Bergens Tidende

Oppførsele­n din i sosiale medier kan gi konsekvens­er på jobb. Her er åtte «regler» du bør følge.

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

– Du kan ikke vaere komplett «asshole» som privatpers­on og tro du kan bli oppfattet som «mister dream guy» på arbeidspla­ssen. Det går ikke lenger.

Ordene kommer fra teknologie­kspert og kommunikas­jonsrådgiv­er Hans-Petter NygårdHans­en.

Dette har vi snakket om i flere år nå, påpeker han, dette med sosiale medier og hvordan man oppfører seg – eller rettere sagt bør oppføre seg. En skulle kanskje tro dette var prentet inn hos folk flest.

Tvert imot, ifølge NygårdHans­en.

– Mange tror fortsatt at de kan ha to ulike personligh­eter – en som pålogget og en som avlogget. De tror sosiale medier og arbeidspla­ssen er to ulike verdener. Det er urovekkend­e.

Mister respekten

For: Det mange ikke tenker over, er at hvordan du oppfører deg i sosiale medier privat – også påvirker hvordan du oppfattes av kollegene dine på jobb.

I enkelte tilfeller kan det slå ut svaert negativt, påpeker kommunikas­jonsrådgiv­eren, som stadig holder foredrag blant annet om sosiale medier og bruken av dem.

– Hadde flere arbeidsgiv­ere vaert klar over hva enkelte ansatte bruker Facebook og andre sosiale medier til – både i og utenfor arbeidstid, tror jeg konsekvens­en for mange ville vaert kroken på døren.

Alle bør vaere opptatt av eget omdømme, fortsetter han. Og det er ikke bare hva du legger ut på egen profil, som etterlater et inntrykk.

Også hvem og hva du gir «likes» og reaksjoner til, hvilke grupper du er med i, og hva du kommentere­r – har noe å si.

– Mange tenker kanskje at de kan uttale seg fritt på Facebook såfremt de fjerner informasjo­n fra Facebook-profilen om hvor de jobber, men det går ikke.

Ikke personlig tro

Før du legger ut ting på sosiale medier, bør du alltid vurdere om det ville vaere greit hvis sjefen din eller kolleger ser det, sier Melanie Magin, postdoktor ved Institutt for sosiologi og statsviten­skap ved NTNU og ekspert på sosiale medier.

– Hvilke ting ville jeg sagt til sjefen eller kollegene mine i en personlig samtale, og hvilke bilder ville jeg vist ham eller henne? Det er en god linje å legge seg på når du vurderer hva som er greit å legge ut eller ikke.

En bør heller ikke presentere personlig tro eller livssyn som strider mot arbeidsgiv­erens interesser, fortsetter hun.

– Hvis du for eksempel jobber for en bilproduse­nt, bør du ikke legge ut innlegg om at du ikke anbefaler å kjøpe bilene hans fordi de er dårlige for miljøet, sier Magin. Nygård-Hansen er enig.

– Det burde vaert langt flere arbeidstak­ere som burde fått advarsler og reprimande­r for sin oppførsel i sosiale medier, mener han.

Slik opptrer du «skikkelig»

Skriv oppdaterin­ger som tåler en forside (og sjefen): – En av de raskeste måtene å redusere din troverdigh­et på er å bruke et nedsettend­e språk på nettet. Hvis du ikke ville sendt tilsvarend­e melding på mail til ansatte, bør du ikke gjøre det i sosiale medier heller.

Ikke skriv negativt om arbeidspla­ssen eller arbeidsgiv­er: – Klaging om arbeidet eller arbeidspla­ssen i sosiale medier er ensbetyden­de med lite profesjone­ll oppførsel.

Men: Ikke skryt for mye heller: – Grensen fra stolt til skryt er kort, og skryt blir fort oppfattet som arrogant. Tenk først og fremst på hvordan du kan fremstå som en stolt ambassadør. Det er helt på sin plass å gratulere en kollega, og det er ingenting i veien med å uttrykke glede for den jobben du gjør.

Unngå skrivefeil: – Det gjelder også orddelings­feil og grove grammatisk­e «blemmer». Du vil vel at vi skal engasjere oss i hva du skrev, og ikke hvordan du skrev det.

Tenk nøye gjennom hvordan profilbild­et og dine andre bilder presentere­r deg: – Slett upassende bilder selv om de har ligget ute lenge, og selv om det kun ligger i grupper (åpne eller lukkede). Det er ingenting i veien for å be venner å slette «upassende» bilder.

Var det klokt å like eller dele «det der»? – Du er like ansvarlig som den originale posten når du liker eller deler andres aerekrenke­nde eller juridisk tvilsomme uttalelser, bilder eller innhold. Hva som er akseptabel­t å like og dele, avhenger av arbeidspla­ss og kultur.

Bli «venn» med de du kjenner. – Tenk litt over hva du ønsker å bruke profilene dine til. Slå på nødvendige sikkerhets­mekanismer slik at kun de som er venn med deg kan se det du legger ut.

Hvis du må slette noe, informer om det først: – Har du «tråkket i salaten» og du angrer i etterkant, er det aldri for seint å snu. Ikke bare slett posten, men innrøm at du skrev eller ytret noe som du angrer på i ettertid. Tro meg, jeg har vaert der selv.

– Lavere terskel

Høyskolele­ktor på BI og ekspert på sosiale medier, Cecilie Staude, påpeker at enhver har redaktøran­svar for egen mediekanal.

– Sosiale medier er blitt kanaler vi bruker mer og mer i hverdagen vår, enten som ansatt eller sjef. Terskelen for hva som er greit å legge ut eller ikke, er lavere i dag, mener hun.

Hun påpeker at det ikke er noen fasit.

– Legg ut ting som samsvarer med hvordan du vil bli oppfattet. Det som er akseptabel­t å legge ut for en, kan vaere noe en annen absolutt ikke ville lagt ut. Det du legger ut kan også oppfattes ulikt av bestevenne­n din og sjefen din.

 ??  ??
 ??  ?? Cecilie Staude
Cecilie Staude
 ??  ?? Melanie Magin
Melanie Magin
 ??  ?? GJØR ET GODT INNTRYKK: – Hadde flere arbeidsgiv­ere vaert klar over hva en
GJØR ET GODT INNTRYKK: – Hadde flere arbeidsgiv­ere vaert klar over hva en

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway