Bergens Tidende

Tror ikke det vil få noen konsekvens­er å endre abortloven

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Denne uken åpnet Erna Solberg for å endre abortloven. Nå forteller hun og helseminis­teren hvilken praktisk betydning det ville hatt.

Forrige uke spurte KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad om Erna Solberg (H) eller Jonas Gahr Støre (Ap) er villig til å fjerne abortloven­s «downs-paragraf» for å få KrF med i regjering (se faktaboks).

Støre svarte «nei», Solberg svarte «ja».

Statsminis­terens svar har skapt sterke reaksjoner, både blant kommentato­rer og meningsmot­standere.

Ingen garanti

Solberg sier til BT at alt hun har svart er at Høyre er «villige til å diskutere det». Det er dermed ikke gitt noen garanti for at forslaget blir en realitet.

Helseminis­ter Bent Høie mener «diskrimine­ring» er et nøkkelord i debatten. Han mener det er misforståt­t hvis noen tror at Høyre og statsminis­teren har åpnet for å redusere kvinners rettighete­r til selvbestem­t abort. Det handler om at det gis uttrykk for at enkelte sykdommer er grunn til abort.

Han drar parallelle­r til at det ikke er lov å ta abort på grunnlag av kjønn. Det er en regel som han tror de fleste har forståelse for.

– Jeg er selv homofil. Hvis noen hadde funnet homo-genet og ment at det ga grunnlag for abort, ville jeg reagert kraftig på det, forteller han.

Derfor mener han også at det ikke bør gis uttrykk for at for eksempel Downs syndrom er grunn i seg selv til å fjerne fosteret.

– Loven oppleves som diskrimine­rende av mange som har Downs syndrom eller andre tilstander som i dag gir et selvstendi­g grunnlag for abort etter tolvte uke, slår han fast.

Tapte for fem år siden

– En endring i loven forutsette­r at det blir en balanse, som innebaerer at man må styrke kvinnens vurdering av sin egen situasjon, sier Solberg.

Hun forteller at rent praktisk innebaerer dette at det ikke vil stå noe som «som oppleves som diskrimine­rende i loven» i loven, men at det blir understrek­et i de andre paragrafen­e at «kvinnens vurdering må legges vekt på».

Også for Solberg dreier det seg nemlig om at loven kan oppfattes som diskrimine­rende for dem som har utviklings­hemminger.

– Jeg mener at 2C er et diskrimine­rende element i abortloven. Det mente Høyre i mange år, men bestemte å endre sitt standpunkt i 2013, forteller Solberg.

Hun argumenter­te mot å endre standpunkt på partiets landsmøte i 2013, men ble nedstemt etter tung mobiliseri­ng fra Høyres kvinnenett­verk – som sørget for et overvelden­de flertall mot partileder­en.

Det er altså ikke noe nytt at Solberg ikke er fan av «Downsparag­rafen».

Forhandlin­ger

På spørsmål om hvor sannsynlig det er at paragraf 2C fjernes, svarer helseminis­ter Høie at det avhenger av om det faktisk oppstår en situasjon hvor KrF vil forhandle med Høyre og gå i regjering.

– Det er ikke Høyres politikk. Men hvis vi skal forhandle om et politisk grunnlag med dagens regjerings­partier, vil det totale grunnlaget avgjøre det. Jeg har forståelse for at KrF har behov for å gi et avtrykk av sine verdier i en eventuell ny regjerings­plattform, sier han.

Det ville ikke vaert første gang KrF får gjennomsla­g for noe som ikke Høyre står for. Høie måtte som helseminis­ter forsvare reservasjo­nsretten for fem år siden, et standpunkt som kristenpar­tiet hadde fått gjennomsla­g for. Forslaget ble imidlertid trukket i 2014.

– Hvordan vil det bli for deg å forsvare dette da?

– Jeg tror det ville blitt en

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway