Bergens Tidende

– Jeg har ikke sagt at KrF vil få gjennomsla­g i abortspørs­mål

- JOHAN FALNES nyhet@bt.no BIRGITTE IVERSEN, NTB

Erna Solberg inviterte KrF til forhandlin­ger om abortkrav, men understrek­er at hun ikke har lovet at partiet vil få gjennomsla­g.

– Jeg har svart på en utfordring og sagt at vi kan sette oss ned og diskutere. Jeg har ikke sagt det er gjennomsla­g for KrF på disse spørsmålen­e, understrek­er Solberg overfor NTB i Brussel, der hun oppholder seg i forbindels­e med fredagens Asia-Europatopp­møte.

Viktig KrF-krav

Både regjerings­partner Venstre og Unge Høyre har reagert etter at Solberg torsdag rykket ut og sa seg villig til å forhandle om KrFs krav om å nekte tvillingab­ort, samt abort etter 12. uke for fostre med alvorlige sykdom, som Downs syndrom. uttalt at rammene rundt abortloven ligger fast.

Heller ikke Unge Høyreleder Sandra Bruflot støtter partileder­en.

– Jeg er ekstremt skuffet over at Høyre vurderer de endringene. Og det tror jeg det er ganske mange i Unge Høyre som er, sier hun til VG.

Frp-leder Siv Jensen har uttalt at det å fastholde kvinners rett til selvbestem­t abort, er viktig for partiet, men har ikke villet uttale seg konkret om de spesifikke kravene fra KrF.

-Vi kan finne punkter

Solberg understrek­er at hun aldri har lovet KrF gjennomsla­g for abortkrave­ne.

– Men jeg har påpekt at det er muligheter for å ta vare på de absolutt viktigste kjerneverd­iene, og så formulere oss slik at det ikke oppleves diskrimine­rende. Vi har hatt en levende debatt om dette i Høyre tidligere som gjør at vi mener vi kan finne punkter å diskutere uten å gå bort fra det mest fundamenta­le, at retten til selvbestem­t abort ikke røres, sier Solberg til NTB.

– For meg er kvinners bestemmels­esrett frem til 12. uke veldig viktig, og så er det viktig for meg at vi styrker kvinners egen opplevelse av hvilken situasjon familien vil vaere i, også etter 12. uke, hvis vi skulle gjøre noen endringer i det, legger statsminis­teren til.

Jeg er ekstremt skuffet over at Høyre vurderer de endringene. Og det tror jeg det er ganske mange i Unge Høyre som er.

Sandra Bruflot, Unge Høyre-leder

Splittet parti

Solberg har av flere i KrF blitt beskyldt for utidig innblandin­g i valget partiet skal ta mellom venstresid­en og den borgerlige regjeringe­n under landsmøte 2. november.

KrF-leder Knut Arild Hareide har anbefalt å gå i regjering med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet, mens Kjell Ingolf Ropstad og 1. nestleder Olaug Bollestad begge ønsker å gå inn i den borgerlige regjeringe­n. Partiet er svaert delt i spørsmålet. Solberg avviser kritikken. – Dette er ikke bare en intern prosess i KrF, dette er spørsmålet om hvem som skal styre landet. Og en av grunnene til at noen av oss har engasjert oss, er at vi opplever argumentas­jonen fra Knut Arild om hvorfor han vil bytte side som en uryddig stempling av både Høyre og Fremskritt­spartiet.

I et intervju med DN tirsdag sa Erna Solberg blant annet at Knut Arild Hareides snuoperasj­on kan utfordre tilliten til det politiske systemet og at mange ville kunne oppleve det som mangel på demokrati og et maktbehov.

Jeg har påpekt at det er muligheter for å ta vare på de absolutt viktigste kjerneverd­iene, og så formulere oss slik at det ikke oppleves diskrimine­rende. Erna Solberg (H), statsminis­ter

 ?? FOTO: , SCANPIX ?? DEBATT I HØYRE: – Vi har hatt en levende debatt om dette i Høyre tidligere som gjør at vi mener vi kan finne punkter å diskutere uten å gå bort fra det mest fundamenta­le, at retten til selvbestem­t abort ikke røres, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).
FOTO: , SCANPIX DEBATT I HØYRE: – Vi har hatt en levende debatt om dette i Høyre tidligere som gjør at vi mener vi kan finne punkter å diskutere uten å gå bort fra det mest fundamenta­le, at retten til selvbestem­t abort ikke røres, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway