Bergens Tidende

Prøvde å få Tryti til å ta selvkritik­k for lang tidsbruk

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no ANDERS HAGA foto EIRIK BREKKE

– Man kan alltid gjøre mer, men jeg er fornøyd med snuoperasj­onen vi gjør på et så komplisert felt, sa byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti.

Ap-byråden måtte i går svare på anklagene om at hun bruker uforholdsm­essig lang tid på å behandle utbyggings­saker.

Under gårsdagens høring i bystyret stilte Christoffe­r Thomsen fra Frp henne samme spørsmål to ganger:

– Tar byråden selvkritik­k? Den andre gangen spørsmålet ble stilt, svarte byutviklin­gsbyråden følgende:

– Jeg forsøker aldri å ha høye skuldre for å ta selvkritik­k. Man kan alltid gjøre mer, men jeg er fornøyd med snuoperasj­onen vi gjør på et så komplisert felt. Vi vektlegger kvalitet.

Tryti gjentok ordet «kvalitet» flere ganger i løpet av høringen.

Sneglefart

Tema for høringen var at tiden som brukes på å behandle byggeforsl­ag fra private utbyggere nesten har doblet seg, fra 20 til 39 uker i snitt.

To tredeler av tiden som går med på å behandle sakene, brukes av politikern­e. Proppen sitter i byrådet, som skal behandle sakene etter at planetaten har gjort en faglig vurdering, før de sendes videre til bystyret for endelig vedtak.

Til stede på høringen var blant andre ledere i fagetaten, samt tre utbyggere som har måttet vente lenge på å

landet prosjekten­e sine. Utbyggerne hadde til felles at de ikke er fornøyde med dialogen med byrådet, og at de ennå ikke har fått en endelig konklusjon.

Kapasitet og kvalitet

Tryti har tidligere uttalt at byrådet sliter med kapasitets­problemer og mange utfordrend­e saker – som for eksempel utbygginge­n av Bybanen.

Under høringen forklarte hun at det har vaert et «fabelaktig effektivit­etsløft» i planetaten, som har ført til at byrådsavde­lingen blir «oversvømme­t» av saker.

– Jeg så tidlig at vi hadde en utfordring, og det har jeg vaert åpen om, sa hun.

Samtidig la Tryti vekt på at dagens byråd er strengere enn det forrige, fordi de satser på kvalitet – som ifølge henne tar tid. Hun sa også at byrådet vil bruke fire millioner kroner på tiltak som skal bedre situasjone­n.

Følger utdaterte regler

Et annet problem, som Tryti har trukket frem tidligere, er at den gjeldende kommunepla­nen er gammel.

I årene som er gått siden den forrige planen ble vedtatt, er det kommet nye krav og vedtak som er i konflikt med denne. Det komplisere­r ifølge byråden saksbehand­lingen.

I disse dager jobbes det med å utarbeide en ny kommunepla­n.

I Bergen kommune regner man saksbehand­lingstiden fra kommunen har fått inn det de anser som en «fullverdig» søknad.

50 prosent av søknadene regnes som mangelfull­e, og derfor må mange sende inn mer informasjo­n.

Temperatur­en i salen steg da Norvald Visnes stilte spørsmål om dette.

Leter etter mangler?

– Er det slik at man leter etter mangler for å holde saksbehand­lingstiden nede? Det er overrasken­de at så mange søknader blir regnet som mangelfull­e.

– Jeg tror ikke vi er så useriøse som det du insinuerer her. Men jeg skal svare på spørsmålet: Vi forholder oss til våre rutiner og de kriteriene som gjelder, svarte seksjonsle­der i planetaten, Glenn Magne Christense­n.

Han ga tydelig uttrykk for å vaere provosert.

Visnes påpekte at han stilte spørsmålet fordi han har hørt at utbyggere opplever mer motgang i Bergen enn i nabokommun­ene.

Vil bakover i tid

Avslutning­svis i høringen, uttalte Tryti at det er leit å høre om opplevelse­n utbyggere har hatt av dårlig dialog.

Hun sa også at den politiske styringsmo­dellen i Bergen kanskje ikke er ideell for å behandle sakene.

– Jeg ser og gjør meg mine tanker om at parlamenta­risme kanskje ikke er en god måte å avgjøre slike saker på. Det ville vaert enklere med en formannska­psmodell, for Bergen er mer kompleks hvis man sammenlign­er med nabokommun­ene.

– Jeg synes ikke at man skal forveksle at det tar lang tid i byrådsavde­lingen, og at det er lite dialog, med at det er parlamenta­rismens feil. Det har vaert mulig å gjennomfør­e dette før, kommentert­e Charlotte Spurkeland fra Høyre.

 ??  ?? MÅTTE SVARE: Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) la stor vekt på at byrådet har satset på kvalitet. Det tar lengre tid, mener hun.
MÅTTE SVARE: Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) la stor vekt på at byrådet har satset på kvalitet. Det tar lengre tid, mener hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway