Bergens Tidende

En grønn bølge skyller over Europa

- JESPER THOBO-CARLSEN jesper.thobo-carlsen@pol.dk

Sist helg gikk grønne partier markant frem ved valg i tre av EUs kjerneland – Tyskland, Belgia og Luxembourg.

Tysklands konservati­ve CDU/ CSU-union har fulgt nøye med velgerfluk­ten til det høyrenasjo­nalistiske AfD, men ifølge en ny meningsmål­ing har de mistet flest velgere til De Grønne, som nå er det største partiet i bil- og ølbyen München. Også i Luxembourg og Belgia har grønne partier stormet frem.

Ved parlaments­valget i lille Luxembourg fikk De Grønne 15 prosent av stemmene, mens det ganske så likesinned­e Piratparti­et fikk åtte prosent. Sosialdemo­kratene og de konservati­ve kristendem­okratene opplevde tilbakegan­g, og endte med henholdsvi­s 17,6 og 28,3 prosent oppslutnin­g. Kristendem­okratene i CSV klarte med det å oppretthol­de sin posisjon som landets største parti, tilbakegan­gen til tross.

En grønn bølge

Søndag avholdt Belgia kommuneval­g, og her endte det grønne partiet ECOLO på en annenplass i hovedstads­regionen Brussel. Flere andre steder ble partiet imidlertid størst, og vippet sosialiste­ne i PS og det liberalkon­servative regjerings­partiet MR av pinnen. I den store regionen Flandern gikk det grønne partiet også markant frem, og med 13,1 prosent oppslutnin­g ble partiet like stort som det høyrenasjo­nalistiske Vlaams Belang.

De største europeiske perspektiv­ene har man imidlertid sett i den grønne fremgangen samme dag i den tyske delstaten Bayern. Her mistet det kristenkon­servative CSU sitt absolutte flertall og muligheten for å presentere seg selv som talerør for den samlede delstaten. De Grønne gikk frem til 17,5 prosent av stemmene, og overhalte dermed klart det sosialdemo­kratiske SPD, som ellers har hatt posisjon som et primaeralt­ernativ til CSU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway