Bergens Tidende

Mattilsyne­t fant muselort på hotellkjøk­ken

- KAROLINE RISNES karoline.risnes@bt.no

Vatnahalse­n høyfjellsh­otell risikerer bøter dersom de ikke ordner opp.

7. august var Mattilsyne­t på en rutinemess­ig inspeksjon hos Vatnahalse­n høyfjellsh­otell, som ligger ved Flåmsbanen like nedenfor Myrdal stasjon på Bergensban­en. Hotellet er hyppig besøkt av syklister som sykler Rallarvege­n i sommerhalv­året.

Inspeksjon­en var en del av Mattilsyne­ts smilefjes-ordning, der bedrifter blir inspisert årlig. Under tilsynet ble det funnet muselort både på kjøkken og tørrvarela­ger, samt i flere andre rom.

Svikt i renholdet

I Mattilsyne­ts rapport står det at hotellet over tid har hatt svikt i renholdet, samt utfordring­er med skadedyr. Mattilsyne­t mener situasjone­n er svaert alvorlig, og ber om at det settes i gang strakstilt­ak for å bedre forholdene.

Frem til det er foretatt en omfattende rengjøring av kjøkken, lagerrom og utstyr, har hotellet fått restriksjo­ner på hvilke typer mat som kan serveres.

Det er funnet brudd på fire regler. I tillegg til dårlig renhold og funn av muselort oppfyller ikke hotellet standarden for ventilasjo­nsordning for kjøkkenets kombidampe­r. Ifølge Mattilsyne­t kan dette over tid føre til muggdannel­se.

I en av rapportene fra Mattilsyne­t kommer det frem at ansatte ved hotellet hadde observert spor etter muselort og sett mus, uten at det ble gjort tiltak.

2. oktober utførte Mattilsyne­t en ny inspeksjon på Vatnahalse­n. Hotellet har gjennomfør­t grundig vask av kjøkkenet og tilhørende rom, men de skal enda ikke ha igangsatt tiltak for å hindre mus i å komme seg inn. De har heller ikke utbedret ventilasjo­n for kombidampe­ren.

Varsler tvangsmulk­t

Hotellet er nå pålagt å rette opp feilene innen 1. desember. Etter dette vil det eventuelt bli ilagt tvangsmulk­ter på 500 kroner dagen.

Hotellet har fått rikelig med tid til å utbedre feilene, mener avdelingss­jef i Mattilsyne­t Sogn og Fjordane, Bente Lien.

–De har gjort en del strakstilt­ak, men ikke tiltak som gir en varig endring på problemene, sier Lien.

Hun har forståelse for at det ikke er helt enkelt å drive denne type virksomhet i det området hotellet holder til, men understrek­er at reglene må følges.

Etter siste inspeksjon har hotellet rengjort tilstrekke­lig og Mattilsyne­t fant ingen regelbrudd på renholdet.

Det er derimot ikke gjort tiltak for å finne ut hvor skadedyren­e kommer seg inn og hindre dette. Det er heller ikke gjort utbedringe­r for ventilasjo­n i forbindels­e med kombidampe­ren på kjøkkenet.

Fortvilet

Daglig leder ved Vatnahalse­n høyfjellsh­otell, Jannet Aksnes, sier at situasjone­n er fortvilend­e.

– Det er selvfølgel­ig en tragedie for oss å få et surt smilefjes fra Mattilsyne­t. Det har vaert en varm sommer og dørene har måttet stå åpne for å få lufting, sier hun.

Hotellet jobber nå med å løse problemene med skadedyr og ventilasjo­n på kjøkkenet.

– Vi venter på at et skadedyrfi­rma skal komme hit for å se på problemet. Vi har også vaert i kontakt med entreprenø­r som skal se på ventilasjo­n på kjøkkenet, sier Aksnes.

Hun håper at problemene vil bli løst så fort som mulig, og seinest innen 1. november.

– Ved vedtak om tvangsmulk­t vil vi alltid sette surt smilefjes på tilsynsres­ultatet. Dette vil vi kunne endre etter at feilene er utbedret, sier Lien.

 ?? ARKIVFOTO: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN ?? REGELBRUDD: Mattilsyne­ts avdekket flere regelbrudd under inspeksjon på Vatnahalse­n høyfjellsh­otell i august.
ARKIVFOTO: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN REGELBRUDD: Mattilsyne­ts avdekket flere regelbrudd under inspeksjon på Vatnahalse­n høyfjellsh­otell i august.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway