Bergens Tidende

Frøy Gudbrandse­n

Med blå ledelse frem mot landsmøtet, kan diskusjone­n om å forbli i opposisjon tvinge seg frem.

-

ET OVERVELDEN­DE FLERTALL i KrF synes å vaere enige om én ting: Partiet bør komme seg inn i regjering. Forslaget fra Hans Fredrik Grøvan om å bli vaerende i opposisjon har blitt sablet ned fra alle kanter. Men det minst populaere forslaget kan, til slutt, få betydelig støtte.

Dersom blå side i partiet beholder en ledelse inn mot landsmøtet, kan Grøvan vaere redningsma­nnen for dem som mener det vil vaere ødeleggend­e å gå i regjering med Frp.

Det virker å vaere en vesentlig forskjell mellom det som nå kalles blå og rød side. Blant dem som mener at det er riktig å gå i forhandlin­ger med Solberg-regjeringe­n, mener mange at det vil vaere til å leve med å gå mot venstre. Ikke alle som nå plasseres i kategorien blå er helt blå. Men de mener tidspunkte­t for å snu seg mot Ap er feil. De følger ikke Hareides argumentas­jon. De mener gjerne at et sideskifte vil vaere et brudd på det som ble sagt i valgkampen.

SVAERT MANGE foretrekke­r åpenbart uavhengig av tid og sted å samarbeide med høyresiden. Ifølge tall fra Norsk medborgerp­anel, er Høyre definitivt partiet KrF-velgerne liker aller best. Det finnes åpenbart også dem som ikke under noen omstendigh­et kan se for seg å gå i regjering med Ap.

Men gjenganger­en blant tillitsval­gte er at tross alt er det verste å forbli der partiet står i dag.

PÅ DEN RØDE SIDEN virker dette å vaere noe annerledes. Der mener mange det nest beste er å forbli i opposisjon. De kan virkelig ikke forestille seg å gå i regjering med Frp. De er bare ikke med på det. Og tallene fra Norsk medborgerp­anel viser at Frp er partiet KrF-velgerne virkelig misliker. Ser Hareide-siden at de ligger an til å tape kampen om å gå til Ap, kan de likevel avverge at KrF går i allianse med Sylvi Listhaug.

Grøvans forslag risikerer derfor å få større støtte enn det til nå har sett ut som.

MEN EN DEBATT på venstreflø­yen om å forbli i opposisjon er det siste Knut Arild Hareide ønsker seg nå. Han har selv rangert det tredje alternativ­et som dårligere enn å gå inn i dagens regjering. I talen gikk han så langt som å si at partiet har to valgmuligh­eter: å gå i regjering med høyresiden eller venstresid­en.

Skulle Grøvan få flertall, har Hareide ført partiet gjennom en voldsom høststorm til ingen nytte. Han vil rett og slett ha mislyktes. Han vil nok da velge å gå av, uten å ha oppnådd noe som helst i denne runden.

KrFs store problem med å vaere på vippen, er nettopp at partiet er så delt. Det problemet blir ikke mindre etter denne høsten. Derfor er det neppe til det beste for partiet om en skuffet venstresid­e skulle følge Grøvan.

GRØVAN HAR unektelig et poeng når han argumenter­er for at det å forbli i opposisjon er mest i tråd med det partiet lovet før stortingsv­alget. Partiet står mellom å bryte valgløftet om å gå i regjering med Frp, eller å felle statsminis­teren Hareide saerdeles tydelig pekte på.

Forslaget om å forbli i opposisjon hadde antakelig fått langt større støtte om ikke en samlet partiledel­se hadde insistert på at nå skal partiet velge en side. Mange i partiet opplever det som genuint vanskelig å ta en beslutning nå. På begge sider er det usikkerhet om tidspunkte­t er rett. Og konsekvens­en av valget er stor.

Grøvans forslag risikerer å få større støtte enn det til nå har sett ut som.

MEN DET SKAL noe til før dette scenarioet slår til. En betydelig andel av rød side må hoppe over til Grøvan-flanken. Det fordrer at sentrale personer på den røde siden aktivt oppfordrer til å hindre at KrF går i regjering med Frp.

Dersom å støtte hans forslag er eneste mulighet til å hindre at partiet går inn i Solberg-regjeringe­n, vil mange vaere fristet til å revurdere forslaget. For å hindre det, må Hareide sørge for at hans fløy beholder troen på at de vinner.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway