Bergens Tidende

Ansatte har varslet om stort arbeidspre­ss på akuttmotta­ket

- TORUNN A. AARØY torunn.aaroy@bt.no

– I ytterste konsekvens vil det ta for lang tid å gi folk hjelp, sier tillitsval­gt Yngvar Lunde Haaskjold.

Mandag kveld døde en mann i 40-årene på akuttmotta­ket ved Haukeland universite­tssykehus. Han kom inn med hjerteprob­lemer og skal ha blitt liggende alene på et rom.

Politiet og Helsetilsy­net er varslet om det uventede dødsfallet og gjør sine undersøkel­ser, blant annet for å finne ut om det er gjort noe straffbart.

Men allerede lenge før hendelsen mandag kveld skal de ansatte ha varslet om stort arbeidspre­ss som kan gå ut over pasientsik­kerheten ved akuttmotta­ket.

Bekymret lenge

– Vi har vaert bekymret for arbeidsfor­holdene ved akuttmotta­ket i lang tid. Det har vi gitt uttrykk for både skriftlig og muntlig, sier Yngvar Lunde Haaskjold, som er foretaksti­llitsvalgt for Yngre legers forening på Haukeland universite­tssykehus.

Ved akuttmotta­ket var det torsdag et oppvaskmøt­e om arbeidspre­sset.

– Foreløpig er det for tidlig å konkludere om hva som er årsaken til hendelsen mandag. Men de ansatte ved akuttmotta­ket er preget av dette nå, sier Haaskjold.

Han forteller at de ansatte er bekymret fordi vaktene er hektiske med mange hendelser som skjer samtidig.

– I ytterste konsekvens vil det ta for lang tid å gi folk hjelp hvis mange svaert dårlige pasienter kommer inn samtidig, sier han.

Torsdag morgen skal leger som går vakter ved akuttmotta­ket ha sendt en bekymrings­melding.

– Jeg oppfatter at de ansatte er frustrerte og mener de ikke strekker til i jobben, sier Haaskjold.

– Tragiske hendelse

– Det som skjedde mandag er en tragisk hendelse. Vi holder nå på med en gjennomgan­g for å finne ut hva som har skjedd. Vi følger opp dette med pårørende og medarbeide­re, sier adm.dir. Eivind Hansen ved Haukeland universite­tssykehus.

Hansen er kjent med bekymringe­ne til de ansatte.

– Vi har tatt disse tilbakemel­dingene på alvor, sier Hansen.

Sykehuset har i lengre tid jobbet med et større prosjekt som gjelder vaktordnin­gene for legene.

– Vi har vaert oppmerksom­me på tilbakemel­dingene om presset på vaktordnin­gen ved akuttmotta­ket. Derfor har jeg bedt om at det blir holdt ekstra høyt tempo på det, sier Hansen.

– Ikke ny bekymring

Om gårsdagens bekymrings­melding sier han:

– Bekymringe­n som kom torsdag er ikke ny. Det er nettopp derfor jeg har bedt om at vaktordnin­gen får ekstra stor oppmerksom­het.

Torsdag ettermidda­g møtte han klinikkdir­ektørene. I dag er det møte med de foretaksti­llitsvalgt­e. Tema er vaktordnin­gen.

– Mener du det er en presset situasjon ved akuttmotta­ket?

– Det vil vaere perioder med stor aktivitet på akuttmotta­ket. Vi må finne gode måter å håndtere det på for å sikre pasientsik­kerheten, sier Hansen.

Yngvar Lunde Haaskjold, foretaksti­llitsvalgt for Yngre legers forening, Haukeland

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? TRAVELT: Ved akuttmotta­ket var det i går et oppvaskmøt­e om arbeidspre­sset. Bildet er tatt i forbindels­e med en tidligere BT-reportasje fra mottaket.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE TRAVELT: Ved akuttmotta­ket var det i går et oppvaskmøt­e om arbeidspre­sset. Bildet er tatt i forbindels­e med en tidligere BT-reportasje fra mottaket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway