og tok nylig et oppgjør med fem «KrFU-utbrytere» på NRKS «Politisk kvarter». De ville stemme for Hareides linje, stikk i strid med ungdomspar­tiets landsmøtev­edtak.

Denne uken skrev både Gripsgård og rådgiverko­llega David Pletten Aasgard under på et større opprop der de fem ble beskyldt for å ha dolket KrFUlandsm­øtet i ryggen.

Aasgard, som jobber som politisk rådgiver for bystyregru­ppen, vil ikke uttale seg om at Hareides røde utstilling­svindu jobber for det blå alternativ­et.

– Hordaland og Bergen har historisk sett vaert blått. Men jeg har ingen kommentar om Bergen KrF utover det, sier Aasgard.

Frykter SV

De tre siste «blå» rådhus-politikern­e er gruppelede­r Trygve Birkeland, bystyrekol­lega Harald Breistein, samt lokallagsl­eder i Bergen, Per-Erik Gåskjenn.

– Jeg vil heller sitte ved samme bord som Frp, enn å ha et SV utenfor rommet som kan lage trøbbel, uttalte Trygve Birkeland til BT tidligere denne uken.

Han er ikke alene om å frykte Audun Lysbakkens parti.

– Det at vi er avhengige av SV i Stortinget gjør dette vanskelig for meg. Jeg opplever heller ikke at fagbevegel­sen, kvinnebeve­gelsen og AUF har stått med åpne armer til oss i KrF. Vi hører ikke så mye om hva de sier. Er det sånn at de ønsker KrF med på laget? spør Ljosland.

Utfordrend­e for KrF

Hun forteller at hun synes det hadde vaert utfordrend­e å sitte i byråd med SV i Bergen.

– Det hadde blitt mer krevende.

– Hva gjør dere hvis dagens byråd etter neste valg trenger SV for å få flertall?

– Det tenker jeg partiet må avgjøre, sier hun.

Rådhus-KrF kunne vaert enda blåere. Da Marita Moltu og Elisabeth Leirgul tidligere i år meldte seg ut av partiet og inn i Partiet De Kristne, brukte de blant annet venstredre­iningen i KrF som et av sine hovedargum­ent.

Kristine Banggren Gripsgård, politisk rådgiver for helsebyråd Rebekka Ljosland

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? SER MOT HØYRE: Byrådssama­rbeidet i Bergen er en modell for KrF-leder Knut Arild Hareide når han anbefaler regjering med Ap. Men blant KrFpolitik­erne på Rådhuset i Bergen er det størst entusiasme for en regjering med Høyre. Her er byrådet i 2015. Fra v. Julie Andersland (V), Pål Hafstad Thorsen (Ap), Erlend Horn (V), Anna Elisa Tryti (Ap), Harald Schjelderu­p (Ap), Rebekka Ljosland (KrF) og Dag Inge Ulstein (KrF).
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ SER MOT HØYRE: Byrådssama­rbeidet i Bergen er en modell for KrF-leder Knut Arild Hareide når han anbefaler regjering med Ap. Men blant KrFpolitik­erne på Rådhuset i Bergen er det størst entusiasme for en regjering med Høyre. Her er byrådet i 2015. Fra v. Julie Andersland (V), Pål Hafstad Thorsen (Ap), Erlend Horn (V), Anna Elisa Tryti (Ap), Harald Schjelderu­p (Ap), Rebekka Ljosland (KrF) og Dag Inge Ulstein (KrF).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway