Bergens Tidende

Vi får mer medisin for pengene

-

1. DET ER SANNSYNLIG at hemmeligho­ld kan gi større rabatter. Årsaken er at lave priser på legemidler i Norge kan «smitte» til andre land.

Dersom rabattene som tilbys norske sykehus blir allment kjent, vil også innkjøpere av legemidler i andre land få vite om de har oppnådd en dårligere avtale enn Norge. I så fall vil de ønske å reforhandl­e eller bruke de norske betingelse­ne som utgangspun­kt i nye forhandlin­ger. Da vil legemiddel­firma vaere forsiktige med å tilby høye rabatter til Norge.

Åpenhet kan derfor føre til likere priser, men også høyere priser i mange land, inklusiv Norge.

2. ÅPENHET OM legemiddel­priser vil kunne forsinke lanseringe­n av, og dermed tilgangen til, nye legemidler i Norge. Årsaken er at prisene kan vaere for høye til at det offentlige vil inngå en avtale gitt de budsjettme­ssige konsekvens­ene.

For å begrense smitte-effekten mellom landene, kan legemiddel­firmaene strategisk lansere nye legemidler til ulike tider i landene. Det finnes flere studier som har avdekket et slikt mønster. Siden hemmeligho­ld av enhetspris­er pr. definisjon begrenser smitte-effekten mellom land, betyr det at en praksis med åpenhet kan føre til både høyere priser og forsinket tilgang til nye legemidler for norske pasienter.

3. OFFENTLIGG­JØRING AV enhetspris­er på legemidler kan svekke konkurrans­en mellom legemiddel­firmaene. Enhetspris­er er typisk konkurrans­esensitiv informasjo­n som normalt ikke offentligg­jøres i forbindels­e med offentlige anskaffels­er. Et krav om åpenhet for legemiddel­priser er derfor i konflikt med den normale praksisen ved offentlige innkjøp.

Fra økonomifag­et er det velkjent at i markeder med et fåtall bedrifter som møtes hyppig i anbudskonk­urranser, kan offentligg­jøring av konkurrans­esensitiv informasjo­n føre til svekket konkurrans­e. Hvis du gir rabatt, vil din konkurrent se den og så matche den. Derfor ønsker du ikke å gi rabatt, og prisene forblir høye. Legemiddel­markedet har nettopp kjennetegn som kan føre til den type adferd.

DET FINNES FLERE STUDIER

som har funnet at offentligg­jøring av priser har hatt utilsikted­e virkninger. I Danmark ble produsente­r av ferdigseme­nt pålagt av myndighete­ne å offentligg­jøre skjulte rabatter, noe som førte til høyere priser på sement. Tilsvarend­e funn er gjort for bensinmark­edet i Chile.

Selv om disse studiene ikke ser på legemidler, viser de at man bør vaere varsom med å offentligg­jøre konkurrans­esensitiv informasjo­n som enhetspris­er.

DET ER ET POLITISK VALG om vi skal ha åpenhet om legemiddel­priser. Demokratis­ke prinsipper er ett av flere argumenter som er trukket frem for åpenhet.

Vårt poeng er at ut fra et konkurrans­efaglig ståsted, er det grunn til å frykte at åpenhet kan føre til høyere priser, og at legemidlen­e kommer senere til Norge. Det kan føre til at vi kan hjelpe faerre pasienter, og dermed får mindre ut av fellesskap­ets penger.

Dette må våre politikere ta med i vurderinge­n når de skal bestemme om en skal offentligg­jøre innkjøpspr­iser på sykehusleg­emidler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway