Bergens Tidende

I forsknings­fronten

Det er viktig for havbyen Bergen at UiBs fagmiljøer markerer seg sterkt internasjo­nalt og får fremtreden­de posisjoner i FN-systemet.

-

IDAG, PÅ FN-DAGEN, blir det annonsert at Universite­tet i Bergen (UiB) er tildelt en global lederrolle knyttet til FNs baerekraft­smål. Baerekraft­smålene er verdenssam­funnets arbeidspla­n for å bekjempe felles utfordring­er innenfor fattigdom, ulikhet og klimaendri­nger. Målene består av en liste på 17 punkter, og 17 universite­ter på verdensbas­is er nå plukket ut til å jobbe med hvert av dem.

UiB er tildelt ansvaret for satsingen på liv under vann. Det er imponerend­e at de lokale forsknings­miljøene har markert seg så sterkt internasjo­nalt at Universite­tet i Bergen blir foretrukke­t av FN, i tøff konkurrans­e med toppuniver­siteter fra hele verden.

UIBS FORSKERE har over lengre tid vaert opptatt av baerekraft i havet. I januar ble havsentere­t Ocean Sustainabi­lity Bergen lansert, og i juni i fjor gjorde forskerne seg bemerket under FNs første havkonfera­nse i New York.

UiB har valgt riktig strategi ved å satse tungt på fagmiljøer som er i stand til å konkurrere med de beste i verden.

FN-samarbeide­t vil gi universite­tet en viktig mulighet til å profilere sin havforskni­ng og utveksle kunnskap og ressurser på en ny arena.

Det vil markere Universite­tet i Bergen ytterliger­e i forsknings­fronten, tiltrekke seg dyktige akademiker­e fra hele verden, og igjen bidra til et enda mer solid fagmiljø.

FORNUFTIG FORVALTNIN­G av havet er svaert viktig for fremtidens ressursutn­yttelse.

Det er verdenshav­ene som driver systemene som gjør liv på jorden mulig. Havet regulerer både vaer, klima, mattilfang og drikkevann­sreserver. Marine ressurser har stor betydning for å dekke fremtidens etterspørs­el etter mat, energi og medisin, og gir dermed også muligheter for nye arbeidspla­sser og økonomisk vekst, ifølge FN.

Ifølge OECD vil havromsøko­nomien globalt sett utgjøre 3000 milliarder dollar i 2030. Som Innovasjon Norge understrek­er, er Norge allerede en stormakt når det gjelder hav, og har gode forutsetni­nger for å videreutvi­kle denne posisjon. Det er naturlig at det skjer fra Bergen. AT UIB MARKERER seg internasjo­nalt på dette feltet er enda et skritt i riktig retning for å etablere Bergen som nasjonalt knutepunkt for marine klynger og fremtidens satsing på hav. UVAER I VENTE: Uvaer eller godvaer; alle vet at Løvstakken er Bergens fineste fjell, selv på en mørk høstdag.

 ?? FOTO: ALICE BRATSHAUG ??
FOTO: ALICE BRATSHAUG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway