Bergens Tidende

Her er kongens «Røde fane»

- MARIUS HELGE LARSEN, NTB utland@bt.no

Under Mao-tiden var bilmerket «Røde fane» forbeholdt partielite­n. Nå brukes bilen til å frakte utenlandsk­e statsoverh­oder.

Hongqi (Røde fane) har tatt navnet sitt fra et kommunists­ymbol, men er nå den dyreste bilen som produseres i Kina.

Toppmodell­en L5 har en prislapp på naermere seks millioner kroner, og det er denne kongeparet blir kjørt rundt i under det pågående statsbesøk­et i landet.

Det karakteris­tiske kjøretøyet i retro-stil er også den offisielle «statsbilen» i Kina, og brukes av president Xi Jinping.

Inspirasjo­nen til designet kommer fra folkerepub­likkens paradelimo­usin, Hongqi CA770, som var i produksjon fram til 1981.

Ikke noe fartsmonst­er

L5 ble satt i produksjon i

2014. Ifølge Forbes er modellen 5,55 meter lang og over to meter bred. Til vanlig veier bilen hele 3,2 tonn, men den armerte versjonen som kongeparet sitter i, veier trolig langt mer.

Motoren som skal trekke hele dette monsteret, er ikke vanvittig kraftig. Det er en

V12-motor med 402 hestekreft­er, seks gir og firehjulst­rekk. Hongqi opplyser ikke toppfart og akselerasj­on, sannsynlig­vis fordi den ikke er saerlig høy, skriver Forbes.

I baksetet har kongen og dronningen 1,2 meter med beinplass og et Boselydanl­egg.

På panseret troner en stor rød fane, som sammen med retro-designet vitner om epoken da bilmerket ble født.

Kommunistb­il

De første Hongqi-bilene ble satt i produksjon i 1958, og i lang tid var det kun partielite­n som fikk kjøre dem.

Det skulle gå 14 år fra produksjon­sstart til Mao Zedong for første gang kjørte en Hongqi, noe som skjedde da USAs president Richard Nixon besøkte Kina i 1972, ifølge en artikkel China Daily skrev i 2007. Kommunistl­ederen var likevel svaert stolt over bilprosjek­tet.

I dag kjører de fleste rike kinesere og høytståend­e embetsmenn utenlandsk­e biler.

Populaer i staten

Hongqi hadde sin storhetsti­d under Mao, men flere modeller var også i produksjon utover 80-tallet. På 1990- og et stykke inn i 2000-tallet ble utenlandsk­e biler solgt i Kina under Hongqi-merket, deriblant Audi 100 og Toyota Crown Majesta – som også i dag selges som en Hongqimode­ll.

Den siste generasjon­en kinesiskpr­oduserte biler inkluderer blant annet kongebilen L5 og den mindre modellen L7, som i stor grad er kjøpt inn av statlige virksomhet­er.

Med disse, og flere andre nye modeller, håper man å ta bilmerket inn i fremtiden.

 ?? ALLE FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? TUNGVEKTER: Til vanlig veier bilen hele 3,2 tonn, men den armerte versjonen som kongeparet sitter i, veier langt mer. Kjøretøyet i retro-stil er også den offisielle «statsbilen» i Kina, og brukes også av president Xi Jinping.
ALLE FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX TUNGVEKTER: Til vanlig veier bilen hele 3,2 tonn, men den armerte versjonen som kongeparet sitter i, veier langt mer. Kjøretøyet i retro-stil er også den offisielle «statsbilen» i Kina, og brukes også av president Xi Jinping.
 ??  ?? GOD PLASS: I baksetet hadde kongen og dronningen 1,2 meter med beinplass og et Bose-lydanlegg.
GOD PLASS: I baksetet hadde kongen og dronningen 1,2 meter med beinplass og et Bose-lydanlegg.
 ??  ?? DYREST: Hongqi, som betyr Røde fane, er nå den dyreste bilen som produseres i Kina.
DYREST: Hongqi, som betyr Røde fane, er nå den dyreste bilen som produseres i Kina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway