Bergens Tidende

Kong Oscars gate endelig åpen igjen

Gull og kaianlegg er bare noe av det arkeologen­e fant i Kong Oscars gate. Etter to års graving ble gaten gjenåpnet med fest og foredrag lørdag.

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

– Her var det trolig et kaianlegg, sier prosjektle­der Per Christian Underhaug og peker ut mot Vetrlidsal­lmenningen.

Over to år med gravearbei­d i Kong Oscars gate har gitt arkeologer og historiker­e mye ny informasjo­n om Vågsbunnen. Og nå vet de altså at båtene kom helt inn til Bryggespor­den, der McDonald’s ligger i dag.

Lørdag kunne byens eldste gate endelig gjenåpnes. Feiringen av den rehabilite­rte gaten ble innledet med historisk og arkeologis­k byvandring ved lokalhisto­riker Jo Gjerstad og prosjektle­deren fra Norsk institutt for kulturminn­eforskning.

Mens Gjerstad tar seg av bygnings- og byhistorik­ken, forteller Underhaug om det som befinner seg under bakken.

Gull og tekstil

Blant de arkeologis­ke funnene er komplekse vannkanale­r ved Korskirken, skjeletter, flere verksteder og en tidligere omtalt gullring, som kan ha falt

eav en biskops finger en gang på 1500-tallet. I tillegg ble det funnet gull som trolig stammer fra en gullsmed.

– Vi fant også et fingerbøl og andre ting som tyder på at det var tekstilpro­duksjon og salg i området. Vi har fått et mye bedre bilde av det som foregikk i Vågsbunnen i middelalde­ren, sier Underhaug.

– Lover godt

– Kjekt å se at det er så mange middelalde­rinteresse­rte. Det lover godt for byjubileet i 2020, sier Anna Elisa Tryti til BT før hun foretar den offisielle åpningen.

Byutviklin­gsbyråden synes den 400 meter lange brosteinsg­aten er blitt fantastisk flott, men legger til at hun er «helt inhabil».

– Dette har vaert et samarbeid mellom kommune, fylke og stat. Nå må vi også få fikset den siste lille snutten ved Korskirken, sier Tryti og referer til et stykke asfaltert vei mellom Kong Oscars gate og Korskirkea­llmenninge­n.

Gateløpet mellom Vetrlidsal­lmenningen og Bergen Katedralsk­ole ble tidligere kalt Sutarestre­tet (Skomakerst­redet), Skredderst­retet, Adelgade og Hospitalsg­aden.

Arkeologen­e har funnet bevis for kontinuerl­ig bruk av gaten fra 1550 og fremover. De har også funnet tegn til husdyrhold på tusentalle­t. Nå skal de studere funnene.

– Vi har mye arbeid foran oss for å sette sammen bitene av det vi har funnet, sier Underhaug.

Jo Gjerstad håper det blir en bok av funnene.

– Mistet kunder

Gjenåpning­en av Kong Oscars gate ble feiret med gratis kaffe og skillingsb­oller, taler, orgelkonse­rt og bidrag fra Bergen Byspill.

Selv om arbeidet med gaten har gått omtrent som planlagt, ifølge Statens vegvesen var det bare en måned forsinket, har ikke alle vaert like fornøyde med fremdrifte­n.

Blant dem er Marcus Smith Hvidsten. Han eier Lot33, en av butikkene som har merket anleggsarb­eidet ekstra godt.

– Man skal kanskje ikke klage på en sånn dag, men to år og tre måneder er for lang tid. Vi har flere ganger vaert frustrerte over manglende fremdrift fordi arkeologer uteble og gravearbei­det stanset. Det er ikke tvil om at vi har tapt på det. Men vi har klart oss og nå er jo gaten blitt superfin, sier butikkeier­en.

 ??  ?? FRUSTRERT: Butikkeier Marcus Smith Hvidsten synes arbeidet med gaten har tatt for lang tid.
FRUSTRERT: Butikkeier Marcus Smith Hvidsten synes arbeidet med gaten har tatt for lang tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway