Bergens Tidende

Mange musikere får skader, hver tiende må slutte

-

Mange musikere i det klassiske miljøet får fysiske problemer knyttet til spillingen sin. Lørdag fortalte BTMagasine­t om pianisten Gunilla Süssmann, som måtte avbryte en internasjo­nal karriere på grunn av nervesykdo­mmen fokal dystoni.

Da nederlands­ke forskere i 2015 sammenlikn­et 21 internasjo­nale studier av muskel- og skjelettpl­ager blant profesjone­lle instrument­alister, ble det klart at problemet var svaert utbredt. Alle studiene konkludert­e med at over 60 prosent av musikerne opplevde slike fysiske problemer i løpet av livet. I én undersøkel­se var tallet hele 93 prosent. Problemene dukker ofte opp i ung alder.

– Når jeg møter ferske musikkstud­enter, er det mange som allerede har eller har hatt muskelplag­er, sier Grete Ege.

Ofte før studiestar­t

Som laerer og fysioterap­eut ved Griegakade­miet holder hun et obligatori­sk kurs i musikkfysi­ologi for alle førsteårss­tudenter.

– Målet er å forebygge belastning­slidelser som senebetenn­else, muskelsmer­ter og dystoni. Dessuten vil vi hjelpe studentene med å prestere best mulig. Hvis spillingen er en duett med kroppen, i stedet for en duell, vil det også klinge bedre, sier Ege.

Alle studentene får individuel­le timer med Ege. Da forteller mange at de allerede har øvd så mye at det har gitt dem problemer.

– Mange får plager under forberedel­sene til opptaksprø­ver. Når de kommer inn på utdanninge­n øver de gjerne enda mer for øve inn nytt repertoar og hevde seg. Samtidig økes det mentale presset som kan forsterke muskelplag­ene, sier Ege.

Forskninge­n viser også at kvinner oftere får problemer enn menn. Nakke og skuldre er de mest utsatte områdene – og messingblå­sere er den instrument­gruppen som får faerrest plager.

Ekstrem øvingskult­ur

Under studiene ved Norges musikkhøgs­kole øvde Gunilla Süssmann ofte fra klokken 06 om morgenen til 22 om kvelden. Rektor Peter Tornquist ser stadig studenter som presser kroppens grenser.

– Det er gjerne på klaver og strykeinst­rumenter vi har størst problem med at studenter øver svaert mye. Det har riktignok endret seg litt, men det er fortsatt en kultur som sier at dersom du ikke øver nok

 ??  ?? MÅTTE GI SEG: Gunilla Süssmann under en konsert i Troldsalen i 2015. Pianisten er en av mange musikere som har måttet slutte å spille på grunn av belastning­sskader.
MÅTTE GI SEG: Gunilla Süssmann under en konsert i Troldsalen i 2015. Pianisten er en av mange musikere som har måttet slutte å spille på grunn av belastning­sskader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway