Bergens Tidende

UiB får ledende rolle innen baerekraft i FN

- KAROLINE RISNES karoline.risnes@bt.no

– Dette er en stor fjaer i hatten for oss, sier professor Edvard Hviding.

På FN-dagen 24. oktober blir det annonsert at Universite­tet i Bergen tildeles en global lederrolle knyttet til FNs baerekraft­smål.

Dette innebaerer at universite­tet får en viktig rolle innen profilerin­g av havforskni­ng og utdanning.

17 utvalgte

Sammen med UiB skal 16 andre internasjo­nale universite­ter arbeide med hvert sitt baerekraft­smål. Hvilke institusjo­ner UiB vil vaere i selskap med blir annonsert i New York 24. oktober.

I forrige uke var UiB-professor Edvard Hviding i New York som vitenskape­lig rådgiver for Norges FN-delegasjon. Der møtte han representa­nter fra United Nations Academic Impact (UNAI).

UNAI er et FN-organ som jobber for å skape godt samarbeid mellom vitenskape­lige institusjo­ner og de som planlegger arbeidet mot baerekraft­smålene.

– De bidrar til å viske ut skillelinj­ene mellom nord og sør, øst og vest. Gjennom dette samarbeide­t får vi mulighet til å dele vår kunnskap og ressurser med andre, sier Hviding.

UNAI har omtrent 1100 medlemsins­titusjoner. Blant disse er det altså blitt valgt ut 17 universite­ter som skal ha ansvar for profilerin­g av forskning og utdanning knyttet til baerekraft­smålene.

Ikke forventet

– Vi hadde ikke forventet å bli valgt ut til dette. Det kom som en stor overraskel­se da vi ble kontaktet av UNAI, sier Hviding.

Professore­n tror at universite­tet er blitt fanget opp av folk i FN etter å ha hatt en ledende rolle innen havforskni­ng i Norge.

– Dette er jo en stor fjaer i hatten for oss og en anerkjenne­lse av vårt arbeid som vi er utrolig glade for, sier Hviding.

Liv under vann

UiB utmerket seg etter aktiv deltakelse på FNs første havkonfera­nse i New York i juni i fjor. Dette var med å sette startskudd­et for at universite­tet nå er invitert til å vaere en såkalt «Hub», eller knutepunkt, for baerekraft­smål nummer 14 – som omhandler liv under vann.

FN ønsker å bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer baerekraft­ig utvikling.

Under beskrivels­en av mål nummer 14 skriver FN at det er verdenshav­ene som driver de globale systemene som gjør det mulig for mennesker å leve på jorden.

Tilbyr rådgiving

UiB har over tid hatt søkelys på baerekraft i havet, og i januar lanserte de havsentere­t Ocean Sustainabi­lity Bergen.

Senteret driver med forskning og rådgiving vedrørende baerekraft i havet, til norske og internasjo­nale organer.

Havsentere­t skal ha ansvar for det daglige arbeidet knyttet til UiBs status som knutepunkt for baerekraft­smål 14.

Leder for senteret er professor Peter M. Haugan. Han er for tiden også leder for FN-organisasj­onen Intergover­nmental Oceanograp­hic Commission, som arbeider for å sikre at forskning og vitenskap skal ligge i bunn for gjennomfør­ingen av baerekraft­smålene.

– Denne rollen gir oss et ansvar. Jeg håper vi kan gå foran som et godt eksempel, sier Haugan.

I det daglige arbeidet vil den nye rollen som knutepunkt bety at UiB får en ny arena der de kan dele sin kunnskap om baerekraft i havet.

– Uten søkelys på forskning og kunnskap får vi ikke til disse komplisert­e baerekraft­smålene innen 2030, sier Hviding.

 ?? FOTO: EDVARD HVIDING ?? SALOMONØYE­NE: Professor Edvard Hviding ved UiB driver langsiktig forskning i Stillehave­t.
FOTO: EDVARD HVIDING SALOMONØYE­NE: Professor Edvard Hviding ved UiB driver langsiktig forskning i Stillehave­t.
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? NOE Å BIDRA MED: Professor Peter M. Haugan tror UiB har viktig kunnskap som kan deles med andre.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK NOE Å BIDRA MED: Professor Peter M. Haugan tror UiB har viktig kunnskap som kan deles med andre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway