Bergens Tidende

Kristen+ sosialist = sant?

- EILERT JAN LOHNE

KrF er et protestant­isk parti, de følger sin egen samvittigh­et. Og det gjør de langt mer enn at de følger lederen.

Ap-medlem og forfatter av boken «Kristendom og Marxisme»

SOM KRISTENSOS­IALIST er jeg selvsagt glad for at du nå ønsker å «gå til venstre». Jeg tror dette vil passe bedre for dem som vil lovprise Gud fremfor Mammon. I boken din er du tydelig på at du setter den kristne omsorgstan­ken fremfor høyresiden­s kommersial­iseringspr­insipper: «Det er ikke slik at mest mulig konkurrans­e fremmer kvalitet i alle sammenheng­er».

Her kolliderer du tydelig med Høyre og Frp. Du trekker også på dine erfaringer i den økonomiske politikken hvor KrF ofte har stått naer venstresid­en.

Det siste har nok sammenheng med at sosialetik­ken har fått en stadig sterkere plass blant kristne, jevnfør norske biskopers mange politiske utspill. Men tross åpenbare ideologisk­e forskjelle­r mellom kristne og nyliberali­ster, er jeg er i tvil om du makter å få partiet ditt med deg.

KRF ER ET PROTESTANT­ISK parti, av luthersk merke. I den lutherske tradisjone­n er det enkeltmenn­eskets personlige tro som står i sentrum. Her er derfor «verdighet» og «samvittigh­et» viktige størrelser. Kristne av dette slaget lar seg selvsagt verken lokke eller true. De følger nemlig sin egen samvittigh­et. Og det gjør de langt mer enn at de følger lederen.

Det er dette poenget BTs politiske redaktør ikke har fått med seg når hun sier: «når partileder­e leder, har folk det med å følge etter» (BT 8.10). Normalt ja, men ikke i KrFs tilfelle. For å si det enkelt: KrFerne er ikke katolikker som kan legge det moralske ansvaret over på paven.

For «hva gagner det vel et menneske om det vinner en politisk posisjon, men tar skade på sin sjel?» (fritt etter Mat. 16.26). Her skiller KrF seg saerlig fra Ap, hvor «førerprins­ippet» står sterkt. Et eksempel kan vaere Jaglands ultimative krav om 36.9 prosent velgeropps­lutning. Ifølge Stoltenber­g var dette noe som ene og alene ble pønsket ut i Jaglands hode uten at noen i Ap hadde personlig mot til å protestere.

MEN SKAL KRF VAERE for «småkårsfol­k»? Her er du nok, teologisk sett, på ville veier. KrF skal ifølge sin lutherske tradisjon vaere for alle (som tror) enten de er rike eller fattige.

Ved å sette småkårsfol­ket i sentrum, er det godt mulig at du naermer deg den «opprinneli­ge» Jesus, og dermed en Jesus som likner mer på min «helt». Men i den lutherske tradisjon er dette vranglaere. Og du har vel fått med deg hva Luther mente om de tyske bøndene da disse henviste til evangelien­e i sin kamp for sosial rettferdig­het? «Derfor må alle som kan, slå til, drepe, stikke ned, åpenlyst eller i det skjulte. For det er ikke noe mer skadelig, djevelsk eller giftig enn en bondeopprø­rer”.

Legger du deg for sterkt opp til Luther, kan det vaere at selv dine gode venner i Senterpart­iet snur ryggen til deg. For ikke å snakke om hva «Israel- vennene» i ditt parti vil si om Luthers sterkt antisemitt­iske synspunkte­r.

DEN ANDRE GRUNNEN til at mange KrF-ere protestere­r mot veivalget ditt er at de oppriktig tror at sosialiste­r ønsker å avkristne Norge. Og dét kan de faktisk ha gode grunner for å tro, gitt mange av de regimene som har gitt seg selv merkelappe­n «sosialisti­sk». Stalins lov «Om religiøse foreninger» ble raskt brukt som grunnlag for forfølgels­er og henrettels­er av både kristne og muslimer. Slik skilte teologistu­denten Stalin seg noe fra sin forgjenger Lenin, som hadde et langt mer pragmatisk syn på de religiøse: «Arbeidere som tror på Gud må vi ikke bare slippe inn i partiet. Vi må bevisst gå inn for å verve slike arbeidere».

I NORGE HAR henvisning­en til evangelien­e i kampen for sosial rettferdig­het en lang tradisjon, fra Marcus Thrane via Arne Garborg til «Forum for kristne sosialiste­r» på 1970- tallet. Sistnevnte hadde sterkt nedslagsfe­lt på Misjonshøg­skolen i Stavanger. Kanskje kan noen ord fra Garborg vaere til hjelp?

Garborg hevdet nemlig at evangelien­e skal ha en samfunnsre­gulerende kraft og «ein skipnad etter denne grunntanke­n trengs om livet skal verta menneskeli­v. Også for dei rike. For dei rike lid med. På sin måte». For Garborg er det pengevelde­t (kapitalism­en) som er til hinder for evangelien­es praktiske nestekjaer­lighet.

Denne tanken har han direkte fra Marx som hevdet at pengevelde­t utgjør en «forvrengt (fremmedgjo­rt) verden». Det er denne forvrengte verden Marx ønsket å oppheve. Og som sosialiste­r tror kan oppheves. Men her er det også grunn til å minne om at for Marx er ikke kapitalist­ene «onde» mennesker som bevisst undertrykk­er arbeiderne: «Mitt syn kan i mindre grad enn noe annet gjøre den enkelte (kapitalist) ansvarlig for forhold som han selv er avhengig av».

TEORETISK TROR JEG at det er fullt mulig for kristne partier å gå til venstre. Men om det er praktisk mulig avhenger av at kristne makter å forholde seg kritisk til egen tradisjon, og at sosialiste­ne makter det tilsvarend­e. For Aps del er jeg skeptisk til at så vil skje, for der i gården synes selvkritik­k langt på vei å vaere et fremmedord.

MEN JEG SKAL villig innrømme at jeg blir imponert over partikultu­ren i ditt parti når både du og nestledere­n kan innlede sammen for en partiforsa­mling, med helt ulike synspunkte­r. Og hvor begge to blir mottatt med varme og respekt. Det vitner om nestekjaer­lighet i praksis, ganske ulik partikultu­ren i Ap. Her blir jo kritiske røster ofte møtt med kulde og sosial utstøting, som i BT- oppslaget 27.8 som omhandlet undertegne­des skjebne etter å ha kritisert den lokale Ap-ledelsen.

 ?? FOTO: NTB-SCANPIX ?? LET DEG IKKJE SKREMMA: Stå på, Knut Arild! Køyr prosessen din slik du ønskjer. Eg er viss på at du ikkje let deg skremma av usaklege utspel frå Høgre og resten av regjeringa, skriv innsendare­n.
FOTO: NTB-SCANPIX LET DEG IKKJE SKREMMA: Stå på, Knut Arild! Køyr prosessen din slik du ønskjer. Eg er viss på at du ikkje let deg skremma av usaklege utspel frå Høgre og resten av regjeringa, skriv innsendare­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway