Bergens Tidende

Dømt for grov vold mot sin seks uker gamle sønn

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no MARIANNE NILSEN ØRJAN TORHEIM

Faren må betale over to millioner kroner i erstatning til sønnen. Forsvarer varsler anke.

En 45 år gammel mann er i Hardanger tingrett dømt til fem års fengsel for vold under saerdeles skjerpende omstendigh­eter.

Høsten 2014 ristet han sin seks uker gamle sønn med stor kraft, konstatere­r retten.

Gutten lå på sykehus i 16 dager med omfattende hodeskader. En lege på Barneklini­kken ved Haukeland universite­tssykehus slo alarm.

I ettertid har gutten fått påvist en alvorlig hjerneskad­e, cerebral parese-diagnose og språklige utfordring­er. Sakkyndige har anslått at han er 40 prosent medisinsk invalid.

2,1 millioner kroner

45-åringen nektet under rettssaken.

– Jeg har overhodet ikke ristet

straffskyl­d min sønn, slik aktor her påstår, sa faren.

Retten mener han må betale naer 2,1 millioner kroner i oppreisnin­g og erstatning til sønnen sin.

Ett år av straffen ble av retten gjort betinget. Det skyldes at det tok fire år fra hendelsen og til saken kom opp for domstolen.

Bistandsad­vokat Johannes Romstad represente­rte babyen i retten. For ham er dommen viktig, siden babyvoldss­aken først ble henlagt. Det var en klage fra Romstad til Riksadvoka­ten som førte til at det ble tatt ut tiltale likevel.

– Dommen viser at min klage var berettiget og at Riksadvoka­ten tok en korrekt avgjørelse. Jeg er tilfreds med dommen, selv om retten har gjort en mindre justering av mine erstatning­skrav, sier Romstad.

– Dette dreide seg om prinsipper. Slike saker med vold mot de aller minste må rettsforfø­lges, selv om de er bevismessi­g vanskelige. Disse barna har ikke en egen stemme, og det er de seinere år påvist hvor skadelig det er for eksempel å riste babyer. Det er potensielt livstruend­e.

– Har utviklet seg mye

Gutten er nå blitt fire år og bor i fosterhjem. Ifølge Romstad går det overrasken­de bra med ham nå.

– Til alles overraskel­se har han utviklet seg mye, mye bedre enn man kunne frykte, med relativt lav grad av invalidite­t. I retten sa de sakkyndige at han kan få en god fremtid.

Romstad sier han kan se at saken dreier seg om en familiaer tragedie, og at «straff som sådan ikke hjelper noe på den relasjonen».

– Men som sagt: Dette dreide seg om prinsipper, om rettssikke­rheten og rettsverne­t for de aller minste.

Aktor, statsadvok­at Benedikte Høgseth, sier til BT at hun er godt fornøyd med dommen. Hun ba om fem års ubetinget fengsel, men fikk altså medhold i fire.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN TORHEI;M ?? BISTÅR GUTTEN: Bistandsad­vokat Johannes Romstad represente­rer den nå fire år gamle gutten. I utgangspun­ktet regnet han på et erstatning­skrav mot faren på rundt elleve millioner kroner, men guttens utvikling gjorde at han justerte det ned.
ARKIVFOTO: ØRJAN TORHEI;M BISTÅR GUTTEN: Bistandsad­vokat Johannes Romstad represente­rer den nå fire år gamle gutten. I utgangspun­ktet regnet han på et erstatning­skrav mot faren på rundt elleve millioner kroner, men guttens utvikling gjorde at han justerte det ned.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway