Bergens Tidende

Carlsen i sjakkdrama etter tabbe

- NICHOLAS BERGH nicholas.bergh@aftenposte­n.no

Verdensmes­teren Magnus Carlsen slapp med skrekken i går.

European

Chess Club

Cup er en lagturneri­ng med Europas beste sjakklubbe­r.

Men i spilleloka­let i Halkidiki onsdag flokket folk seg rundt spesielt ett parti: Magnus Carlsen (27) mot Ding Liren (25).

Det ble en berg-og-dalbane av et parti – med Carlsens status som verdensene­r på spill.

–Verdens beste

Etter en tabbe så Carlsen ut til å tape – og dermed bli passert av amerikansk­e Fabiano Caruana på verdensran­kingen. Til slutt endte imidlertid det hele i remis etter fire timer.

Dermed er Carlsen fortsatt rangert som verdens beste spiller. Det er 3,5 poeng ned til Caruana på annenplass.

Carlsen-Ding var det mest stjernespe­kkede oppgjøret i duellen mellom Vålerenga og den makedonske klubben Alkaloid. Det er ennå ikke klart hvordan VålerengaA­lkaloid ender.

Det er tre uker til Carlsen skal spille VM-kamp mot Caruana i London. Carlsen har ikke lagt skjul på at det er viktig for ham å lede på verdensran­kingen før VMkampen starter.

Med én runde igjen av European Chess Club Cup virker det som at Carlsen klarer den ambisjonen. Men han slapp med skrekken mot Ding.

«Et dårlig, stygt trekk

Før dagens parti hadde Ding Liren gått 92 turnerings­partier uten å tape. Verdensrek­orden til Mikhail Talj er på 95 partier.

For Magnus Carlsen ville remis holde til å beholde ledelsen på verdensran­kingen.

Med andre ord: Begge spillere var tjent med remis. Og partiet var lenge jevnt. Men så, etter 23 trekk, tilspisset det seg. Carlsens bonde til g4 var en tabbe, som resulterte i at Ding Liren kunne ta en bonde. Plutselig hadde kineseren et klart overtak. Etter tabben klarte Carlsen riktignok å stabiliser­e stillingen til en viss grad. Det svingte frem og tilbake, men Ding klarte til slutt ikke å finne de riktige trekkene. Carlsen kjempet som en løve og holdt remis.

 ??  ?? Magnus Carlsen
Magnus Carlsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway