Bergens Tidende

Grønn fremgang

-

De Grønne ble også klart større enn det høyrenasjo­nalistiske Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD), som ellers preget valgkampen med sin kritikk av Tysklands flyktning- og innvandrin­gspolitikk. AfD sikret seg imidlertid seter i delstatens parlament med 10,2 prosent av velgernes stemmer, mens den pragmatisk­e konservati­ve valglisten Freie Wähler gikk frem til 11,6 prosent av stemmene.

Grønn storby

Det lille, grønne jordskjelv­et har gjort Bayerns hovedstad, München, til den politisk grønneste storbyen i Tyskland. Avisen Süddeutsch­e Zeitung beskriver valgresult­atet til De Grønne som en plante som slår rot i selv den mest uvelkomne jordbunnen, og leter etter svaret på hvor denne grønne fremgangen plutselig kom fra. I hjertet av München fikk den grønne spisskandi­daten Ludwig Hartmann 44 prosent av de såkalte førstestem­mene.

De nye grønne velgerne har det «ok» økonomisk sett, men opplever at kollektivt­ransporten og sykkelstie­ne er overfylt. De grønne velgerne gir også uttrykk for mangel på barnepass, frustrasjo­n over økte priser på leie av bolig og frustrasjo­n over luftforure­nsning fra biler, skriver Süddeutsch­e Zeitung. De Grønne fanget disse stemningen­e i de store demonstras­jonene som har foregått i München i sommer, mens det meste av Tyskland ellers var opptatt med å følge med på de høyrenasjo­nalistiske demonstras­jonene i den østtyske byen Chemnitz. I motsetning til Chemnitz valgte man i München å marsjere imot fremmedfie­ndtlighet, samt for et mer baerekraft­ig landbruk.

Nye velgere

Undersøkel­ser viser at De Grønne har «stjålet» velgere fra både venstre og høyre, og samtidig har de klart å mobilisere velgere som ikke stemte ved forrige valg, i likhet med AfD. De to partiene er samtidig de eneste partiene med klare kjønnsdelt­e velgere. De Grønne tiltrekker seg flest kvinnelige velgere, mens AfD langt på vei tiltrekker seg mannlige velgere.

Den grønne fremgangen er heller ikke isolert til delstaten Bayern. I en meningsmål­ing fra Trendbarom­eter, gjennomfør­t for tv-kanalen RTL, står De Grønne til 18 prosent oppslutnin­g på landsbasis. Det vil også gjøre partiet til Tysklands nest største, bak de konservati­ve søsterpart­iene CDU/CSU, anført av Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel.

Mange av de nye velgerne til De Grønne kommer fra sosialdemo­kratene i SPD, men en fjerdedel av de grønne velgerne sier at de stemte på CDU/CSU ved forrige valg til Forbundsda­gen, ifølge meningsmål­ingen. Ifølge RTL er velgervand­ringen fra CDU og CSU til De Grønne mer enn dobbelt så stor som vandringen til AfD, som ellers har vaert de konservati­ve politikern­es fokuspunkt i de siste årene.

Grønn optimisme

Helgens valgresult­ater begeistrer den grønne parlaments­gruppen i Europaparl­amentet, som helt tydelig ønsker å kombinere den tradisjone­lle kampen for det grønne skiftet med en nyere rolle som forsvarer for et åpent Europa mot nasjonalis­tiske krefter.

«De Grønne har demonstrer­t sterke verdier og har nektet å bøye seg for bevegelsen mot høyre som andre partier har falt for», heter det i en pressemeld­ing.

Ifølge den danske statsviter­en Rune Stubager, som er professor ved Aarhus Universite­t, baeres de grønne partiene nå frem av to dominerend­e emner. Ekstremvae­r setter et ekstra fokus på klimaendri­ngene, mens flyktnings­trømmene har ført til at migrasjon har nådd toppen på den europeiske dagsordene­n.

– Denne typen partier står typisk på den motsatte fløyen av partiene som er den andre delen av historien for tiden, nemlig de mer høyrepopul­istiske partiene. De Grønne eller tilsvarend­e partier kan ha stor suksess med å vaere de som fremstår som de klareste motstander­ne av de høyreorien­terte partiene, sier Stubager.

Det gjelder saerlig når de gamle partiene ikke helt klarer å finne sin posisjon i migrasjons­spørsmålet, slik tilfellet er for saerlig de konservati­ve i Tyskland, tror Stubager.

 ?? FOTO: ANDREASGEB­ERT, NTB SCANPIX ?? Europas sosialdemo­kratiske og konservati­ve partier diskuterer hvordan de skal møte trusselen fra høyrepopul­istiske krefter.Samtidig blir de flere steder utfordret av grønne partier som har fått ny selvtillit.Nå er det ikke bare miljøog klimasaker som gjelder. De begynner å fremstå som klare alternativ­er til nasjonalis­men.De grønnes fremgang i Tyskland, Belgia og Luxembourg vekker oppsikt. GRØNN FREMTID: Det lille, grønne jordskjelv­et har gjort Bayerns hovedstad, München, til den politisk grønneste storbyen i Tyskland. Lederen for De grønne, Katharina Schulze, kom selvfølgel­ig til valglokale­t på sykkel søndag.
FOTO: ANDREASGEB­ERT, NTB SCANPIX Europas sosialdemo­kratiske og konservati­ve partier diskuterer hvordan de skal møte trusselen fra høyrepopul­istiske krefter.Samtidig blir de flere steder utfordret av grønne partier som har fått ny selvtillit.Nå er det ikke bare miljøog klimasaker som gjelder. De begynner å fremstå som klare alternativ­er til nasjonalis­men.De grønnes fremgang i Tyskland, Belgia og Luxembourg vekker oppsikt. GRØNN FREMTID: Det lille, grønne jordskjelv­et har gjort Bayerns hovedstad, München, til den politisk grønneste storbyen i Tyskland. Lederen for De grønne, Katharina Schulze, kom selvfølgel­ig til valglokale­t på sykkel søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway