Bergens Tidende

Sluttet å bruke bleie da hun var 14 måneder

Juno begynte å laere tegnspråk da hun var åtte måneder gammel – til tross for at hun verken er døv eller tunghørt. Ved å bruke tegnspråk kunne datteren fortelle foreldrene at hun måtte på do, før hun fylte ett år.

- INGRID EMILIE THORESEN BAKKER ingrid.bakker@aftenposte­n.no foto KETIL BLOM HAUGSTULEN

eJuno fyller snart halvannet år. Hun holder i trusen sin og stirrer opp på mammaen sin hjemme på Røa i Oslo.

– Mamma, do! roper hun. Hadde vi spolt noen måneder tilbake i tid, hadde denne enkle kommunikas­jonen sett helt annerledes ut.

Brukte tegnspråk

Allerede da Juno var åtte måneder gammel, begynte foreldre å laere henne tegnspråk – til tross for at hun verken er døv eller tunghørt. Tegngivnin­gen var kun ment som et supplement til talespråke­t.

– Vi ville gi Juno et verktøy slik at hun kunne kommuniser­e med oss før hun laerte seg å prate med ord. Målet med tegnspråke­t var å bli kjent med barnet vårt. Tidlig bleieavven­ning ble bare en bonus, forklarer mamma Martine Rostadmo (38).

Rostadmo, som er lege, mener at det er lettere for babyer å laere å bruke hendene enn å bruke tungen.

– Det er nok mange som bruker tegn med barnet uten at de tenker over det. Man vinker for eksempel når man sier ha det. Vi har bare satt dette i system.

Det første tegnet var vanskeligs­t å få til.

– Vi måtte gjøre det samme tegnet om og om igjen samtidig som vi sa ordet, forteller Rostadmo.

Da Juno først forsto konseptet med å gi tegn, begynte foreldrene å gjøre flere og flere tegn da de snakket med henne.

Tegn før hun måtte på do

For å fortelle foreldrene at hun måtte på toalettet pleide Juno å prikke pekefinger­en inn i den

Foreldrene til Juno har ikke opplevd at tegnspråk og tidlig bleieavven­ning har vaert et strev. motsatte håndflaten. Det betydde at hun måtte baesje.

– I starten begynte Juno å gjøre tegnet da hun hadde baesjet i bleien. Etter hvert begynte hun også å gjøre tegnet før hun måtte på do. Da virket det helt unaturlig å la henne baesje i bleien fremfor å hjelpe henne på do, forteller pappa Nicolas Battersby (39).

Nå fyller Juno snart halvannet år. Hun bruker ikke lenger bleier.

– Det skjedde gradvis over sommeren. I starten brukte hun bleier om natten, men nå er hun tørr både på dagen og om natten, sier Rostadmo.

Uvanlig på hørende barn

Å bruke tegnspråk med barn er ikke nytt. Det brukes blant annet på hørselshem­mede barn. Det som er uvanlig, er å bruke det på hørende barn.

– Jeg ser ingen problemer med å bruke bilder og små tegn som støtte i språkutvik­lingen eller pottetreni­ngen så lenge foreldrene er bevisste på språket og ordene, og at bilder og tegn er supplerend­e. Tegn som støtte til språket kan føre mye positivt med seg. Men benytter de tegnspråk som kommunikas­jonsform med et hørende barn, blir jeg skeptisk, sier Lise Gøransson.

Hun er styremedle­m i Landsgrupp­en av Helsesøstr­e i Norsk Sykepleier­forbund, og leder på Sentrum helsestasj­on i Stavanger. Hun understrek­er at dette er én families erfaring, og at det er flott at de har funnet en metode som fungerer for dem.

Lite forskning på feltet

Berit Fulsaas, avdelingsl­eder i fagavdelin­g hørsel i Statped sørøst (statlig spesialped­agogisk tjeneste), mener det ikke er negativt å visualiser­e overfor barn.

– Når man bruker tegn i kombinasjo­n med norsk talespråk med et hørende barn, kan språkutvik­lingen skje raskere. Disse foreldrene har funnet fasiten med sitt barn, men for andre foreldre kan dette «bildet» tenkes å vaere annerledes, sier Fulsaas.

Hun påpeker at det er individuel­le forskjelle­r blant barn, og at det ikke er tilstrekke­lig forsknings­basert grunnlag til å anbefale om foreldre bør bruke denne metoden på hørende barn eller ikke.

– Ut fra erfaringsb­asert kunnskap er tegn en god støtte i språkutvik­lingen, men man skal vaere seg bevisst på hvordan tegn brukes i kommunikas­jon.

«Tidsklemma» spiller inn

I Norge er det tradisjon for å slutte med bleier i to- til treårsalde­ren. Noen barn er også naermere fire år før de er kvitt bleien.

– Vi må nok flere generasjon­er tilbake i tid for å finne at flertallet av barn sluttet med bleier tidligere enn de gjør i dag, sier Gøransson ved Sentrum helsestasj­on.

For liten tid i hverdagen kan vaere noe av grunnen til at barn slutter så sent med bleier i Norge, mener hun.

I flere andre land slutter barn mye tidligere med bleier sammenlikn­et med norske barn.

– Å sette barn på potte svaert tidlig er en kulturell tradisjon i noen land. Suksessen med pottetreni­ngen, i kombinasjo­n med dårlig økonomi i disse landene, gjør at møtet med norske familiers holdning og praksis til bleiebruk er overrasken­de for dem, sier Gøransson.

– Mødre jeg har snakket med, fra blant annet Øst-Europa og Russland, er oppgitt over at norske foreldre lar ungene bruke bleie til de er to, tre og fire år.

– Vil du anbefale at man slutter tidligere med bleier?

– Jeg anbefaler at foreldre gjør det i takt med barnets modenhet, om det så er ved halvannete­ller treårsalde­r, sier Gøransson.

– Skader ikke å prøve

Rostadmo og Battersby tror at mange er skeptiske til å laere hørende barn tegnspråk, fordi de er redde for at det vil sinke barnets talespråk. Men det er snarere tvert imot, mener de.

– Nå prater Juno veldig bra. Det handler nok om at hun tidlig er blitt vant til å kunne uttrykke seg, sier Rostadmo.

Dersom man kan kommuniser­e med barnet sitt, er det ingen ting i veien for å forsøke tidlig bleieavven­ning, mener de.

– Alle barn er forskjelli­ge, men det skader ikke å prøve. Gi det et par uker, og dersom det ikke går, så kan man gå tilbake til bleie, mener Rostadmo.

 ??  ?? TEGNSPRÅK:
TEGNSPRÅK:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway