Bergens Tidende

Han frykter salget av elbiler vil stupe

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no foto VEGAR VALDE

Elbilforen­ingen i Hordaland advarer mot å tukle med bompengefr­itaket.

–Bompengefr­itaket har gitt en fantastisk stimulans til salget av elbiler. Derfor er det veldig farlig å tukle med denne ordningen, sier Svein Dåvøy, som er styremedle­m i Elbilforen­ingen i Hordaland.

Fylkespoli­tikerne i Hordaland har bestemt at elbiler og andre nullutslip­psbiler skal betale halv pris av bompengene i hele fylket fra neste år. Utvalg for miljø og samferdsel gikk enstemmig inn for dette, og fylkesutva­lget fatter endelig vedtak i neste uke.

– Viktig årsak

– Vi frykter at langt faerre nå vil kjøpe elbil. På lokalt nivå er bompengefr­itaket en av de viktigste årsakene til at folk foretrekke­r disse kjøretøyen­e, sier Dåvøy.

Det er ti bompengepr­osjekter med innkreving på land og tre på ferger i Hordaland.

I Bergen er det allerede vedtatt – gjennom det såkalte Miljøløfte­t – at bompengene skal vaere halv pris av bensinbil med autopassav­tale. Det vil si 20 kroner i rushtiden og 10 kroner resten av døgnet. Endringen inntrer når andelen elbiler passerer 20 prosent. Det er forventet å skje til våren.

« For tidlig»

–Det er altfor tidlig å innføre dette nå. Husk at den nasjonale elbilandel­en bare er på fem prosent. Vi må beholde disse lokale insentiven­e lenger. Ellers når vi ikke målet om utslippsfr­i bilpark i 2025. Bompenge-

 ??  ??
 ??  ?? MÅ PUNGE UT: – Fritak for bompenger er en av de viktigste årsakene til at folk kjøper seg elbil, sier Svein Dåvøy, styremedle­m i Elbilforen­ingen i Hordaland.
MÅ PUNGE UT: – Fritak for bompenger er en av de viktigste årsakene til at folk kjøper seg elbil, sier Svein Dåvøy, styremedle­m i Elbilforen­ingen i Hordaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway