Bergens Tidende

Hun støtter KrF-ønske om abortinnst­ramming

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad vil stramme inn på abortloven og får støtte av statsminis­ter Erna Solberg.

– Jeg tror mange med meg reagerte da det ble klart at dagens abortlov gir rett til å abortere en tvilling, uten at det er noen medisinsk grunn for verken barnet eller moren. Høyre er åpne for å endre abortloven slik at vi ikke tillater tvillingab­ort av friske forstre og uten at det er helsemessi­g grunn for mor, skriver Erna Solberg i en SMS til BT.

Sorterings­samfunn

Uttalelsen kommer som et svar på utspillet fra KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad i VG i går.

Der tok han til orde for å bruke abortloven som pressmidde­l i de kommende regjerings­forhandlin­gene, og foreslår å fjerne muligheten til å ta tvillingab­ort, samt ta bort paragraf 2c i svangerska­psloven.

Den åpner for abort etter tolvte uke hvis «det er stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom».

Ikke avvisende

– I dagens lovverk er det en gradering av menneskeve­rdet. Dersom fosteret har downs syndrom kan du ta abort frem til 18 uker, og i noen tilfeller frem til levedyktig alder. Da er det barns egenskaper som avgjør. Indirekte sier en at barn med downs har mindre verdi enn andre, sier Ropstad.

Statsminis­ter Erna Solberg skriver til BT at hun ikke er avvisende til å gjøre endringer på abortloven­s paragraf 2C, men at det forutsette­r at en gjør andre endringer slik at:

Kvinnene får abort i de tilfellene fosteret ikke er levedyktig.

Nemndene får legge større vekt på kvinnens vurdering av egen livssituas­jon hvis hun får ansvar for barn med ekstra utfordring­er.

Bioteknolo­gi

I tillegg til begrensnin­gene i abortloven ønsker KrF-nestleder Ropstad å stoppe en liberalise­ring av bioteknolo­giloven. Sentralt her står et fortsatt forbud mot eggdonasjo­n.

– KrF er nå i en historisk posisjon til å bestemme hvilke side Norge skal ta. Vi må bruke den posisjonen til å få gjennomsla­g

– Prinsippet om kvinners rett til selvbestem­t abort ligger fast, sier Venstreled­er Trine Skei Grande.

Det er forslaget om å fjerne paragraf 2c i «lov om svangerska­psavbrudd» som skaper mest reaksjoner.

Der slås det fast at svangerska­psavbrudd etter uke 12 kan skje når «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkning­er under svangerska­pet».

– Jeg er ekstremt skuffet over at Høyre vurderer de endringene. for det som er viktigst, sier Ropstad og sender deretter et spark til venstresid­en i partiet.

– Vi kan gjerne dulle om solidarite­t, men det er ikke noen tvil om at det er noen saker som gjør det krevende å samarbeide med Ap. Ta for eksempel kampen om reservasjo­nsrett for leger. Erna Solberg sto opp for denne retten, mens Ap gjorde det til en ren abortdebat­t, sier Ropstad, som i motsetning til Hareide vil at KrF skal gå i regjering med Frp.

Vil ikke blande seg

– Vi ønsker ikke å blande oss Og det tror jeg det er ganske mange i Unge Høyre som er, sier Unge Høyre-leder Sandra Bruflot til VG.

Tvillingab­ort

Like sterk i ordene er ikke Venstre-lederen, men også hun uttrykker motstand mot de foreslåtte endringene.

– For Venstre ligger prinsippet om kvinners rett til selvbestem­t abort og rammene rundt abortloven fast, skriver Grande i en SMS til NTB.

Det andre forslaget om å ta bort muligheten for fjerning av det ene fosteret ved tvillinggr­aviditet er ikke like omstridt. inn i KrFs interne partiprose­ss ved å forskutter­e eventuelle regjerings­forhandlin­ger, skriver Anniken Huittfeld, leder for Aps kvinnenett­verk, i en SMS til BT.

SVs nestleder Kirsti Bergstø svarer i en tekstmeldi­ng at SVs standpunkt om abort er kjent, «og utover det har vi sagt at vi ikke skal blande oss i KrFs interne debatt om veivalg, og det spillet som pågår akkurat nå».

– Fornaermet

Den eneste som ønsker å la seg intervjue om saken av BT er Senterpart­iets helsepolit­iske talsperson, Kjersti Toppe.

Hun reagerer først og fremst på Ropstads påstand om at KrF har mest å hente på høyresiden når det kommer til bioteknolo­gilov.

– På bioteknolo­gifeltet så satt de rødgrønne åtte år i regjering uten at det skjedde noen liberalise­ring på dette feltet. Det skyldes Senterpart­iets innsats, og noe jeg er stolt over at vi fikk til, sier Toppe.

– Jeg har selv tvillingdø­tre, og jeg er ikke for at man skal tillate fosterredu­ksjon, sier stortingsr­epresentan­t Abid Raja til VG.

Rødgrønn motstand

Tidligere i dag varslet påtroppend­e AUF-leder Ina Libak (29) bråk dersom Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for å forhandle om abortloven i eventuelle regjerings­forhandlin­ger med KrF. Også stortingsr­epresentan­t Jette Christense­n fra Hordaland reagerer: – Hadde jeg vaert delegat på Høyres landsmøte ville jeg vaert oppgitt over at lederen min solgte vedtak for å få KrF på laget.

Kjell Ingolf Ropstad, KrF-nestleder

 ?? FOTO: FABRIZIO BENSCH, SCANPIX ?? KRF-STØTTE: Erna Solberg kommer KrF i møte og åpner for å stramme inn på abortloven.
FOTO: FABRIZIO BENSCH, SCANPIX KRF-STØTTE: Erna Solberg kommer KrF i møte og åpner for å stramme inn på abortloven.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway