Bergens Tidende

Tidligere pokerspill­er tiltalt for skattesnyt­eri

- ADALHEIDUR AUDARDOTTI­R OLDEIDE adalheidur.oldeide@bt.no CHRISTIAN NICOLAISEN

– Jeg er helt ferdig med spilling. Det har ødelagt enormt mye for meg, sier 37-åringen. Han er tiltalt for å ha unndratt 3,6 millioner kroner i skatt.

I skattelist­ene for 2006 sto

37-åringen oppført med en skattbar inntekt på 61.000 kroner.

Men det året tjente han minst

2,9 millioner kroner på gambling på nett, mener politiet.

Nå – ti år seinere – må askøymanne­n møte i retten, tiltalt for grovt skattesvik.

– Uklare skatteregl­er

Den tiltalte 37-åringen sier til BT at han har vaert avhengig av nettspill i mange år, men at han nå er ferdig med alle former for gambling.

Statsadvok­aten i Hordaland mener den tidligere pokerspill­eren har snytt den norske stat for minst 3,64 millioner skattekron­er.

37-åringen har innrømt at han ikke betalte skatt da han vant beløp på nettspill. Årsaken var uklare skatteregl­er, sier askøymanne­n til BT.

– Regelverke­t var helt annerledes på den tiden. Det var egentlig ingen skatteregl­er.

Skattemynd­ighetene og politiet har gjennomgåt­t hans økonomi i årene 2005, 2006,

2007 og 2009.

På de fire årene unnlot han, ifølge tiltalen, å oppgi skatteplik­tige inntekter på til sammen seks millioner kroner i selvangive­lsen.

– De har kommet frem til at jeg har hatt enorme inntekter, men de pengene var jo allerede tapt, sier 37-åringen.

Får smell selv om man taper

Pokergevin­ster er i utgangspun­ktet skatteplik­tige når mottakeren driver en «omfattende virksomhet» over en viss tid, og det ikke er tale om pokerspill­ing av sporadisk art.

For vanlige hobbyspill­ere er likevel utgangspun­ktet at gevinster over 10.000 kroner er skatteplik­tige, uansett om spillet i sin helhet var lønnsomt eller ikke.

Med andre ord kan man risikere å få skattesmel­l selv om man totalt sett har tapt penger i løpet av året.

Risikerer fengsel

Forholdene 37-åringen er tiltalt for, skal ha skjedd så langt tilbake som for tolv år siden. Politiadvo­kat Torunn Strand, sier den lange saksbehand­lingen skyldes manglende kapasitet hos politiet.

Ifølge Strand begynte politiet først å etterforsk­e saken i oktober 2014, nesten halvannet år etter at saken ble anmeldt.

– Det er klart det ikke er greit at det har tatt så lang tid. Det har tatt for lang tid både å etterforsk­e saken og å påtaleavgj­øre den.

Den tiltalte mannen sier til BT at han nå er ferdig med poker og alle former for nettspill. Nå driver han sitt eget firma og prøver å få orden på livet, sier han.

– Men det er ikke enkelt. Jeg er svartelist­et fra alle kredittsel­skaper og får ikke skaffet meg bolig.

Strafferam­men for grovt skattesvik er seks års fengsel. Tiltalen mot 37-åringen omfatter også besittelse av en ulovlig armbrøst.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway