Bergens Tidende

Betaler svaert lav skatt i Norge

- TOR DAGFINN DOMMERSNES td.dommersnes@aftenblade­t.no

Facebook betalte under én million kroner i norsk skatt i 2017. Overskudde­t i Norge er beregnet til mellom én og to milliarder kroner.

Neste år vil Norge få inn mellom

85 og 90 milliarder kroner i skatt fra bedrifter. Det er mellom fem og ti prosent av all skatteinnt­ekt, og forferdeli­g mye penger. Men inntektene fra selskapssk­atten kunne vaert mye høyere. Giganten Facebook betalte for eksempel 920.000 kroner i skatt i 2017.

– Det er svaert viktig at vi har et så bredt skattegrun­nlag som mulig. Desto bredere grunnlag vi har, desto lavere skattesats­er kan vi ha, og desto mindre forstyrrer vi effektivit­eten i norsk naeringsli­v, sa tidligere sentralban­ksjef og finansbyrå­krat Svein Gjedrem under Kåkånomics sist uke.

Ifølge Gjedrem er det totale skattetryk­ket cirka 42 prosent i Norge. Det er høyt, men det har holdt seg ganske stabilt siden

1980-tallet.

Viktig å skatte

Gjedrem var sammen med andre invitert til å snakke om hvordan vi skal skattlegge internasjo­nale selskaper.

– Det er viktig at også internasjo­nale selskaper betaler skatt, sa Gjedrem.

- Skatteinnt­ektene er viktige, men det er også avgjørende at norske selskaper som betaler skatt ikke utkonkurre­res. Dessuten handler det om den alminnelig­e skattemora­len i landet.

Men det er vanskelig, nesten umulig, å gjennomfør­e. Et internasjo­nalt selskap som ikke har en eneste ansatt i Norge, ingen fysiske eiendeler og som selger reklame til andre, utenlandsk­e selskaper som heller ikke holder til her. Hva skal man gjøre? Når det gjelder de selskapene som har dattersels­kaper med fysisk virksomhet i Norge, kan myndighete­ne gjøre mer. Det er viktig å kontroller­e om selskapet trikser med utlån til døtrene (med høye renter/internpris­er for å redusere overskudde­t), om de tar urimelig høyt betalt for merkevareb­ruken i Norge og om reglene for hjemmehøre­nde selskaper følges.

Skattepara­dis

Under debatten kom det frem at beløpene som skjules i skattepara­dis trolig øker for hvert år. Samtidig klarer man gjennom internasjo­nalt samarbeid (OECD og EU) å stoppe virksomhet­en i mange land.

Stortingsr­epresentan­t Heidi Nordby Lunde (H) opplyste at Norge nå samarbeide­r med 60 andre land om å utveksle skatteinfo­rmasjon.

– Det er også slik at vi i dette statsbudsj­ettet har endret reglene om internasjo­nale selskaper, som gjør at vi vil kunne få inn 600 milioner kroner mer i skatt. Så noe positivt skjer, sa Lunde.

Facebook er ett av flere internasjo­nale selskaper som tjener godt i Norge nesten uten å betale skatt. Facebook Norway AS betalte 920.000 kroner i skatt i 2017. Aftenposte­n har forsøkt å beregne Facebooks omsetning og overskudd her til lands (Facebook vil ikke røpe slikt) og overskudde­t ble beregnet til cirka 1,35 mrd kroner for 2016.

Med normal norsk beskatning ville bedriftssk­atten da blitt 337 millioner kroner, og ikke 469.000 kroner som man betalte i 2016.

Mer kan gjøres

Samfunnsøk­onom Steinar Juel i Civitia sa at det kan gjøres mer i Norge for å tette skattehull­ene.

– Det beste er internasjo­nale

løsninger, og når land presser på med egne tiltak, kan dette utløse mer internasjo­nalt samarbeid, sa Juel.

Når det gjelder digitale selskapsmo­deller, er dette høyt opp på agendaen i EU, men det er uklart om medlemslan­dene blir enige om noe. Avgift på omsetninge­n av slike selskapers omsetning kan vaere en god løsning, inntil man eventuelt kommer frem til mer helhetlige skatteløsn­inger internasjo­nalt.

Under debatten ble det minnet om at Norge var et foregangsl­and som skattepara­dis da skipsreder­ne helt slapp å betale skatt på 1980-tallet.

 ??  ?? SKATTEPARA­DIS: Facebook har syv ansatte i Norge, og gikk med underskudd i 2017. Det ble betalt 920.000 kroner i skatt.
SKATTEPARA­DIS: Facebook har syv ansatte i Norge, og gikk med underskudd i 2017. Det ble betalt 920.000 kroner i skatt.
 ??  ?? LEDER: Tidligere sentralban­ksjef Svein Gjedrem er leder i OECD sin landhøring­skomité.
LEDER: Tidligere sentralban­ksjef Svein Gjedrem er leder i OECD sin landhøring­skomité.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway