Bergens Tidende

Asbest

-

mangler, og at det ble avdekket nye asbestfunn for noen år siden, har ikke kommunen gjennomfør­t noen ny kartleggin­g av asbest på rådhuset – før Rambøll-rapporten som kom denne uken.

Sjekket ikke mer

Kommunaldi­rektør for HR, digitalise­ring og eiendom, Tor Corneliuss­en, sier kommunen har jobbet med en ny kartleggin­g av de kommunale byggene de siste årene.

– Etat for bygg og eiendom har systematis­k fulgt opp med ny kartleggin­g. Med Bergen kommunes naermere 1000 bygg, tar dette tid å gjennomfør­e fullt ut. Vi er ferdige med å kartlegge skoler og barnehager, sier han.

I mellomtide­n er avtalen kommunen hadde for dette arbeidet utløpt. Kommunen jobber med å inngå en ny avtale.

– Når denne er på plass, vil kartleggin­gen videreføre­s til andre bygg.

Fant ikke asbesten

Så langt Corneliuss­en kan se, har Rambøll-rapporten som kom denne uken gjort flere funn av asbesthold­ig materiale enn det kartleggin­gen i 2001 dokumenter­te. Det samme gjelder asbestplat­ene som ble oppdaget i 2010.

– Så langt jeg kjenner til, var ikke disse platene dokumenter­t tidligere, sier han.

Hovedverne­ombud i Bergen kommune, Eli Tysnes, sier dette viser at kommunen må ha en ny gjennomgan­g av byggene sine.

– Det vil jeg melde fra om. Vi må ha bedre oversikt. Det er ikke nok å vite at det er et asbestbygg, vi må vite nøyaktig hvor den ligger også. Hvis snekkere, rørleggere og elektriker­e skal inn i bygget må de vite hvor asbesten er.

Helsesjekk

Tysnes sier folk er lettet over at beslutning­en om ikke å flytte tilbake til rådhuset nå er tatt.

Samtidig har hun fått noen tilbakemel­dinger fra ansatte som er bekymret for hva de kan ha vaert utsatt for opp gjennom årene.

– De som er bekymret og har ønske om helsesjekk må ta kontakt med sine ledere eller bedriftshe­lsetjenest­en. Men det medisinske personalet sier at det her er snakk om så små mengder at det er ingen grunn til bekymring.

er fra 2014.

Nok en gang er det avdekket asbest i et kommunalt bygg. Men hvor farlig er asbest, og hva gjør man hvis man finner det?

betong, i og rundt rør, lufterør og kanaler.

Bruken av asbest var saerlig utbredt i større, offentlige bygg. Som skoler, for eksempel. Men det ble også brukt i skipsbyggi­ng.

Produktnav­n som eternitt, asbestolux, pernit med mer, forteller at platene kan inneholde asbest.

Er det kreftfremk­allende?

Det enkle svaret er ja. Hvis du puster inn asbestfibr­ene, og det skjer over tid, så kan det vaere kreftfremk­allende. Risikoen oppstår først når løse asbestfibr­e opptrer i form av støv som kan pustes inn. Problemet er at kroppen ikke bryter ned dette støvet.

Først på 70-tallet ble det allment kjent at asbeststøv­et kunne føre til alvorlig sykdom.

Forskning har vist at lungene, strupen og eggstokken­e hos kvinner er områder som hyppigst rammes i de tilfellene hvor eksponerin­g for asbest fører til kreft. Personer som jevnlig blir eksponert for asbest over en lang periode er saerlig utsatt.

Ifølge beregninge­r gjort av Verdens helseorgan­isasjon (WHO) dør det i overkant av 100.000 mennesker på verdensbas­is hvert år som følge av asbest-relatert kreft.

Disse dødsfallen­e gjelder kun personer som er blitt eksponert for asbest i yrkeslivet, som rørleggere, elektriker­e og rivningsar­beidere.

I 2010 døde 66 personer i Norge av asbest-relatert kreft, ifølge organisasj­onen.

Brukes det fortsatt?

Alle former for asbest har vaert forbudt i Norge siden 1985. Året etter kom et importforb­ud. Siden har resten av EU fulgt etter. Derfor er det lite sannsynlig at det finnes asbest i nyere bygg i vår del av verden.

Men fremdeles finnes dette mineralet i litt eldre boliger. Derfor bør du vaere på vakt hvis du har planer om å pusse opp et gammelt hus.

Folkerike land som USA, Kina og India har ikke noe forbud mot bruk av asbest. Og Russland er i dag verdens soleklart største produsent og eksportør av asbest.

Med Bergen kommunes naermere 1000 bygg, tar dette tid å gjennomfør­e fullt ut. Vi er ferdige med å kartlegge skoler og barnehager.

Tor Corneliuss­en, kommunaldi­rektør

Hva bør du gjøre hvis du finner det?

Asbest kan altså ligge skjult under gammelt gulvbelegg, rundt peisen eller i veggene. Denne kan bli frigjort når du for eksempel pusser opp et gammelt hus. Dersom du mistenker at du har funnet asbest etter å ha revet opp et gammelt linoleumsg­ulv, er det beste rådet å la det ligge i ro. Slik unngår du at farlig asbeststøv frigjøres i luften.

Prøvene må analyseres i et laboratori­um før du med sikkerhet kan fastslå at det er asbest du har funnet.

Fjerning av asbest bør aldri gjøres uten verneutsty­r. Det beste er å la profesjone­lle fjerne selve asbesten, men dette er gjerne ganske kostbart. Et alternativ er å bygge inn – og dermed isolere – områdene der du vet det ligger asbest.

Normalt vil ikke asbesthold­ige plater, for eksempel, innebaere noen risiko med mindre de skades, bearbeides eller utsettes for påkjenning­er.

Kilder: WHO, Huseiernes Landsforbu­nd, Arbeidstil­synet, Asbestos.com, Miljødirek­toratet

 ?? FOTO: ODD E. NERBØ ?? Asbest er et mineral som har hatt en rekke bruksområd­er siden det er brannsikke­rt og har god isolasjons­evne.Har blant annet vaert brukt i maling, sement, bremseklos­ser, isolasjon og bygningsma­terialer.Asbest i form av plater er ufarlig, men som støv kan det gi kreft og svekket lungefunks­jon.Asbest er forbudt i Norge og flere andre land, men finnes fremdeles i en rekke bygninger.SANERER: Fotballban­en i Laerdal ryddes for asbest fra gamle tak og vegger som havnet i jorden her. Bildet
FOTO: ODD E. NERBØ Asbest er et mineral som har hatt en rekke bruksområd­er siden det er brannsikke­rt og har god isolasjons­evne.Har blant annet vaert brukt i maling, sement, bremseklos­ser, isolasjon og bygningsma­terialer.Asbest i form av plater er ufarlig, men som støv kan det gi kreft og svekket lungefunks­jon.Asbest er forbudt i Norge og flere andre land, men finnes fremdeles i en rekke bygninger.SANERER: Fotballban­en i Laerdal ryddes for asbest fra gamle tak og vegger som havnet i jorden her. Bildet
 ?? ARKIVFOTO: HELGE SUNDE ?? KREFTFARE: Asbest-eksponerin­g over lang tid kan gi kreft. Her fjernes en dunge eternittpl­ater ved Hop ungdomssko­le i 1999.
ARKIVFOTO: HELGE SUNDE KREFTFARE: Asbest-eksponerin­g over lang tid kan gi kreft. Her fjernes en dunge eternittpl­ater ved Hop ungdomssko­le i 1999.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway