Bergens Tidende

«The Miseducati­on of Cameron Post» er en viktig film

-

Filmen gir et nyansert bilde av «konverteri­ngsterapi» for homofil ungdom.

«The Miseducati­on of Cameron Post»

Drama

Regi: Desiree Akhavan Skuespille­re: Chloë Grace Moretz, John Gallagher Jr., Sasha Lane, Forrest Goodluck

12 år skoleball i følge med en gutt. Når hun og venninnen blir fersket sammen, er det ingen overraskel­se at det ikke blir godt mottatt.

Camerons leiropphol­d blir en nyansert reise, hvor hun opplever at det hun laerer er feil, men også at vranglaere­n får henne til å bli kvalm av seg selv. På leiren blir hun fortalt at homoseksua­litet ikke finnes, kun fristelse og synd. I terapitime­r skal hun finne årsakene til sin «kjønnsforv­irring».

TERAPIEN, ELLER RETTERE sagt den emosjonell­e mishandlin­gens effekt på Cameron, blir glimrende spilt av Moretz.

Flere av ungdommene på leiren er religiøse, og virker å oppriktig ønske å bli «friske», å bli kvitt det som omtales som likekjønne­t tiltreknin­g. Men de som blir Camerons beste venner, Jane (Sasha Lane) og Adam (Forrest Goodluck), tar ikke terapien til seg, venter bare på å få dra derfra. De blir Camerons virkelighe­tssjekk, de som minner henne på at vranglaere­n er – nettopp – vrang.

DET ER TYDELIG AT terapien ikke fører noe godt med seg. Likevel fremstille­s ikke leirledern­e som direkte onde, også her er det nyanser. Saerlig Reverend Rick (John Gallagher Jr.), som selv har «slitt» men er blitt «bedre», vil egentlig bare godt. Han er selv offer for vranglaere­n.

Tross nyansene, humor, varmt og vondt om hverandre, er det noe som holder «The Miseducati­on of Cameron Post» litt igjen. Jeg savner at noen sparker ordentlig ifra, slipper ut frustrasjo­n, gjør ordentlig opprør. Bortsett fra i én scene er selv de vondeste samtaler lavmaelte.

noe

ennå

TIL SLUTT uforløst.

«The Miseducati­on of Cameron Post» er utvilsomt en viktig film, som belyser noe som utrolig nok fremdeles er et problem. Jeg håper virkelig at flere enn den mest åpenbare målgruppen får den med seg, men de som kanskje tror «avhomsing» har noe for seg, vil vel uansett styre unna. Det er nok derfor jeg savner sinne.

Filmanmeld­er

FØLES

 ?? FOTO: FILMWEB ?? BÅDE OG:«The Miseducati­on of Cameron Post» er både morsom og vond.
FOTO: FILMWEB BÅDE OG:«The Miseducati­on of Cameron Post» er både morsom og vond.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway