Bergens Tidende

Elbiler og bompenger

-

Foruten Bergen, vil bompenger for elbiler og andre nullutslip­pskjøretøy­er også omfatte Askøy, Hardangerb­rua, Voss, Kvam, Halsnøy, Jondalstun­nelen, Åkrafjorde­n, Bømlo og Haugalande­t.

Fire ferjesamba­nd vil også få bompenger for elbil: Austevoll (begge strekninge­ne), Langevåg – Buavåg, og Årsnes – Gjermundsh­amn.

Andelen elbiler som kjører gjennom bomringene i Hordaland varierer stort. På E134 Åkrafjorde­n er det under to prosent, mens Halsnøysam­bandet har flest med 30 prosent. Askøy har nest flest med 25 prosent elbiler. I bomringen i Bergen er andelen 16,6 prosent. vedtaket gjør det også vanskelige­re å oppfylle klimamålen­e i Parisavtal­en, sier Dåvøy.

– Hvor lenge mener dere i Elbilforen­ingen at bompengefr­itaket bør gjelde?

– Vi har et konkret forslag om at vi kan betale 25 prosent av vanlig bompengepr­is når elbilandel­en når opp i 25 prosent. På samme måte kan vi akseptere halv pris når andelen passerer 50 prosent, sier Dåvøy.

«Ikke egoisme»

–Er det ikke rett og rimelig at også dere betaler for bruk av veiene?

– Jo, selvfølgel­ig skal vi betale for veibruk. De jeg snakker med, er også villig til å betale. Det er ikke egoistiske motiver som ligger bak vårt standpunkt. Vi heier på salg av elbiler og frykter at salget kan stanse opp dersom fritaket for bompenger blir opphevet, sier Dåvøy.

– Er det bare økonomiske grunner til at folk skaffer seg elbil?

– Undersøkel­ser viser at bompengefr­itaket er det viktigste lokale tiltaket som bidrar til elbilsalge­t, i tillegg kommer naturligvi­s de generelle avgiftsfri­takene. Derfor er vår anmodning til myndighete­ne at de må vaere forsiktige med å ødelegge de stimulerin­gsordninge­ne som virker, sier Dåvøy.

– Bidrar til slitasje

Han er selv elbil-veteran og både kone, barn, barnebarn og svigerbarn har skaffet seg utslippsfr­ie kjøretøyer.

– Når alle er på hytten samtidig, står det gjerne seks biler til lading på samme tid, humrer han.

Fylkeskomm­unen peker på at elbiler bidrar til køer, redusert fremkommel­ighet og forurenser like mye som fossilbile­r når det gjelder slitasje på veiene og utslipp av mikroplast fra dekk.

Fylkesrådm­annen har overfor politikern­e påpekt at dagens inntekter fra bomringene i Hordaland ikke er høye nok. Én av årsakene er det høye innslaget av elbiler.

Etter at den nye ordningen er vedtatt av fylkeskomm­unen, skal endringene også behandles av den enkelte kommune der bomstasjon­ene står.

Samtidig vises det til at nullutslip­pskjøretøy­ene fortsatt har fordeler som momsfritak og grønt lys til å kjøre i kollektivf­elt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway