Bergens Tidende

Oktoberdan­s gjør Bergen til verden

-

Årets Oktoberdan­s fremstår som full av godbiter. Det var åpningsfor­estillinge­n Carousel et tydelig eksempel på.

går bort til instrument­ene sine og forestilli­ngen virkelig detonerer i en fargerik popkonstel­lasjon. Hvis du er på jakt etter en opplevelse som sier «det der kunne jeg virkelig ikke gjort bedre selv», er dette noe du ikke bør gå glipp av.

DET ER PRESISJON og selvsikker­het i bevegelsen­e, og livemusikk­en gjør noe ekstra i kommunikas­jonen både danserne imellom og mellom dansere og musikeren. Noen sekvenser i forestilli­ngen er det fineste jeg tror jeg har sett av samtidsdan­s.

Også i år kan man møte på dans der man ikke forventer det, og det er anbefales å få med seg Ingri Fiksdal på bibliotekp­lassen, med lydspor av Lasse Marhaug og Jenny Hval. Garantert sprøtt og garantert noe nytt.

To ulike forestilli­nger tar for seg transseksu­alitet, som har vaert et opphetet debattema det siste året, både som en konkret, medisinsk diskusjon og som en mer teoretisk, feministis­k debatt. Kan kunsten kanskje gjøre frontene mindre steile og forståelse­n større?

Det er i alle fall beundrings­verdig at festivalen klarer å fremstå som så politisk aktuell. Ikke bare med transspørs­målet, festivalen er også relevant når det kommer til krigs- og flyktnings­ituasjonen i verden.

JULI APPONEN KOMMER på Oktoberdan­s med et minimalist­isk performanc­eforedrag der transkropp­en blir sett på som en politisk slagmark. Den lokale Carte Blanchepro­filen Daniel Mariblanca har tidligere stått bak en fotoutstil­ling med transkropp­er og har jobbet lenge med tematikken. I forestilli­ngen «71BODIES 1DANCE» skal han danse ut alle inntrykken­e fra møtene med 71 transperso­ner fra hele verden.

Ellers lokker Teatergara­sjen med både technospet­akkel, en dansefores­tilling om alle låtene som har fått null i Melodi Grand Prix og samling av lyden fra elektronis­ke rullestole­r. Bare å velge og vrake, altså.

 ?? FOTO: HERMAN SORGELOOS/BIT TEATERGARA­SJEN ?? LETER ETTER SANNHET: Hvis du er på jakt etter en opplevelse som sier «det der kunne jeg virkelig ikke gjort bedre selv», er «Human Works» noe du ikke bør gå glipp av.
FOTO: HERMAN SORGELOOS/BIT TEATERGARA­SJEN LETER ETTER SANNHET: Hvis du er på jakt etter en opplevelse som sier «det der kunne jeg virkelig ikke gjort bedre selv», er «Human Works» noe du ikke bør gå glipp av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway