Bergens Tidende

Transperso­n tapte mot staten

-

En ung mann, som var født som kvinne, har i Oslo tingrett tapt erstatning­ssøksmålet mot staten. Mannen mener han ble utsatt for tvungen kastrering.

Den unge mannen gjennomgik­k de første trinnene av kjønnsskif­teprosesse­n tidlig på 2000-tallet.

Utvendig ble han mann, men beholdt de indre kjønnsorga­nene som kvinne uten at det ble oppfattet som noe problem. Staten ville derimot ikke gi ham et nytt personnumm­er med mannlig kjønnsmark­ør uten at han fjernet både livmor og eggstokker i 2009.

Mente seg krenket

Mannen og hans advokat argumenter­te med at kravet om kastrasjon ikke har vaert medisinsk begrunnet, men at det dukket opp gjennom en praksis fra Folkeregis­teret på 1970-tallet. Først i juli 2016 bortfalt kravet om at også indre kjønnsorga­ner måtte fjernes for å få mannlig personnumm­er.

Mannen mente derfor at hans menneskere­ttigheter er krenket, at han ble utsatt for diskrimine­ring og at kravet om kastrasjon var en ulovhjemle­t myndighets­utøvelse.

Ble lovlig utført

I dommen fra Oslo tingrett heter det blant annet at « … ettersom retten har kommet til at steriliser­ingen ble utført basert på det behandling­sbehov som ble ansett å foreligge, og etter saksøkers samtykke, falt det utenfor steriliser­ingslovens virkeområd­e og ble lovlig utført etter reglene i pasient- og brukerrett­ighetslove­n.»

Tingretten kom også til at mannen derfor ikke har krav om erstatning. Retten konkludere­r også med at hans menneskere­ttigheter følgelig heller ikke ble krenket.

Selv om staten vant på alle punkter, har Oslo tingrett kommet til at det er tungtveien­de grunner til å frita saksøkeren fra å betale statens sakskostna­der. Partene må derfor baere sine sakskostna­der selv.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway