Bergens Tidende

Spørsmål om barnløshet sårer Jensen

-

Frp-leder Siv Jensen kritiserer journalist­er som stadig spør om hvorfor hun er barnløs hver gang det er et portrettin­tervju som skal lages.

fra Unge Høyre, FpU, Unge Venstre og KrFU – som hadde invitert de voksne partileder­ne Erna Solberg (H), Jensen, Trine Skei Grande (V) og sentralsty­remedlem Tove Welle Haugland fra KrF til en samtale om utfordring­er for unge kvinner i politikken.

– Ei tjukk dame

Grande ville trekke frem at det også er mye positivt.

– Jeg er ei tjukk dame som ikke passer inn i noe skjønnhets­ideal. Jeg er singel, og jeg har ikke barn. Og jeg er partileder. Det kunne ikke skjedd i noe annet land i verden at du kan vaere partileder uten å passe inn i firkantbok­sene, sa Venstreled­eren.

Grande sier at det er visse ting hun reagerer på som kvinne i politikken, men som hun har gitt opp å bry seg om.

– Hvis jeg avbryter Audun Lysbakken i en debatt, så er jeg usympatisk. Om Lysbakken avbryter meg, så er han engasjert. Dette har jeg funnet ut at jeg ikke får gjort noe med, så det har jeg gitt opp, sier hun.

Albuer og tykk hud

Solberg mener at unge politikere – også kvinnelige – må ha litt tykk hud.

– Jeg mener at noen av disse spørsmålen­e overdrives. Det gjelder å ha litt tykk hud. Kanskje er det ikke alltid ment som kritikk, det som blir sagt. Og noen ganger man blir belaert av eldre menn, kan det like gjerne vaere fordi man er ung som at man er jente, sier Solberg.

– Litt albuer og robusthet må man ha i politikken, konkludert­e hun.

Statsminis­teren rådet ungdomspol­itikerne til å si fra dersom de blir utsatt for hersketekn­ikk i en debatt, men også til å ta det opp med en leder dersom det samme skjer i partiorgan­isasjonen.

– I en debatt kan det vaere lurt å ha en snappy replikk på lur. Men i organisasj­onen er det et lederansva­r. Da trenger du ikke gå til direkte konfrontas­jon. Og vi er jo alle litt redde for å fremstå som litt «bitch». Så snakk med noen, er mitt råd, sa Solberg.

Jensen og Grande er enige om at det er nyttig å kunne hersketekn­ikk – for dermed å kunne påpeke det når man blir utsatt for det. NTB

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? FRP-LEDER: Siv Jensen kom med et hjertesukk i går.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX FRP-LEDER: Siv Jensen kom med et hjertesukk i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway