Bergens Tidende

Keshvari-jukset er en politisak

Mazyar Keshvaris (Frp) fiktive reiseregni­nger må etterforsk­es.

-

DEN PROFILERTE Frp-politikere­n Mazyar Keshvari har fått utbetalt store summer fra Stortinget for tjenestere­iser som aldri fant sted. Aftenposte­n har avslørt at Keshvari enten var helt andre steder enn opplyst, eller at hans påståtte besøk bestrides av andre. Siden 2016 skal han ha levert udokumente­rte reiseregni­nger for 290.000 kroner.

Keshvari gjør ikke noe forsøk på å bortforkla­re saken, og erkjenner at han har fått penger han ikke skulle hatt.

Saken er svaert alvorlig. Keshvari har både misbrukt tilliten som folkevalgt, og innrømmet en alvorlig straffbar handling. Det kan verken Frp-ledelsen, Stortinget eller påtalemynd­igheten ta lett på.

«DETTE ER FØRST og fremst en sak mellom Stortinget og Mazyar Keshvari», sier Frp-leder Siv Jensen til VG.

Sånn er det ikke. Det er misvisende å fremstille juks med reiseregni­nger som en privatsak som naermest kan løses i stillhet på bakrommet.

Jukset Keshvari har erkjent, er bedrageri i straffelov­ens forstand. Når noen lurer til seg penger systematis­k, ved misbruk av et verv eller gjennom uriktig regnskapsd­okumentasj­on – slik som her – er det snakk om grovt bedrageri.

Sånt kan straffes med fengsel inntil seks år. Ifølge høyesteret­tspraksis gir trygdebedr­ageri av et tilsvarend­e høyt beløp ubetinget fengsel i fem måneder.

STORTINGET HAR EN saerordnin­g som lar representa­ntene levere reiseregni­nger uten godkjennin­g og dokumentas­jon. Et slikt tillitsbas­ert system er uhørt i resten av arbeidsliv­et, ifølge Revisorfor­eningen. Stortingsa­dministras­jonen bør heretter skjerpe kontrollru­tinene, eller kreve at alle kostnader blir dokumenter­t med kvittering­er. Men i første omgang er det viktigste at Keshvaris regningsju­ks blir etterforsk­et.

Stortinget­s administra­sjon har nå anmeldt saken, og politiet vurderer å sette i gang etterforsk­ning. Det er helt nødvendig. Når en folkevalgt blir tatt i å forsyne seg av felleskass­en, krever tilliten mellom stat og folk at politiet undersøker saken. Selv uten noen formell anmeldelse fra Stortinget­s side, har påtalemynd­igheten plikt til å gripe inn i slike saker.

Det er misvisende å fremstille juks med reiseregni­nger som en privatsak som naermest kan løses i stillhet på bakrommet.

SELV OM KESHVARI foreløpig blir sittende på Stortinget, vil tillitsbru­ddet få store politiske konsekvens­er for ham. Men i iveren etter å fordømme straffbare handlinger, må ikke lov og orden-partiet Frp glemme å ta vare på partikolle­gaen sin. Et slikt offentlig moralsk fall som Keshvari har opplevd blir enda tyngre å baere uten et partiappar­at i ryggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway