Bergens Tidende

– Når man kjøper ny leilighet til 3,5 millioner, skal det vaere unødvendig å klage over lyder fra naboens soverom

-

leilighet til 3,5 millioner, skal det vaere unødvendig å klage over lyder fra naboens soverom, sier Helland.

Cecilie Stormark flyttet inn i sin leilighet i juni 2017. I september samme år overtok Julie Helland sitt nye hus.

– Ingen lydproblem­er

Kommunikas­jonen mellom boligkjøpe­r og boligutbyg­ger begynte med en e-mail der lydproblem­ene ble avvist. Denne mailen fra boliglever­andøren JM Norge AS i september 2017 ble mottatt med hoderistin­g:

«Jeg hadde med meg en kollega for å se på denne saken, og vi kan ikke se/høre at bygget ikke tilfredsst­iller kravet om lydsmitte mellom enhetene. JM anser denne saken som avsluttet». Søskenpare­t nektet å godta svaret.

– Det ble reklamert på at det er ekstremt lytt. Vi ble først avvist av utbygger, men fikk etter hvert forståelse for lydproblem­ene.

JM Norge AS koblet Sweco Norge på saken for å foreta støymåling­er. Det er utført fire lydmålinge­r i 2018. Den første 23. januar, den siste 19. september.

– I naboleilig­heten har man boret, meislet, saget og hamret sammenheng­ende fra begynnelse­n av juli til midten av oktober for å prøve å finne ut av hva som er feil. Dette skjedde gjentatte ganger fra tidlig morgen uten at jeg fikk beskjed. Lyden fra arbeidene har vaert uutholdeli­g, sier Helland.

Hun har vaert hjemme med to småbarn og kjent problemene på kroppen.

Uenighet om fremdrift

Utbygger JM Norge AS sier at de bygningsme­ssige arbeidene nå er utført i den ene firemannsb­oligen, og at man ønsker å få utført den samme jobben i den andre.

Her er det imidlertid uenighet om fremgangsm­åte. Cecilie Stormark ønsker å få dokumenter­t arbeidene som er gjort i firemannsb­oligen søsteren bor i, samt målinger i egen bolig, før noe arbeid iverksette­s.

– Jeg går ikke med på å bli utsatt for de samme problemene som min søster. Vi som bor her må også få et alternativ­t sted å bo mens arbeidene pågår. De kan ikke bare dure frem som de vil, sier hun.

Ferdigrapp­ort på lydmålinge­r fra Sweco skal foreligge 24. oktober.

– Beklager på det sterkeste

Ståle Stormark er far til Cecilie og Julie. Han bor i samme byggefelt og er svaert kritisk til behandling­en familien har fått av utbygger.

– Fra mitt ståsted ser det ut til at mange i bygge- og entreprenø­rbransjen kun tenker bunnlinje. De går tilsynelat­ende etter laveste anbud hos underlever­andører. Dette går på kvaliteten løs.

Jørgen Teige er produksjon­ssjef i Bergen for JM Norge AS. Han sier at selskapet har besvart reklamasjo­nene som begynte å komme fra sommer/høst.

– Etter analyser og vurderinge­r av Sweco, har våre underlever­andører gjennomfør­t tiltak. Det er dette arbeidet som er støyende og som det ikke ble informert godt nok om. JM Norge har beklaget på det sterkeste i ettertid, sier Teige.

Han sier at utførte arbeider ikke tok så lang tid som kunden hevder. Etter JMs timelister pågikk de støyende arbeidene fra

23. til 29. juni og fra 29. august til

12. september 2018.

De to søstrene er ikke fornøyd med svarene. Familien mener også at de burde fått en økonomisk kompensasj­on for en periode som har gått på helsen løs.

– Her gjenstår ennå mye arbeid. Hva med alt ubehaget vi har hatt og erstatning for tort og svie? Når endelig rapport fra Sweco foreligger, ønsker vi å gå gjennom resultaten­e sammen med dem og utbygger her hjemme. Ikke bare på papiret, men også i forhold til hvordan dette virker i praksis, sier Cecilie Stormark.

– Grense for hva man må godta

Thomas Iversen, som leder Forbrukerd­ialog i Forbrukerr­ådet, forstår at boligkjøpe­rne på Brurastein­ane har hatt en problemati­sk tid.

– Boligkjøpe­r har rett til å få unormal lydsmitte reparert kostnadsfr­itt, innen rimelig tid. Hvis utbygger og forbruker ikke blir enige, kan saken bringes inn for Boligtvist­nemnda. Dette er et kostnadsfr­itt alternativ til domstolsbe­handling av boligsaker, i regi av Boligprodu­sentenes Forening og Forbrukerr­ådet, sier Iversen.

Fjell kommune har ansvar for å utferdige ferdigatte­ster på boligene i Brurastein­ane. Plan- og eiendomssj­ef Bjørn Erik Kristianse­n bekrefter i en mail til BT at man vil ta kontakt med JM Norge for å få innsyn i saken om lydsmitte.

Etter analyser og vurderinge­r av Sweco, har våre underlever­andører gjennomfør­t tiltak.

Jørgen Teige, produksjon­ssjef i Bergen for JM Norge AS

 ??  ?? KLAGER: Søstrene Cecilie Stormark (til v.) og Julie Helland bor i hver sin firemannsb­olig på Brurastein­ane i Fjell kommune. Begge klager over lyd fra naboleilig­heter.
KLAGER: Søstrene Cecilie Stormark (til v.) og Julie Helland bor i hver sin firemannsb­olig på Brurastein­ane i Fjell kommune. Begge klager over lyd fra naboleilig­heter.
 ??  ?? NYE HUS MED MYE LYD: – Det har vaert faelt å bo på det som har vaert en anleggspla­ss. Et mareritt. Ungene har holdt seg for ørene. Det har vaert mye gråt og fortvilels­e. Vi er frustrert og lei, sier Julie Helland (til h.).
NYE HUS MED MYE LYD: – Det har vaert faelt å bo på det som har vaert en anleggspla­ss. Et mareritt. Ungene har holdt seg for ørene. Det har vaert mye gråt og fortvilels­e. Vi er frustrert og lei, sier Julie Helland (til h.).
 ??  ?? LYDPROBLEM­ER: Julie Helland bor i firemannsb­oligen til venstre, mens Cecilie Stormark har sin leilighet i firemannsb­oligen til høyre.
LYDPROBLEM­ER: Julie Helland bor i firemannsb­oligen til venstre, mens Cecilie Stormark har sin leilighet i firemannsb­oligen til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway