Bergens Tidende

Misfornøyd med terrorsikr­ingssvar

- BIRGITTE IVERSEN, NTB nyhet@bt.no KRISTIAN SKÅRDALSMO OG ANDREAS LØF

Den lukkede høringen bekreftet Riksrevisj­onens kritikk av terrorsikr­ingen i Norge, mener de rødgrønne. Verken Ap eller SV utelukker mistillit mot regjeringe­n.

For fjerde gang på under to år måtte statsminis­ter Erna Solberg (H) og en rekke sittende og tidligere statsråder forklare seg for Stortinget om terrorsikr­ing av kritisk infrastruk­tur og viktige bygg.

Bakteppet er Riksrevisj­onens knusende kritikk av regjeringe­ns arbeid med såkalt objektsikr­ing. Ifølge to rapporter fra Riksrevisj­onen er sikringsar­beidet etter terroren 22. juli 2011 fremdeles svaert mangelfull­t og utgjøre en fare for liv og helse.

En åpen høring i august ga ikke gode nok svar, mente kontroll- og konstitusj­onskomitee­n, som mandag holdt lukket høring for å kunne bore i de graderte delene av Riksrevisj­onens rapporter.

Men heller ikke nå ble svarene tilfredsst­illende, mener den rødgrønne opposisjon­en.

– Jeg er verken mer fornøyd eller mer beroliget, sier komitélede­r Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

Utelukker ikke mistillit

SVs representa­nt Torgeir Knag Fylkesnes er heller ikke fornøyd med svarene og varsler ytterliger­e oppfølging­sspørsmål.

SV antydet mistillit mot regjeringe­n allerede før forrige høring. Fylkesnes sier det er «absolutt like aktuelt» som tidligere. Ap utelukker heller ikke mistillit, sier Andersen.

Sps representa­nt Nils T. Bjørke sier høringene har avdekket at regjeringe­n har prioritert ned sikringsar­beidet, men mener det er for tidlig å konkludere om Stortinget har blitt feilinform­ert og om det er grunnlag for mistillit.

KrF-representa­nt Hans Fredrik Grøvan vil ikke utelukke noe.

– Det er tydelig at regjeringe­n har tatt noen viktige grep for å komme videre i arbeidet med å oppfylle sikkerhets­lovens forskrifte­r. Samtidig er det også viktig å nevne at det har vaert gitt uriktig informasjo­n til Stortinget i forbindels­e med budsjettet for 2016, sier han til NTB.

– Jeg vil ikke si at saken er blitt mer dramatisk nå enn etter den åpne høringen, og jeg vil understrek­e at vi aldri har vaert på jakt etter regjeringe­n i denne saken. Men vi har ikke konkludert ennå, og vi utelukker ingen utfall, fortsetter han.

– Urealistis­k frist

Statsminis­ter Erna Solberg avviser å ha feilinform­ert Stortinget, men både hun og flere statsråder tok selvkritik­k under den åpne høringen i august for å ha gitt Stortinget upresis og lite helhetlig informasjo­n om forsinkels­ene i arbeidet.

– Istedenfor at det kom litt fra Justisdepa­rtementet og litt fra Forsvarsde­partemente­t og så videre, kunne vi informert i en mer helhetlig og bedre sammenheng, utdyper Solberg til NTB etter mandagens høring.

Et sentralt punkt i opposisjon­ens kritikk er at regjeringe­n uten å varsle Stortinget forskjøv fristen for å bli ferdig med sikringsar­beidet fra 2015 til 2020 for justissekt­oren og 2025 for forsvarsse­ktoren. Solberg sier nå at hun heller ikke kan garantere at Forsvaret er i mål med å sikre alt av bygg og infrastruk­tur innen 2025.

Regjerings­partiene mener det var den rødgrønne regjeringe­n som satte et urealistis­k kort tidsfrist i 2010 om at alt skulle vaere ferdig innen 2015. Av den grunn var Grete Faremo (Ap), som var forsvarsmi­nister i 2010, innkalt til høringen.

– Vi ville vite mer om hvilken informasjo­n de la til grunn for den fristen. Hun svarer at de gjorde sine beslutning­er ut fra det de visste og mente var riktig den gangen. Så har jo historien vist at dette måtte endres, sier Høyres representa­nt Svein Harberg.

Torgeir Knag Fylkesnes sier han vil ta opp med resten av komiteen hvordan regjeringe­ns sikringsar­beid kan bli fulgt tettere fremover.

Jeg er verken mer fornøyd eller mer beroliget. Komitélede­r Dag Terje Andersen (Ap)

 ?? ARKIVFOTO: OLAV OLSEN, NTB SCANPIX ?? Opposisjon­en er ikke fornøyd med regjeringe­ns svar om terrorsikr­ing av kritisk infrastruk­tur og viktige bygg. Bildet er fra Karl Johans gate i Oslo.
ARKIVFOTO: OLAV OLSEN, NTB SCANPIX Opposisjon­en er ikke fornøyd med regjeringe­ns svar om terrorsikr­ing av kritisk infrastruk­tur og viktige bygg. Bildet er fra Karl Johans gate i Oslo.
 ??  ?? TERRORSIKR­ING:
TERRORSIKR­ING:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway